Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

Tisk

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou naplánovali akce a koncerty se spoustou zajímavých hostů,“ říká kapelník Karel Šůcha, „a vše se mělo nést v duchu oslav 35. výročí vzniku kapely. Koronavirus a následný lockdown nám rušil jednu akci za druhou. Termíny se složitě překládaly, abychom je po několika týdnech opět rušili. Nedalo se nic dělat a nebyli jsme v tom sami. Zastavení naší „nikdy nekončící koncertní tour“ bylo tvrdé, ale i tvrdé, ale i poučné – všichni jsme si uvědomili, jak moc nám koncerty chybí.“

Přeložený pražský koncert v KD Barikádníků, který proběhne 23. září, měl už loni připomenout 35. výročí vaší kapely. Chceš se ještě vracet ke Koronaviru a následného lockdownu? Bylo to asi hodně těžké...

Nebylo to snadné období, ale myslím, že lidé některých profesí to měli těžší než my muzikanti. Na lockdownu v kultuře byla nejhorší nejistota. Měli jsme nasmlouvané koncerty, které byly rušeny anebo překládány dva až tři týdny před akcí, takže jsme nemohli reagovat a zařídit se jinak – například hledat brigádu. Oslavy 35 let existence kapely měly začínat v březnu 2020 na ČS Beatsalonu ve Velké Lucerně, za účasti televizních kamer, pokračovat dubnovým koncertem v Lucerna Music baru, kde jsme měli domluveno hostování téměř s každým, kdo v kapele zanechal svou stopu.

Dát dohromady termíny přibližně třicet lidí, z nichž někteří mají plný diář, připravit dramaturgii, aby koncert neztrácel tah a pro jistotu připravit zkoušky, bylo logisticky náročné. Koronavir nás přinutil přesunout koncert na září 2020, a pak na duben 2021, a když jsme museli rušit třetí termín, napsal jsem všem zainteresovaným, že akci zrušíme definitivně. Nejde propagovat koncert, u kterého není jistota, že se uskuteční… Zrušily se velké festivaly a nezůstal „na kameni kámen“.

laura1

Čím ses v době korony zabýval ty a čím se zabývali lidi z kapely?

Já měl rozpracovaná tři alba, která jsme chtěli pokřtít na akci v Lucerna Music Baru, takže jsem mixoval nahrávky v domácím studiu, případně, když to koronavirová opatření umožnila, jsme jezdili natáčet do studia Ponte Records v Mostě. Někteří muzikanti jsou učitelé, někdo rozvážel pizzu, trumpetista Radek hrál na pohřbech – těch neubylo, naopak…

Vznikla nějaká nová písnička?

Složil jsem třináct písniček pro „dětské“ album Zoo Zoo!. Jde o veselé, melodické písničky o zamilované hyeně, hrochovi, který mocně slaví narození syna, pelikánovi, létajícím s jednou botou, o partě drsných šneků, opici a záhadném kameni nebo o želvě, která netuší nic o budoucnosti… Dětská tvorba mne velice baví, protože realita neporoučí fantazii, můžete si vymyslet cokoliv! Texty pro dospělé musí, alespoň v případě Laury a jejích tygrů, na realitu navazovat. Pro dospělé vznikla jedna novinka - reagge Logicky, kde si tak trochu zanadáváme…

Takže jsi pilně pracoval. Naštěstí už na jaře došlo k uvolnění a kultura mohla zase fungovat. Znamená to, že jste v létě koncertovali? A jak se vám hrálo po tak dlouhé době?

Opatrně se začalo koncertovat, podle pravidel rozvolňování nejprve jen na malých akcích, takže například otevírání Teplické lázeňské sezony v květnu se opět přesunulo, tentokrát na rok 2022, ale červenec, srpen a září už jedeme naplno, to znamená víkendy pátek, v sobotu často dva koncerty, občas neděle, zřídka všední den. To je také specifické na naši práci – soboty máme v sezoně obsazeny všechny, ale ve všední dny bývá volno.

Laura a její tygři

Jak vypadal váš běžný "letní" koncert. Co jste hráli a byli i nějací hosté? Třeba Ilona a tak?

Po dlouhé nucené pauze jsou lidi v kapele natěšení na každou štaci, užíváme si to a jsme v perfektním rozpoložení. Koncerty se daří na výbornou. Nejde však jen „postavit se na podium a hrát“, na koncert jedete i několik hodin, na místě máte být hodinu před zvukovou zkouškou, potom zkouška, pak teprve „výkon“ a návrat domů. Díky posouvání termínů koncertů jsme zažili opravdu perný den, kdy jsme za dvacet hodin odjeli téměř 800 km, odehráli tři koncerty – jeden odpoledne na sálajícím slunci, takže jsme měli propocené košile, dříve, než jsme začali hrát. Musel jsem kapelu, a hlavně zpěvačku Lucii, která namáhá nejcitlivější orgán - hlasivky, pochválit za parádní výkon.

S hosty jsme letos nepočítali, protože jak jsem vysvětloval, termíny byly dost „tekuté“. Jen na domácím festiválku u nás na vsi jsme zahráli písničku Stánky spolu s Vojtou Nedvědem – to byl naše pocta Františkovi Nedvědovi, který už mezi námi není. S Ilonou Csákovou jsme letos nekoncertovali, ale perfektně nám nazpívala sólo a sbory v písni Jablko je vinno.

Je pravda, že pražský koncert bude natočen a vyjde jako live na dalším albu? Kdy se objeví na trhu?

