Nudící se horolezci vynalezli slackline a už s tím nemůžou přestat

Nudící se horolezci vynalezli slackline a už s tím nemůžou přestat

Tisk

slackline200Možná jste už také někde v parku nebo jinde v přírodě zahlédli partičku mladých lidí zabývající se neobvyklou činností – balancují na pásce natažené mezi dvěma stromy, provádějí různé akrobatické kousky a nebo přecházejí po lajně zavěšené vysoko mezi skalami. Já jsem se s nimi naposledy setkala na veletrhu For Outdoor v pražských Letňanech ve dnech 5.-7. dubna, kde probíhal 1. otevírací závod Českého poháru v trickline - GIBBON CONTEST.


Gibbon Slacklines byla na počátku malá skupina přátel nadšených do slackliningu, která se rozrostla do obrovské komunity po celém světě a počet jejích členů se stále zvyšuje. Požádala jsem jednoho z organizátorů a reprezentantů Gibbona, Marka Smolku, aby nám přiblížil svět slackline a vysvětlil princip tohoto mladého sportu.

Co je to vlastně slackline?

Slackline je mladý dynamický sport spočívající v balancování, chození, trikování a freestyle na nataženém popruhu mezi dvěma pevnými body. A to od pár centimetrů nad zemí až po extrémní výšky ve skalách nebo horách. Slackline, to je sport, zábava, životní styl nebo také zdravotní a rehabilitační pomůcka, rozvíjející koordinaci pohybů, rovnováhu a posilující takřka všechny svalové partie.

Obecně by se dalo říci, že se jedná o moderní provazochodectví, avšak rozdílů mezi slackline a klasickým provazochodectvím je hned několik. Při slackline, jak již název napovídá, se používá volný popruh. To umožňuje chodit bez tyče pouze s rukama nad hlavou, čímž se udržuje balanc. Slackline popruhy jsou široké 2,5 cm nebo 5 cm podle různých disciplín. Obrovskou výhodou je variabilita. Stačí najít pouze dva pevné body a mezi ně se velice jednoduše „lajna“ napne. Nejčastěji lze slacklinery vidět v parku s lajnou mezi dvěma stromy.

slackline1

Krátký exkurz do historie

Sport jako takový vznikl v Americe v Yosemitech, které jsou především rájem horolezců. Traduje se historka o místních lezcích, kteří se za špatného počasí a nemožnosti lézt nudili na parkovišti pod skalami, a tak začali balancovat na řetězech, které sloužily jako bariery pro auta. A z této dnes již legendární historky dospěl slacklining do dnešní podoby, kdy má svou celosvětovou federaci, světový pohár, mistrovství světa i jednotlivých zemí a především spoustu příznivců po celém světě.

Za počátek slackliningu v Čechách se považuje léto roku 2007, kdy byl uspořádán první slackline festival na Bišíku, což je dodnes legendární místo vyznavačů tohoto sportu. Tehdy se zde setkala hrstka začínajících slacklinerů, kteří okoukali základy tohoto sportu na festivalech v Německu, a od té doby slackline u nás roste každý dnem. Od března 2011 funguje v Čechách i oficiální zaštítění tohoto mladého sportu, a to Česká asociace slackline - ČAS.

slackline3

Disciplíny ve slackline

Vedle běžného chození v parku na nataženém popruhu mezi dvěma stromy se slackline dělí na 4 disciplíny. Hlavní parametry, které se hodnotí, jsou délka lajny a její výška nad zemí. O obtížnosti dále vypovídá průvěs, čili jak je popruh dobře napnutý. Na lajnách se rovněž dělají různé triky, kreace a jejich kombinace různých obtížností. Čtyři hlavní disciplíny jsou tyto:

Highline – Popruh napnutý ve výšce, například mezi dvěma skalními věžemi. Slackliner chodí v lezeckém úvazku se smyčkou, pomocí které je jištěn k lajně. Highline je nejvyšší metou slackliningu, protože mimo fyzické síly vyžaduje především obrovskou psychickou vůli. Nejtěžší je vypořádat se s volným prostorem, který v tu chvíli obklopuje slacklajnera ze všech stran. Čím více otevřená expozice, například do údolí, a čím vyšší a delší lajna, tím obtížnost rapidně stoupá. Kotvení a natažení takovýchto lajn vyžaduje velké zkušenosti.

Longline – slackline delší než 40 m. Popruh se většinou natahuje pomocí kladkostroje a speciálních kotvících pomůcek. Chození longline už vyžaduje obratnost a trénink. Základní metou je přejít slackline delší než 100 m. Při takovýchto lajnách se většinou nastupuje u stromu ve výšce kolem 2m a v půlce je člověk kousek nad zemí. Lajna má velký průvěs a neustále se klepe, a tím je složité ji zvládnout.

