Kapela My: soulad profesionálně provedeného bluegrassu a neutuchajícího nadšení muzikantů, kteří hrají z lásky a pro radost

Kapela My: soulad profesionálně provedeného bluegrassu a neutuchajícího nadšení muzikantů, kteří hrají z lásky a pro radost

Tisk

my200„Snad každý z nás má své snění, snad každý z nás má touhu svou. Každý ví, co bylo, není. Život náš je divnou hrou. Musíme jít za svou láskou, musíme jít k modrým horám, hvězdy nám tiše kynou. Tak jdi dál, už nejsi sám. Tak šlapem dál tu svou míli, tak šlapem dál životem svým, každý ví, že čas pílí. Plyne dál jak modrý dým. Mí přátelé jdou stejnou cestou, po které já se ubírám...“

 

Text Vladimíra Bicana k písni My, hraný a zpívaný na hudbu Stevena F. Brinese a Jima Smoaka, hodně vypovídá o stejnojmenné kapele. Je v něm obtisknuta bluegrassová nostalgie, pocit člověka na cestě, té faktické i osobní, život, který se s nikým nemazlí. A přesto není zlý, pokud poutníka doprovázejí přátelé. Radost ze setkání, sdílení společných zážitků a předávání toho pozitivního, co v člověku je. Hodnoty v době honění za mamonem zapomínané, přesto ověřené, a to nejen zálesáky, jsou pevně vetknuty do melodií, slov a především interpretace. Znějí naléhavě a přirozeně zároveň. Upřímnost a až živočišná živelnost muzicírování posluchače strhává.

O čem nenápadná šumperská kapela zpívá, to také prožívá. Muzikanti úspěšní ve svých profesích nemají zapotřebí honit se za pomíjivou slávou. Hrají pro radost svou i posluchačů a je to na jejich hudbě znát. Necítí potřebu drát se bezhlavě kupředu, za každou cenu na sebe křečovitě strhávat pozornost, ostatně i proto si zvolili marketingově neprůrazný název My.

my1

Repertoár kapely My se pohybuje na různorodé škále od tradicionálů přes skladby klasiků country (A. P. Carter, Cousin Emmy, Hank Williams, Grandpa Jones, Townes Van Zandt, Boudleaux and Felice Bryant) i amerického bluegrassu (Bill Monroe, Jim Smoak, Herb Pederson) a přes tvorbu současných autorů (Lionel Cartwright) se dostává až za hranice žánru (Bob Dylan, John Lennon a Paul McCarney). „Myáci“ zpívají v originále i česky. Oživením je vlastní tvorba (Gustav Vichta, Rudolf Hecl, texty také Vladimír Bican a Zbyněk Sedláček).

Kapela My nabízí vyvážený bluegrassový sound v pestrém nástrojovém obsazení: kytara (Vladimír Bican, Gustav Vichta), baskytara (Gustav Vichta, Pavel Dokoupil), banjo (Rudolf Hecl, Jaroslav Zahradník), mandolína (Zbyněk Sedláček), dobro (Jaroslav Zahradník). Všichni členové uskupení jsou také schopnými sólovými zpěváky.

Ačkoliv muzikanti z My sami sebe prezentují jako amatéry, předvádějí profesionální produkci, bez nadsázky srovnatelnou se špičkami v žánru. Není se proto čemu divit, že mají za sebou úspěchy nejen na domácích pódiích, ale také v zahraničí.

Nejbližší příležitost k poslechu kvalitního bluegrassu bude v neděli 22. června v Pavlínině dvoře. My vystoupí v doprovodném programu Šumperského Hafana.

Foto: sumpersko.net - zkouška kapely My


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Deník uprchlice by se mohl stát povinnou četbou

denik uprchlice200V nakladatelství Brána vyšla Oksaně z Ukrajiny kniha Deník uprchlice. Jedná se o nelehké čtení, které by si však měl přečíst každý.

 

...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...