Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Tisk

bratreni perexBratření je název autorského podvečera poezie a hudby, který připravuje Městská knihovna v Šumperku na čtvrtek 22. května. Vystoupí v něm bratři Miroslav a Vladimír Václavkovi, výjimečné osobnosti současné literární i hudební scény.

 

 



„Narodili se v Rýmařově, patří k výrazným postavám spjatým s oblastí jesenických hor a podhůří, jejich význam však regionální úroveň přesahuje,“ uvedla Kamila Šeligová z Městské knihovny Šumperk.
Starší Vladimír patří k předním osobnostem české alternativní hudební scény. Mladší bratr Miroslav, jenž žije v Šumperku, na sebe upozornil především poetickou knihou vzpomínek na dětství Člunky.
„Svými texty doprovází hudbu bratra Vladimíra, ale také skupin Bluesberg a Hynkovy Zámky. V nakladatelství Knižní klub mu letos vyšel válečný román Železné včely,“ upřesnila Šeligová.
Kromě prózy Miroslav Václavek píše také básně, které publikoval v antologiích Ptáci z podzemí a Míjím se s měsícem i v literárním časopise Divoké víno. Český rozhlas knize Člunky věnoval pořad z cyklu Setkání s literaturou, svou tvorbu představil také v České televizi, Divadle Husa na provázku i na festivalu Krylonoce.

bratreni plakat

Autorem plakátu je Petr Válek.

„Hudba Vladimíra Václavka je a vždycky byla něčím jiná, nekompromisně silná. Jeho hudební začátky jsou spojeny s Ivou Bittovou a Pavlem Fajtem. Založil s nimi legendární skupinu Dunaj,“ připomněla Šeligová.
Jako kytarista a zpěvák se Vladimír Václavek uplatnil také v hudebních formacích E, Rale, V.R.R.M., Theatre Royal, Čikori, Klar a dalších. Dvě alba, na nichž se podílel, obdržela cenu Anděl Akademie populární hudby. Legendární Bílé inferno získalo cenu hudebních kritiků i Zlatou desku.

bratreni Vaclavek

Vladimír Václavek

Poeticko-hudební setkání s bratry Václavkovými se odehraje v šumperské knihovně ve čtvrtek 22. května od 18 hodin. Vstupné stojí 50 korun.

Foto Městská knihovna Šumperk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum paměti XX. století nabízí online prohlídky dvou výstav k výročí listopadu 1989

vystavy muzeum pameti perex
Muzeum paměti XX. století, ve spolupráci s Libri prohibiti a Polským institutem v Praze, připravilo dvě výstavy o významných historických událostech. Uvedeny byly online letos 17. listopadu, zájemci je...


Literatura

Nebezpečná malá ručka
ImageNa obálce knihy najdete otázku: Věříte na duchy? Bylo mi jasné, že mne čeká napínavé setkání s nadpřirozenem. Horory čtu celkem ráda, ale nesmí se jimi prohánět krvelačné stvůry a netoužím po krvavých scénách, kdy hrůzná monstra porcují l...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Dva filmaři jako hrdinové knih

Cap perexDvě umělecké školy, jak pražská Akademie múzických umění, tak brněnská Janáčkova akademie múzických umění, vydaly téměř současně životopisné publikace o filmařích, z nichž jeden obecenstvo (i odbornou veřejnost) sotva dokázal oslovit, zatímco druhý by...