Trickline – nízko natažené lajny kolem 1 m nad zemí s délkou kolem 15 m, na kterých se provádí různé triky a kreace. Dalo by se říci, že se jedná o freestyle na lajně. Mezi triky patří jak základní statické lehy, sedy a kleky na lajnu, tak především moderní dynamické skoky, salta, odrazy a různé kombinace těchto prvků. V této disciplíně probíhá většina slackline závodů. Ty největší pod záštitou Gibbon slacklines, což je celosvětově největší výrobce slackline, ale především fenomén ve slackline obecně, sdružující a podporující obrovskou komunitu milovníků tohoto sportu.

Waterline - slackline natažená nad vodou. Mohlo by se zdát, že dopad do vody je měkký a že se jedná o ideální a jednoduchou formu slackliningu, avšak opak je pravdou. Vodní hladina se stále třepotá a pohledem se špatně hledá pevný bod, na který by šel upoutat pohled, což je obecně pro chození na lajně stěžejní.

slackline5

A proč to vše?

Pro některé lidi je chození po lajně zábavou na zahradě nebo v parku. Pro jiné je to životní styl a hlavní náplň nejen volného času. Slackline je dnes samostatný sport se svými závody a asociacemi. Zároveň se stává vyhledávaným doplňkem tréninku u jiných sportů, protože správná koordinace pohybů a dobrý balanc je nezbytností u všech pohybových aktivit. Slackline je i výborná rehabilitační pomůcka a pomalu se dostává i do praktik fyzioterapeutů a cvičitelů. Vyžaduje naprostou koncentraci a pevnou vůli. Dovolím si tvrdit, že zde již nejde o trend, ale filosofii „slacklife“, která sdružuje lidi, kteří mají rádi pohyb, přírodu, naprostou koncentraci na jednu věc, uvolnění a především výbornou atmosféru, která kolem lajn panuje. Slackline je jako návyková droga. Kdo to jednou zkusí, těžko s tím přestává.

Jako první průkopníci dvoupalcových slackline setů, dokonale přizpůsobených začátečníkům, freestylistům, lonlinerům i highlinerům, vyvíjí Gibbon produkty pro a spolu s těmi, kteří žijí pro tento sport. Jsou také přední společností v poskytování řešení pro indoor slackline určené do škol, pro jiné sporty, společenské akce, zdravotnictví a další...

Pokud Vás tato aktivita zaujala a rozhodnete se rozšířit řady lajnových nadšenců, jistě si z nabízených setů vyberete ten pravý pro vás. A jestli si na chození po lajně zatím sami netroufáte, můžete se alespoň dívat. Akce, na kterých slacklineři předvedou své umění, se konají v průběhu celého roku – zde uvádíme jejich přehled:

17.05.2013 - 19.05.2013 /  FREE ART SUDETY FEST /  Vižňov, Meziměstí
12.06.2013 - 15.06.2013 /  Dobruška fest /  Dobruška
20.06.2013 - 24.06.2013 /  Keep Balance Hejnice / Hejnice – autokemp
27.07.2013 - 27.07.2013 /  Adrenalin Day / Ralsko
22.08.2013 - 25.08.2013 /  MHFF Teplice nad Metují /  Teplice nad Metují
14.09.2013 – 14.9.2013/ Gibbon Czech Nationals + urban highline+ Bouldering/ Slaný

GIBBON Slacklines je slacklining pro každého!

slackline4

Zdroj informací: http://www.gibbon-slacklines.com/cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Rosák: „Práce mě pořád baví a v tenise mám stále slušnou úroveň.“

jan rosakNemůže snad být Čecha, který by někdy nesledoval Riskuj! nebo Videostop. Nejen tyto pořady spojuje jméno sympatického Jana Rosáka. Ten brzy oslaví 65. narozeniny, ale elán ani nadhled mu rozhodně nech...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

David Michie: Zákon karmy

zákn karmy - kopieChytrý příběh se zajímavou zápletkou. Aneb moudré čtení, moudré slovo a osudy lidí, takových, jaké znáte, nebo byste rádi poznali. Možná se dokonce takovými lidmi cítíte být.

 

Zákon karmy je příběh, kte...

Z archivu...


Literatura

Sáhněte po severské krimi ze severu Čech a nebudete litovat

sestra smrt 200V nakladatelství Host vyšla kniha Sestra smrt Daniela Petra s lákavým a líbivým podtitulem „severská krimi ze severu Čech“, který se ukázal jako pravdivý.

 

...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Kino Světozor chystá nový cyklus, ve kterém představí nedistribuční snímky z celého světa

svetozor 200Na rok 2022 si kino Světozor připravilo pro své diváky novinku. Ve středu 16. února zahájí nepravidelný cyklus zaměřující se na kvalitní filmy z festivalů, pro které žádná distribuční společnost nemá v plánu českou premiéru. Cyklus ponese jméno „Sv...