ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Tisk

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úžasná! Nápaditá tak, že inspiruje i nevitariány. A tak to podle mě má být! Propagaci živé stravy udělala paní Radka rozhodně velkou službu! Pojďme se ale podívat, jak těžká nebo lehká je cesta k takové kuchařce.

 


Radko, Vy jste v knize psala, že jste byla neduživé dítě, které nechtělo nijak moc jíst, česká kuchyně nebyla pro Vás tím pravým vykrmovacím programem. Napadá mne, teoretické „co by kdyby“… Kdyby už tehdy existoval někdo nadčasový a doporučil Vás vykrmovat ovocem a zeleninou a oříšky, přišla byste jim na chuť? Tíhla jste třeba jako dítě už k syrové stravě víc než ke knedlu zelu se šesti?
Je samozřejmě složité dnes přemýšlet, jaké by to bylo, kdyby... Vyrostla jsem v době, kdy se na mandarinky a banány stály před vánocemi  fronty :), takže  ovoce a zelenina byla  na talíři především v sezóně, tak jak se vypěstovalo. A já jsem je milovala vždycky, daleko více než knedlo zelo. Na poctivou českou kuchyni mě nikdy moc neužilo.
Pamatuji si, že jsem měla právě největší  radost,když se po revoluci objevily v obchodech s ovozelem nové druhy, které tady nikdo neznal. Připadala jsem si tehdy jako v ráji...


Asi jste nebyla ten typ, který měl celoživotní sen napsat kuchařku, nebo se mýlím? Jak k tomu vůbec došlo, že jste se rozhodla napsat kuchařku?
Já mám spoustu snů a vždycky jsem měla. Se psaním jsem začala už jako dítě, psala jsem si povídky a básničky. A při vaření, protože jsem nevařila nikdy podle receptů mě párkrát napadlo, že bych mohla své recepty sepsat, jenže jsem je vždy rychleji zapomněla. A tak u této stravovací změny to byla celkem výzva, protože mě to hodně baví a nějakou dobu jsem jídla připravovala více lidem, mimo jiné i mamince mého muže, které to zachránilo život. A mnoho mých přátel, kterým mé kulinářské kreace velmi chutnaly, mi říkalo, že bych měla něco napsat, protože si sami s přípravou nevěděli rady. Tak jsem se do toho pustila.

rozhovor1


Kuchařka je velmi nápaditá, má úžasné fotografie, které přímo lákají k nápodobě. Podle Vaší knihy jsem se inspirovala k mnoha receptům, ale málokdy jsem dodržela přesný postup. Zjistila jsem, že ingredience jsou neskutečně variabilní a že zelený krém vytvoříte jak z kešu, tak z avokáda, učarovaly mne ovocné zmrzliny tvořené z banánů a ovoce, které dodá svěžest…  Kde jste se poprvé inspirovala Vy? Kde jste se učila vitariánsky připravovat jídla?
A to je přesně to, co mě nejvíce těší. Recepty mají být především inspirací k vlastní tvorbě. Před dvaceti lety jsem si koupila všechny knihy Fit pro život a i ty, co vyšly od Normana Wolkera. Bylo to tenkrát celkem zjevení. V těchto knihách jsem se hodně inspirovala a o banánových zmrzlinách jsem se dověděla právě tam. Dělala jsem je svým dcerám v nejrůznějších variacích od malička. Před třemi lety, v počátcích mého vitariánství, jsem hledala inspiraci na zahraničních webech, nicméně jen v začátcích, protože je to opravdu velmi kreativní příprava, takže jsem měla brzy pocit, že fantazii se meze nekladou.


Psala jste si třeba ty své vymyšlené recepty? Své originální?
Zpočátku ne, ale vzhledem k tomu, že jsem byla brzy nadšená kreativitou a jídla mi chutnala, tak jsem začala. Druhý den jsem totiž již většinou nevěděla, co jsem do jídla použila za ingredience. Jsem velmi intuitivní při přípravě jídel a nejen tam...


Je nějaký recept, na který jste oprávněně pyšná, který Vás očaroval tím, jak báječně dopadl, když jste ho dokončila a ochutnala?
Nějaké jsou, ale já ani po napsání  kuchařky nic nepřipravuji  podle receptů, a když tak jen hodně přibližně, takže ani své recepty neopakuji. Jsem vždy nadšená ve chvíli, kdy se to povede a podruhé už to nikdy není stejné.


