Střelecký ostrov vzkazuje: „Děkujeme. Pokračujte“

Střelecký ostrov vzkazuje: „Děkujeme. Pokračujte“

Tisk

strelecky ostrov 200Krásné počasí, veselí lidé s doprovodem dětí a psů, příjemná živá hudba – ano, i tak může vypadat charitativní hudební festival, jehož výtěžek poputuje na pomoc handicapovaným lidem.
V rámci dobročinné akce jsme se mohli 1.7. 2014 od 15 hodin , na Střeleckém ostrově v Praze, pokochat českými hudebními interprety/ -kami,  přičemž akci předcházelo zahájení v podobě  divadla pro děti, jež sklidilo zasloužený potlesk.


Celým dnem nás pohotově provázela  herečka Simona Babčáková. Jako první ikonu hudební akce „na Střeláku“ můžeme představit českého folkového zpěváka  a multiinstrumentalistu z Prahy – Michala Turka, který nám zde mj. předvedl originální pojetí klasické „Lambády“  upravené lehce do  reggae stylu spolu s jeho dalším mužským doprovodem hrajícím na bongo.
V 17:30 byla na řadě další podívaná v podobě alternativního  folkového dua „EMOZPĚV“ v podání Ondřeje Vratislava Vyšehradského (kytara, zpěv, texty) a MarTekka Drchoňovského (baskytara). Jejich texty i přes svou syrovost pojednávají spíše o životě než smrti, přičemž sami trefně popsali svůj styl: „radostné písně o smutných věcech, smutné písně o radostných věcech.“ Na místě jste si mohli zakoupit jejich album. Jejich nejnovější klip nese název Příčina – byl  vytvořen na základě volně dostupných záběrů British Pathé.

strelecky ostrov

Kolem 18:30 jsme měli možnost se naladit na další alternativní hudební počin  v podání české šansoniérky, herečky a zpěvačky – Moniky Načeva. Od roku 1989 tvoří společně s akustickým doprovodem v podání britského kytaristy a písničkáře – Justina Lavashe, se kterým nahrála své již sedmé album  Milostný slabiky na motivy  básní Sylvy Fischerové. Metafora a poetické pojetí textů společně se zvukovými efekty vás mohly snadno dostat do příjemného hudebního „tranzu“.  Anglického hudebníka Jamese Harrise, který jako první na světě natočil své oficiální album na mobilní telefon, označil magazín Rolling Stone za „Zlatý Hlas“.

Neméně významnou českou osobností, která následovala, byla Lenka Dusilová, několikanásobná držitelka mnoha ocenění,která svou kariéru zahájila již v 10 letech na folkovém festivalu Jiřího Wolkera. Celému festivalu předcházela módní přehlídka stylového oblečení ,,z druhé ruky“ , které jste si mohli na místě zakoupit v rámci charity (zdejší bazárek  podarovala nejen herečka Simona Babčáková, ale také herec  a zpěvák Jakub Prachař.) Pauzy mezi koncerty byly věnovány informacím veřejnosti o celém projektu. Česká spořitelna měla tu čest předat šek na „tranzitní program“ (podpora handicapovaných lidí do 26 let) pro Jedličkův ústav, za podpory mnoha sponzorů.

 

Zdroj foto: www.bandzone.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je libo člověčinu?

altRozhlasová hra Jaroslava Rudiše a Petra Pýchy svým obsahem někoho překvapí, jiného popudí, nikoho nenechá lhostejným. Vždyť se situací, která je jejím základem, se setkáváme dnes a denně někdy osobně nebo o podobné zálež...


Literatura

Thilliez čtenářům opět naservíroval zajímavá témata

strach 200Francouzský spisovatel Franck Thilliez už u nás není žádným neznámým jménem. Není divu, protože jeho knihy stojí za to a nedávno vyšel šestý díl z jeho série s komisařem Sharkem, tentokrát s názvem Strach.

 

Divadlo

Zvrácený a tragický osud průmyslnické rodiny v nacistickém Německu

soumrak bohu perexDivadlo J. K. Tyla v Plzni ztvárnilo ve svém zpracování dramatu Soumrak bohů příběh bohaté německé průmyslnické rodiny Essenbeckových, která v předválečném období kvůli obchodováním s nacisty postupně sklouzává do čím dál většího m...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...