Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Václav Tobrman: Mám rád rozmanitost

Tisk

Vaclav Tobrman 200Multiinstrumentalista a zpěvák Václav Tobrman patří mezi nejlepší pianisty České Republiky. V roce 2013 získal třetí místo v soutěži „Pianista roku“ a letos obsadil místo druhé. Přestože působí v několika profesionálních hudebních tělesech, stále hraje také ve svých oblíbených pražských restauracích, kavárnách a barech.


Jak jste se dostal k hudbě, pocházíte z hudební rodiny?
Nepocházím, pradědečci byli amatérští muzikanti a pak dvě generace utrum. Já jsem nová „černá ovce“ rodiny. :-) K hudbě mě vedla maminka. Respektive zapsala mě do hodin klavíru. Pak jsem se ovšem z nechuti ke cvičení od nástroje odloučil a po několika letech, už bez učitele, se k němu vrátil sám.

Na kolik hudebních nástrojů dnes hrajete?
Hraju především na klavír a ukulele, v míře omezené, však stejně nadšeně pak na akordeon, melodiku, kytaru, zobcovou flétnu, housle, xylofon, baskytaru... Ale jak říkám, klavír a ukulele jsou moji denní průvodci hudbou.

Vloni jste se umístil na druhém místě v soutěži Pianista roku a letos jste obsadil místo druhé. Co pro Vás tato cena znamená? Budete příští rok bojovat o prvenství?
Velmi si vážím toho, že jsem se umístil takhle vysoko. Ani ne tak kvůli místu samotnému, jako spíš kvůli kvalitě kolegů, kteří byli přede mnou. Jsou to opravdové multižánrové špičky v oboru. Loni Petr Ožana a Ondřej Kabrna a letos Michal Šupák. Být za nimi je víc, než jsem čekal. O prvenství bojovat nebudu. Už letos jsem se zařekl, že dvakrát bylo dost. Jsem nadšen z výsledků a věnuji se tomu, abych dostál vysokému umístění zejména jako účinkující na různých akcích.

Čeho si za svou dosavadní hudební kariéru nejvíce vážíte?
Vážím si toho, že jsem mohl a můžu spolupracovat se skvělými zpěváky, herci, hudebníky, režiséry atd. Zkrátka s výjimečnými představiteli všech uměleckých profesí.

A jaké jsou vaše cíle do budoucna?
Můj cíl je, aby to tak zůstalo nejméně do doby, než můj život skončí. Ale i potom bud rád součástí nebeského jam sessionu. :-)

Vystupujete ještě v restauracích, kavárnách a barech?
Stále se snažím, aby v mém diáři měly místo ty podniky, kterým vděčím za mnohaletý veřejný nácvik všeho, co dnes dokážu. Kavárny a bary jsou pro mě kontaktem s veřejností v tom nejkrásnějším smyslu slova.

Atmosféra i publikum v baru je úplně jiné než v koncertní síni. Které prostředí je Vám bližší?
Hýčkám si obě varianty, protože smysl hudby v baru a v koncertní síni je jiný. Jsem rád, že mohu vytvářet jak genius loci baru, tak v koncertní síni nadchnout a strhnout koncentrované publikum. Nejbližší je mi tedy právě ta rozmanitost, splynutí s prostorem kavárny nebo naopak intenzivní komunikace s publikem na koncertě.

Vaclav Tobrman

Chodí lidé na koncerty nebo podle vás zájem o kulturu upadá?
Lidé na kulturu chodí, ovšem jsou zmateni a přehlceni nabídkou, zejména v Praze. Já myslím, že otázkou spíš je, jak přesně koncipovat a propagovat vystoupení, aby lidé přišli.

Je v době adventu zájem o koncerty vyšší než po zbytek roku?
Mám pocit, že blížící se Vánoce jsou pro mnoho lidí záminkou k utrácení a investicím do zážitků. Tak jako se v létě jezdí na dovolenou, v prosinci se lidé chodí bavit kulturně. Venku je nevlídno, takže je snazší být buď doma, nebo v divadle, kině, v klubu.  

Kde všude si Vás v prosinci posluchači budou moci poslechnout?
Já v prosinci hraju zejména na uzavřených akcích. Těch veřejných vystoupení je méně a proto si vážím například toho, že můžu být součástí programu v pasáži Myslbek, kde mě může vidět doslova kdokoliv.

V pasáži Myslbek budete hrát vánoční koledy v jazzové úpravě. Které například?
Od klasických koled typu Tichá noc nebo Dobrý král Václav, přes staré zahraniční stálice White Christmas nebo Have Yourself a Merry Little Christmas, až po novější popové vánoční písně Last Christmas  a All I Want For Christmas Is You.

Máte rád české vánoční koledy?
Ano, mám velmi rád české vánoční písně. Myslím si, že se v nich prolíná jak zrození Ježíše Krista, jako něčeho výjimečného, tak i výjimečnost celého toho období štědrosti a lásky k bližním. Písně o splněných přáních a lásce přeci potěší leckoho.

Dáváte si novoroční předsevzetí?
Novoroční předsevzetí si dávám zhruba deset let stejné – Žít naplno a láskyplně. Letos v tom budu pokračovat. ;-)


www.ngmyslbek.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...


Literatura

Renata Petříčková a Michal Vaněček objasňují pravdu o pohádkách

altRenata Petříčková s Michalem Vaněčkem opustili báje a pověsti a vnořili se do pohádky. K dětem se vydala jejich další společná knížka S Blbounem do říše pohádek. O ilustrace se, stejně jako v případě permoníků a ...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...