Stává se spisovatel bavičem?

Stává se spisovatel bavičem?

Tisk

altJak si stojí spisovatel v současné ČR? Takovou otázku si kladla pražská konference uspořádaná Unií českých spisovatelů.

 

 

V Unii českých spisovatelů vedené básníkem Karlem Sýsem se sdružují především spisovatelé s levicovým světonázorem, je ale otevřena všem. Účastníci konference se shodli na tom, že postavení českých spisovatelů není jednoduché – psaním knih se v Česku uživí jen jednotlivci.

Podle některých v tuzemsku chybí knihkupectví s levicovou literaturou, autoři ji navíc často vydávají vlastním nákladem a prodávají ji na akcích, kde je shromážděno více lidí. Kupříkladu v příspěvku brněnské autorky Ivany Blahutové zaznělo, že pokud chce dnes spisovatel uspět, musí se stát bavičem, s čímž nesouhlasí. Trápí ji, že sociální role spisovatele je dnes redukována.

alt

Na konferenci se ozývaly i hlasy volající po utlumení stesků, ty jsou podle nich k ničemu. V nelehké době totiž vznikají ta nejlepší díla. Když je svět v pořádku, není o čem psát, když je v rozkladu, je o čem psát, zaznělo mimo jiné na konferenci.

Foto: autorka
  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Nedvěd: „Na nemožné situace se nepřipravuju a na ty možné je nemožné se připravit, protože není možné předpokládat, že budou opravdu možné. Zkrátka, je to nemožné. Ale práce s obecenstvem mě prostě baví (smích).“

nedved richard200Kouzelník a komik Richard Nedvěd se stává stále čím dál tím více populárním díky jeho skvělým nápadům, jejichž hlavním aktérem není jen on sám s jeho kouzly, ale také samotní diváci. Touhle interakcí mezi ním i samotn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Přípravy na Chillibraní jsou v plném proudu

chillibrani perexLoni v září se konal první ročník festivalu milovníků pálivého Chillibraní spojený s druhým ročníkem mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého Chilližrout. Organizátoři byli tehdy mile překvapeni návštěvností a atmosfé...


Literatura

Williama Wistinga čeká další případ

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Frankenweenie - Domácí mazlíček: Když vědu neděláme s láskou

Frankenweenie-plakat-200Film z produkce Walt Disney Pictures s prapodivným názvem Frankenweenie - Domácí mazlíček je animovaným příběhem chlapce Viktora a jeho psa Sparkyho. Když Viktor nečekaně přijde o svéh...