Kalendárium 28. května – 2. června 2013: Vydejte se v průvodu s Karlem IV. a bojujte s husity

Kalendárium 28. května – 2. června 2013: Vydejte se v průvodu s Karlem IV. a bojujte s husity

Tisk

kralovsky pruvod 200Vítáme vás u dalšího dílu našeho kalendária. Prázdniny se kvapem blíží a v souvislosti s tím přibývá i nejrůznějších akcí na našich hradech a zámcích. Naše kulturní památky se tak snaží přilákat turisty k návštěvě. Aby se jim to úspěšně dařilo, připomeneme i my pár akcí, na které můžete vyrazit. Ostatně, podle statistik prý stále více lidí tráví svoji dovolenou v českých luzích a hájích. A není to vždy jenom z finančních důvodů – v Čechách je stále na co koukat. Pojďme se tedy podívat…


Průvod s korunovačními klenoty

Vyrazit můžeme třeba na Karlštejn. Že jste tam už byli jako děti? Nevadí, klidně se můžete přijít podívat znovu a možná budete překvapeni, co je tam nového, když si vzpomenete na svoji tehdejší návštěvu a porovnáte ji s tou dnešní. V květnu 2013 pro vás správci hradu přichystali v expozici 1. návštěvního okruhu výstavu nazvanou Živá květina v historickém interiéru. Je součástí prohlídky hradu. Od května až do srpna 2013 se potom můžete těšit na prezentaci průzkumu hradní studny v Arkádách Císařského paláce. Vstup na ni je volný. V období května až září 2013 na vás potom čeká speciální výstava kostýmů a rekvizit z filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně ke 40. výročí jeho natočení. Konírna Císařského paláce. Vstupné 120,-/60,- Kč. Rodinné vstupné 340,- Kč. Sleva po předložení vstupenky z prohlídky hradu: 90,-/45,-Kč. Rodinné 250,- Kč. V červnu 2013 od 9,00 a 9,30 hodin na vás ve dnech úterý až pátek čekají mimořádné prohlídky Kaple sv. Kříže pro žáky základní školy za snížené vstupné 100,-Kč. Rezervovat si je můžete na tel: 311 681 617, nebo mailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . A hlavně, v nejbližší době se můžete těšit na Královský průvod. Český král a římskoněmecký císař Karel IV. poveze korunovační klenoty z Pražského hradu na hrad Karlštejn.
Kdy a kde: květen – září 2013, zejména 31. května - 2. června 2013 Královský průvod s Karlem IV., hrad Karlštejn

kralovsky pruvod plakat

Milovníci piva, zajásejte a vydejte se do Prahy. Právě tam totiž až do 1. června 2013 probíhá na výstavišti v pražských Holešovicích Český pivní festival. Můžete zde ochutnat to nejlepší z českých pivovarů celkem od 70 značek českého piva. Čeští řezníci, kuchaři a pekaři vám také nabídnou svoje speciality. Obsluhuje se v českých krojích. Chcete se s někým setkat na dobré jídlo a pití a hledáte vhodné místo, které by uspokojilo vaše náročné chuťové buňky? Zkuste to tady. Přijďte do Holešovic.
Kdy a kde: do 1. června 2013, Výstaviště v pražských Holešovicích

Patříte-li mezi gourmety, tedy labužníky (pozor, neplést s gurmány – to jsou žrouti!), vydejte se ve dnech 30. května až 2. června 2013 do moravského Mikulova na Gourmet festival 2013. Čeká vás zajímavá přehlídka moravská kuchyně spojená s ochutnávkou místních vín. Mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů připraví tradiční moravská jídla ovšem v novém hávu a budou je snoubit s moravskými víny.
Kdy a kde: 30. května – 2. června 2013, Mikulov

Fandové husitské doby, kteří touží vyzkoušet si, jaké to je bojovat na vozové hradbě nebo vzít do ruky cep či řemdih, zajeďte si tento týden do Tábora. Bude proč, neboť od 28. do 30. května 2013 se tam konají Husitské dny. Program bude probíhat na přírodní scéně hned pod městskými hradbami v areálu Housova mlýna. Setkáte se s opravdickým Janem Žižkou z Trocnova a budete si moci zasoutěžit třeba ve střelbě z praku, kuše nebo luku. Uvidíte střelbu z obléhacího stroje a autentickou bitvu mezi husity a obléhateli města. Prohlédnout si budete moci i husitskou výstroj a výzbroj. Pro hladové žaludky je tu potom otevřená středověká krčma, nabízející středověké pokrmy.
Kdy a kde: 28. – 30. května 2013, Tábor

kalendarium husitske dny

Pokud obdivujete umění zdatných kovářů, potom si poznamenejte víkendový termín 1. – 2. června 2013. Tehdy se totiž koná Sympozium uměleckých kovářů na štramberské Trúbě 2013. Probíhá zde už 4. ročník tradičního dvoudenního kovářského sympozia, které je oslavou kovářského řemesla. Součástí je i jarmark výrobků a dokonce si budete moci i sami něco ukout, třeba hřebík. Pro mlsné jazyky a hladovce se bude grilovat selátko.
Kdy a kde: 1. – 2. června 2013, Štramberk na Novojičínsku

kalendarium kovari trouba

Zaujala vás těžba stříbra, rádi byste poznali něco nového, tentokrát třeba z oblasti hornictví, které u nás bylo ve středověku velmi rozšířené? V Rudolfově v jižních Čechách se tuto sobotu 1. června 2013 budou konat Hornické slavnosti. V už 14. ročníku celodenní renesanční slavnosti, která se koná na Farské louce za rudolfovským kostelem, budete moci vidět historické výjevy z dějin města, kde se kdysi těžilo stříbro. Čekají na vás i šermíři, tanečníci, hudebníci i kostýmovaný průvod i jarmark.
Kdy a kde: 1. června 2013, Rudolfov na Českobudějovicku

Všichni kluci, ať už mladí nebo staří, jistě nebudou chybět 1. a 2. června 2013 v Pardubicích na Aviatické pouti. Největší letecký den v Pardubickém kraji přinese jako už tradičně exkurzi do letecké historie, tentokrát se budeme pohybovat hlavně na Východě od někdejší demarkační linie – vše pod heslem Tenkrát na východě. V pátek čekají návštěvníky přílety letadel a večerní koncert skupiny Elán, v sobotu zahraje například Čechomor, v neděli si návštěvníci mohou užít bombardování Pardubic. Na své si přijdou i malí diváci, které čeká dětský den.
Kdy a kde: 1 – 2. června 2013, Pardubice

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se s prací vyjednavače

vyjednavac200V nakladatelství CPress vyšel knižní rozhovor Markéty Nekolové s policistou Karlem Pošívalem odhalující práci vyjednavače. Doporučuji jej nejen milovníkům true crime.

 

...

Z archivu...


Literatura

Wendy Kennedy, Tom Kenyon: Velký experiment

 

veČerví díry existují? Jak je doopravdy silná naše vůle? Jsme opravdu šlechtitelským pokusem mimozemských civilizací? No, připravte si k této knize velkou zvědavost a sem tam ochotu něco odložit stranou, abyste se k tomu možná po přečtení dalších stránek za...

Divadlo

Podzimní divadelní předplatné v Domě kultury v Kroměříži láká na klasiku a známá jména

predplatne perexUž před prázdninami byl v Domě kultury v Kroměříži zahájen předprodej na podzimní cyklus divadelního předplatného. V atraktivní nabídce budou od září do prosince letošního roku uvedeny čtyři inscenace a jedno bonusové divadelní představ...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...