Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

Tisk

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá právě pomocí zázraků.



Jirko, vítám Tě u našeho rozhovoru. Pověz nám na úvod, v čem tkví tajemství tvé metody? S trochou nadsázky by se mohlo zdát, že umíš čarovat.

Ale ne, tak tomu není. Při konzultacích s klienty pracuji mimo jiné s takzvanou zázračnou otázkou. Je to technika rozhovoru zaměřená na hledání toho, co opravdu přináší zlepšení klientovy situace, kvůli níž za mnou přišel. Tuto myšlenku úspěšně rozvinula americká terapeutka korejského původu Insoo Kim Berg se svým manželem Stevem de Shazerem na konci minulého století. V konzultacích se jim velmi osvědčila.

Jak tedy ta zázračná otázka zní?

Základ terapeutické změny spočívá v představě, co by bylo jinak, kdyby se stal zázrak a problém by neexistoval. Variací této na první pohled podivné či až příliš jednoduché otázky je nespočet. Když se taková otázka vhodně položí, lze z ní vyčíst mnoho věcí. Ty pak reálně mohou pomoci najít řešení klientova problému. A tak se nakonec zázrak ani stát nemusí a řešení nacházíme hned na místě. Výhodu vidím například v tom, že se příliš nebavíme o problému a jeho příčinách, ale brzy přejdeme rovnou k hledání řešení. Zázrak je taková účinná zkratka. Tohle je něco, co mě na tom fascinuje a baví.

Kdo jsou vlastně tví klienti a jak se k tobě mohou dostat?

Mým klientem je každý, kdo má zájem a chuť na sobě něco změnit. Nerozhoduje věk ani cokoli jiného. Jde spíše o to, říct co mě trápí a s čím si nevím rady. Sám vím, že překonání počátečního ostychu z návštěvy terapeuta nebo kouče není snadné. Ale mnohdy stačí jedna konzultace, aby se věci pohnuly novým směrem. Pro klienty od ledna otevírám kancelář na Kvítkové ve Zlíně, ale je nutné se nejprve telefonicky objednat. Všechny potřebné informace jsou na mém webu www.poradenstvi-zlin.cz.

jiri vlcek logo

Mluvils také o koučování. Co to vlastně znamená "koučovat"?

Pojem kouč známe zejména ze sportu. Tam však koučové fungují spíše jako trenéři a koučovací přístup využívají jen občas. Kouč v mém pojetí je odborník na vedení rozhovoru, který vás přiměje stát se zodpovědným za váš vlastní život. Je to někdo, kdo zajistí, že využijete veškerý váš potenciál k dosažení vašich cílů. A právě k tomu slouží má kancelář, které proto říkám prozaicky koučovna. A o zázraky také není nouze.

Přeješ si ty sám nějaký zázrak?

Vždy přeji všem lidem, aby se jim splnilo to, po čem touží a nebáli si o to v novém roce říct.

jiri vlcek

Více informací naleznete na webu www.poradenstvi-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholeto...


Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.