Výstava, která se dostane člověku pod kůži.

Výstava, která se dostane člověku pod kůži.

Tisk

kuratorkyV krátké době, se opět v ústeckém muzeu uskutečnila další výstava. Ústecké muzeum je známo svou precizní prací při svých výstavách, a jestliže je přitom tom i dotek ženské ruky, je to znát. Na přípravě výstavy o ústeckém malíři Zdeňku Koškovi se podílely hned dvě externí kurátorky, Mgr. Lucie Vojtíšková a Mgr. Vendula Horáková. Při vernisáži obě překvapily svým originálním oblečením, které měly potištěno stránkou z deníku malíře.

 

Cílem výstavy bylo ukázat malíře ve všech jeho výtvarných etapách, nejen použitím jeho různých technik, materiálu či formátů, ale hlavně i jeho vnímání a vjemy z okolí, jako jsou i jeho světoznámé meteorologické obrazce. Ty vznikaly v době, kdy nad ním vítězila nemoc, které se bránil, ale zároveň ho posunula mezi přední představitele směru art brut (syrové umění). Jeho dílo je velmi rozsáhlé, za svého života vytvořil na 500 maleb, přes 4 tisícovky kreseb, nakreslil stovky meteorologických obrazců a popsal desítky deníků. Jeho autorské výstavy u nás i v zahraničí se zastavily na čtyřicítce.

vernisaz Zdenek Kosek 023

Neměl klasické malířské vzdělání, ale učil se u, i od akademických malířů Matase (1965-68), Dana Richtera, Ladislava Lapáčka, sochaře R. Wölfella i profesora Brožka. O jeho umění se zajímali nejen sběratelé u nás, ale i v zahraničí (USA, Kanada, Francie, Švýcarsko, Německo, Makedonie, Polsko) vystavoval autorsky i s výtvarnou skupinou SPOLU, které byl členem. Byl patriotem svého města, často ho maloval, jak ho viděl a cítil ve své rozpolcené osobnosti. Chronologické pojetí celé výstavy umožňuje tak divákovi pochopit a prožít jeho život i uměleckou tvorbu. Navíc kurátorky dokázaly podrobně popsat u jednotlivých děl nejen, co představují, ale i kdy a v jakých jeho životních podmínkám dílo vzniklo.

vernisaz Zdenek Kosek 200

Pokud se zastavíte u oleje na plátně s názvem BŘEMENO z roku 1997 ,tak se dozvíte že „vznikl po utlumení jeho nemoci a je to o nespokojenosti s životem. V té době považoval malíř svůj život za těžké břemeno. Snažil se opět začlenit po krizových letech (1990-92) do společnosti a vykonávat nějakou činnost, pomáhá v ústecké ZOO. Ve středu obrazu můžeme pozorovat obdobný zmatek jako v malbách z konce 80 let, kdy jeho nemoc propukla. Nicméně krajina za chaosem nás ujišťuje o nabrání lepšího směru. V jasně definované prosluněné krajině se alespoň pocitově zbavuje svých břemen nejjednodušším způsobem, zahodí je do vody a utopí. Uvědomuje si stav svého života, chce jej změnit. Je to, jako bychom se dívali na jeho minulost a budoucnost zároveň“.

vernisaz Zdenek Kosek 025

Součástí výstavy jsou i dva dokumentární filmy režisérů Bruno Decharma a Petra Hátleho s autentickou výpovědí pana Koška. A také jeho eroticko-pornografické skici ukryté za závěsy, které k němu také patří.

vernisaz Zdenek Kosek 027

Bohatý je také doprovodný program v měsíci říjnu. Ty komentované prohlídky budou s panem Typpltem, autorem knížky Jak se dělá počasí, která vznikla právě na základě Koškových meteorologických obrazců. Zajímavé bude i představení pražského experimentálního divadla Kolonie s názvem Mocný až moc, inspirované životem českých art brut umělců. I na vlastní kůži si návštěvníci mohou vyzkoušet od poloviny měsíce října prostřednictvím tzv. simulátoru schizofrenie, co tato nemoc pro člověka obnáší. Kurátorky také vydaly o jeho životě a díle publikaci (magisterská diplomová práce), která je v muzeu k dispozici u pokladny.

vernisaz Zdenek Kosek 034

Právě ta možnost prožití celého nelehkého jeho života, dělá výstavu zajímavou. Každého kdo výstavu navštíví, osloví něco jiného. U mne to byl obraz Břemeno, protože každý nějaké to životní břemeno má a malíř napovídá, co s tím má člověk udělat, aby se ho zbavil.

vernisaz Zdenek Kosek 001

Pramen

Foto z výstavy: Pan Preclík z ústeckého muzea a autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Modlitby Martina Jonáša

Klarisky perexBratislavské kultúrne a informačné stredisko a spisovateľ Ivan Melicherčík otvorili 28. januára v priestoroch koncertnej sály Klarisky v Bratislave výstavu Modlitby Martina Jonáša. Obrazy pochádzajú zo zbierky Ivana Melicherčíka.


Literatura

Encyklopedie komiksu 2 představuje další kreslené příběhy
Image13. února byl pokřtěn druhý díl encyklopedie komiksu pánů Josefa Ládka a Roberta Pavelky. Kmotrem publikace se stal fotograf Miroslav Martinovský. Zatímco první díl encyklopedie se zabýval výhradně časo...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...