Jaký je zájem mezi českými nakladatelstvími o kuchařku ve stylu vitariánství?  Byla to těžká cesta nebo naopak překvapivě snadná?
Tvořím si svůj život a plní se mi mé sny. Proto se mi splnil i ten, že potkám skvělého nakladatele, který mi věřil. Vše se podařilo ke spokojenosti nás všech.
 

Když jako autorka poté držíte svou knihu poprvé v ruce, můžete mít různé pocity. Prostě – povedla se? Graficky, je podle Vašich představ? 
Pro mne je to úžasný výsledek mé vložené energie a času, který  jsem její  tvorbě věnovala.  A celou dobu předtím jsem všem říkala, že bude nejkrásnější, což pro mne je. Přinesla mi velkou radost a uspokojení. A ohlasy, které ke mně stále přicházejí, mi potvrzují, že to mělo velký smysl.

Rozhovor


Vyvstalo v průběhu práce na kuchařce někde místo, že jste musela nebo chtěla uhnout od prvotního záměru, myšlenky, nápadu… a vydat se trošku jiným směrem, něco přidat, něco ubrat?
Z nakladatelství mi občas nějaké nápady posílaly, ale vždy jen jako inspiraci. Nebyla jsem do ničeho tlačena. Naopak jsem si velmi cenila profesionálních rad, které mi především pan Kuchař poskytl, vzhledem k jeho mnohaletým zkušenostem. Jediné, co jsem nakonec po poradě změnila, byla úprava názvu. Původně jsem trvala na stejném názvu, jako má moje FB stránka "Živě a syrově".


A jak dlouho trvala realizace knihy? Od sepsání po vydání?
Asi dva roky.


Chystáte druhý díl? (řekněte, že anooooo)
Nějaké plány mám, a snů stále spousty, tak uvidíme :)


Děkuji za rozhovor a přeji si rozhodně další knihu! Další inspiraci!!!


Knihu Zdravě a syrově vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

/www.eminent.cz/kniha.php?id_knihy=569


 
Banner

Přihlášení



Kdo zabil Malého prince?

Autor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupérymu a jeho malému hrdinovi.


JOTA

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam Folta totiž stvořil hrdinu – mývala Gianlucu, šibala, pohádkáře, dobrosrdečného naivku – který je sympatický jak svými kladnými vlastnostmi, tak svými nedokonalostmi.


65. pole
Banner

Rozhovor

Uvědomit si ty správné hodnoty

Rozhovor LUCIE NOZIZWE 200Koncert míru - pod tímto názvem proběhne 30. září v Praze v Lucerna Music baru koncert , na kterém vystoupí Zululand Gospel Choir a česká zpěvačka, která přináší na českou hudební scénu rytmy Afriky, Lucie Nozizwe. Pán...

Hledat

Epocha nároků: Christopher Caldwell o soumraku demokracie

Epocha nároků s podtitulem Zákon o občanských právech a soumrak americké demokracie popisuje na příkladu Ameriky od šedesátých let do současnosti, jak se může dobře míněný zákon zvrhnout ve svůj protiklad. Dílo v překladu Aleše Valenty vychází v edici Agora, ve které nakladatelství Leda představuje nekonformní knihy zaměřené na politiku a společnost.


LEDA

Čtěte také...

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.


Literatura

Zavzpomínejte společně s Janou Semelkovou na dětská léta

vajicko 200A máme je tu potřetí. Sourozenci Viktorka s Viktorem už jsou staří známí a taky hlavní hrdinové dvou předchozích knížek z dílny nakladatelství JaS – Pohádkový zvoneček a Pohádkový klásek.

...

Divadlo

Společenstvo vlastníků ukazuje přehlídku typických Čechů

spolecenstvo vlastniku 200V rámci festivalu Setkání Stretnutie do Zlína přijelo také pražské Divadlo Vosto5 se svou hrou Společenstvo vlastníků. Letošní ročník se nesl v duchu biografií, ale také tématu „co dnes znamená být jiný“, což se v n...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...