Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

Tisk

sporcl 200Fůru zajímavé a krásné práce má před sebou špičkový houslista Pavel Šporcl. Výjimkou není ani tato sezóna stejně jako ta příští. A pracovat bude, jak tvrdí v následujícím rozhovoru, i přes léto. Ještě před prázdninami - 11. června od 19 hodin - bude mít v nádherných prostorách Španělské synagogy v Praze koncert, na kterém vzdá hold hned dvěma hudebním velikánům. Svůj kumšt předvede rovněž během dalších týdnů, kdy ho čeká účast zdaleka nejen na festivalech ve Znojmě či v Českém Krumlově.

 

V čem se bude lišit váš recitál ve Španělské synagoze  od ostatních vystoupení?
Půjde o poctu dvěma úžasným osobnostem klasické hudby – Niccolóa Paganinimu a J. S. Bachovi. Paganinimu coby jednomu z nejlepších houslistů minulosti a Bachovi coby jednomu z nejlepších skladatelů, od jehož narození letos uplynulo 330 let. Koncert si budu uvádět mluveným slovem a budu mít skvělého hosta, Jana Měšťáka.

Kdo stojí za nápadem, že hostem vašeho recitálu bude plastický chirurg Jan Měšťák?
Producentka a pořadatelka koncertu, Alena Hájová, majitelka agentury VIP osobnosti.

sporcl 1

Co vás čeká v létě – relax a odpočinek s rodinou,  anebo bude i nějaká práce, koncerty?
Spíše práce, ale i čtrnáctidenní dovolená. Budu koncertovat hodně v Česku,  a jako každý rok na mém festivalu ve Znojmě či na festivalu Českém Krumlově. Také mne čekají koncerty ve Francii a povedu houslové kurzy v Praze. Co se týká dovolené, ještě nejsme rozhodnuti, jestli pojedeme k moři nebo zůstaneme na našem mlýně v Posázaví.

Když se ohlédnete za touto sezonou, která za chvíli končí, jaká byla? Co všechno jste zvládl, co se povedlo?
Byla to náročná sezóna s mnoha krásnými koncerty. Před Vánoci vyšlo CD Gipsy Fire, za nějž v červnu na koncertě obdržím Platinovou desku  a se kterým jsem objel republiku na turné. Hrál jsem s mnoha orchestry, mimo jiné také v Japonsku a Thajsku a připravil nové album, které právě dotáčím, a to nádherné Sonáty a partity pro sólové housle J. S. Bacha.

Jaké máte plány a cíle od příštího podzimu? Chystáte nějaký nový projekt?
V září by mělo vyjít právě bachovské album. S ním pak vyjedu na turné „Bacha na Šporcla“, na kterém zahraju v jakýchsi bachovských maratonech kompletní dílo nejen sólové, ale i s doprovodem orchestru.

sporcl 2 

Co vaše koncertní činnost v další sezoně? Kde budete všude vystupovat?
Nejen u nás, ale také na Slovensku, v Koreji, Japonsku, USA…

Jak při vaší náročné práci zvládáte rodinný život, děti?
Je to samozřejmě náročné, ale svou rodinu miluji a tak se všem snažím věnovat co nejvíc. O běžný chod se nejvíc a skvěle stará moje žena Baruška, které se to snažím co nejmíň ztěžovat a pomáhám, jak se dá.  To znamená, že občas jdu s dětmi do školy, uvařím něco dobrého atd… Hodně ale s dcerami cvičím na nástroje - s Violetkou na housle a se Sophinkou na flétničku. S Violetkou nám to zabírá hodinku denně, což není málo.

Jak to máte s cvičením a studiem nových skladeb? Kolik hodin denně vás to stojí?
Cvičím tři až čtyři hodiny denně. Nad to hodně pracuji i u počítače. Nové skladby se učit musím, protože například v září bych měl účinkovat na inauguračním koncertě nového šéfdirigenta orchestr FOK, na kterém budu hrát Koncert č. 1 Bohuslava Martinů, který jsem nikdy nehrál. Příští sezónu se také budu učit jeden z nejtěžších houslových koncertů, který napsal romantický skladatel Henryk  Wieniawski.

sporcl plakat

 

Co patří k tomu nejžádanějšímu na vašich koncertech?
Určitě projekt Gipsy Fire, ale i komorní díla s klavírem či sólové housle. Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, takže se rozhodně nenudím.

Kdo je vaším největší fanouškem?
Fanoušků mám opravdu hodně a moc si jich vážím. Vždyť jen na Facebooku jich mám takřka patnáct tisíc. Nejvíc mi ale samozřejmě fandí moje dcery.

Foto: archiv Pavla Šporcla

http://www.pavelsporcl.cz
http://www.hudbaznojmo.cz/2011/festival/umelci/pavel-sporcl
http://www.viposobnosti.eu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nasycen se vrací: „Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli sami poslouchat.“

nasycen200Říká v tomto rozhovoru zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kristýna Trpková: „,Já se pořád víc než za spisovatele považuju za čtenářku, takže svoje knihy píšu hodně intuitivně.“

kristyna trpkova 200Kristýna Trpková žije v Holicích. Pracovala jako disponentka zákaznického servisu, nyní se věnuje péči o tři malé děti. Od sedmi let hraje na klavír, kromě toho ve volném čase ráda zpívá, jezdí na kolečkových bruslích nebo peče. P...


Literatura

Jak se rozvádí král
ImageNaši králové a královny to vůbec neměli lehké. Vdávali se a ženili podle přání rodiny – aby se posílilo její postavení, představitelů církve a země – aby země získala lepší kredit, na lásku se jaksi pozapomín...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Nejhledanější muž - Philip Seymour Hoffman v hlavní roli špionážního dramatu. Napsal mu ji John le Carré

Nejhledanejsi muz 200Dlouho očekávaný snímek A most wanted man (Nejhledanější muž) na motivy románu Johna le Carrého (autora bestsellerů Jeden musí z kola ven a Nepohodlný) vstoupil 4. září do českých kin. Nedávno zesnulý herec, kte...