Ano, je to pravda. Na koncertu v KD Barikádníků, který bude ve čtvrtek 23. září od 20 hodin, natočíme live album. Pokud budeme hrát s takovým nasazením jako celé letošní léto, může vzniknout parádní nahrávka. Takže zvu všechny fanoušky rockové, punkové, funky muziky, přijďte si zařádit – třeba se na záznamu i uslyšíte! Album Laura a její tygři Live 2021 by mělo být na trhu na jaře roku 2022.

Laura a její tygři

Co je v plánu po pražském koncertě?

Po koncertu v KD Barikádníků už nám pomalu končí sezona. Jsme kapela hrající hlavně na open air scénách, a tak nás v zimě často neuvidíte. Výjimky z pravidla najdete na našich stránkách: www.lauranet.cz . Budeme pracovat hlavně na nahrávkách - s dětským sborem Ústecké Bambiny natáčet v rozhlasovém studiu sóla a sbory pro album Zoo Zoo! Současně v domácím studiu mixovat album Live 2021 a finalizovat tři alba, která už máme natočena - Funky! Punky, Zigi Zigi Bom! a Cool! In. Na jaře 2022 pak v Lucerna Music Baru pokřtíme pětici nahrávek - tři studiová alba, jedno live album a jedno album pro děti. Snad se také podaří vydat knížku „ze života pasáčků šelem a sběračů štěstí“ – tak pravil Klepkin!

Sečteno a podtrženo, lockdown nás zasáhl hodně, ale my se nedali a tvrdě pracovali pro budoucnost Laury a jejích tygrů. A ještě jedna důležitá věc. Schovejte si vstupenku z 23. září 2021 z KD Barikádníků – na koncertech v roce 2022 budeme oproti těmto vstupenkám dávat nahrávky Laura a její tygři LIVE 2021.

Laura a její tygři

Foto archiv Karel Šůcha

Laura a její tygři

Lucie Bakešová zpěv
Karel Šůcha baskytara, zpěv
Tomislav Zvardoň kytara, zpěv
Ondřej Fišer kytara, zpěv
Radek Němec trumpeta, zpěv
Kamil Janský saxofon, zpěv
Milan Kál trombon, zpěv
Miroslav Návrat bicí

Historie

Na konci roku 1985 Karel Šůcha inspirován novelou Williama Saroyana Tracyho tygr zakládá v Neprakta klubu v Mostě rockovou skupinu Laura a její tygři. Dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti, černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty vytváří nezaměnitelnou image skupiny.

„Koncerty skupiny sálají vlnami živočišné rockové energie, ve které vycítíme náznaky dunivých černošských rytmů, latinu i bílý beat šedesátých let. Vše vyvěrá z pozitivního názoru a pohledu na svět, jenž se v této stylové směsici bleskově přenáší na publikum," napsal Vladimír Vlasák v knize Excentrici v přízemí.

Fenomenální nástup Laury a jejích tygrů předznamenal 35 letou koncertní historii kapely. Stovky koncertů ve vyprodaných sálech v Čechách i na Slovensku zaujali mezinárodní promotéry a po pádu "železné opony" tygři úplně mizí z domácí scény a koncertují převážně na evropských podiích – Stuttgart, Mnichov, Paříž, Laussane, Kiel, Bremen, Hamburg, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem, Marseille, Valence, Toulousse, Nantes, Albi, Tarbes, Brusel, Lyon, Dijon, Antverpy, Strassbourg atd., ale také ve starobylých amfiteátrech Kartága, Monastiru a Hammametu nebo na EXPO 2010 v Šanghaji.

V roce 1993 získala kapela cenu francouzských médií Grand Prix Media RFI a její koncert v pařížské La Cigalle živě přenášel kanál MCM.

Laura a její tygři mají v současné době na svém kontě více než 2 000 koncertů v rockových klubech a na festivalech doma i v zahraničí, 13 vydaných alb a pět velkých koncertních projektů: Show Tomáše Tracyho, Rituál středoevropana z konce dvacátého století ve francouzském Agenu, Rituál na Žižkově, Laura versus Křižíkova fontána a Big Bang!

Neúnavný hledač talentů Karel Šůcha v Lauře a jejich tygrech vychoval řadu významných osobností českého kulturního života - např. Ilonu Csákovou, Martina Poštu, Miloše Vacíka, Dana Nekonečného, Lenku Novou a mnoho dalších.

1985 – 2021 Žár trvá!

laura5

Discografie

Žár trvá ©Panton 1988
Nebudeme ©Supraphon 1990
Síla v nás ©Bonton 1992
The Best Of ©Bonton 1994
Rituál 199X ©Bonton 1995
Vyklátíme modly ©Bonton 1996
Rytmus ©Popron 2001
Vyškrábu ti oči ©EMI 2004
Jsme tady! ©Supraphon 2005
Koťata a jejich tygři – Džungle nebo město ©GZ Digital Media 2008
Nejsou malý věci ©Laura Promotion 2009
Big Bang! Live ©Carpe Diem 2011
Továrna na sny ©Supraphon 2015


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...


Literatura

Doreen Virtue: V zajetí jídla

v zajeti jidla doreen virtueNezvladatelná chuť k jídlu je obrovským problémem. Americká psycholožka na chvíli opouští andělskou říši a vydává se po stopách tak reálných a bolavých, že i její odpůrci musí uznat nedozírný význam její nové knihy. Ráze...

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...