Nejen včely medonosné je třeba chránit

Nejen včely medonosné je třeba chránit

Tisk

jak zachanit vcely 200Jak zachránit včely se dozvíte díky stejnojmenné knize, která vyšla v nakladatelství Kazda.

 

 

Úvod knihy vysvětlí, koho je potřeba zachraňovat a proč a seznámí tak čtenáře s divokými včelami. Tak jsou označovány všechny včely žijící divoce ve volné přírodě. Největší skupinu tvoří včely samotářky, kterých je přes 600 druhů.

Následují základy o tom, co divoké včely potřebují, proč je důležitá rozmanitost květů a ukáží také, jaké zahrady mají odborníci na divoké včely. Kapitola Potrava pro včely popisuje vhodné rostliny a nechybí v ní ani návody na založení květinové louky nebo skalky. Další část se zabývá hnízděním včel a ta další nabízí návody na určování divokých včel – budete překvapeni, kolik existuje čeledí! Další informace pak poskytují odkazy na prodejce, doporučenou literaturu, webové stránky, zdroje a rejstřík.

Tento titul můžete vyhrát v naší soutěži: Udělejte něco dobrého pro včely

Kniha je velmi praktická, a to jak svým menším formátem, tak především obsahem. V jednotlivých kapitolách se často nachází vsuvky v podobě dvojstran zaměřených na určitá témata, nebo přinášející nějaké praktické návody. Snadno se tak dozvíte zajímavá fakta jako například, že „aby včely vyprodukovaly jednu sklenici medu, nalétají 25000 až 500 000 kilometrů.“

V kapitole zaměřené na potravu pro včely mě hodně zaujala kritika na osevní směsi pro včelí pastvy, které se poslední dobou ve velké míře vyskytují v supermarketech. To, co vypadá lákavě a nabádá nás k tomu, abychom udělali něco dobrého, nemusí vždy dopadnout dobře. Podle autorů tyto směsi často obsahují takové druhy, ze kterých divoké včely nic nemají, nebo je mohou využívat jen k čerpání nektaru, ale už ne pylu. Líbily se mi také tipy na vytvoření nejrůznějších hnízdišť (některým druhům stačí jen umístěné dřeňovité stonky nebo mrtvé dřevo) a už si musím konečně zapamatovat, že ten černý čmelák se jmenuje drvodělka a patří k největším a nejnápadnějším původním divokým včelám.

Každý, kdo miluje přírodu, by si tuto knihu měl přečíst! Dozví se určitě něco nového a také se zamyslí nad těmito zajímavými tvory!

Sebastian Hopfenmüller po studiu geoekologie proměnil svou vášeň pro divoké včely v kariéru. Podílí se na projektu "BienABest" na univerzitě v Ulmu a pracuje pro soukromou nadaci na ochranu přírody Kulturlandschaft Günztal.

Eva Stanglerová přišla do styku s divokými včelami během studia biologie. V rámci doktorátu se zabývala samotářskými včelami a vosami a dnes, jako odbornice na ochranu přírody, má včely stále na paměti.

jak zachanit vcely

Jak zachránit včely
Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel
Autor: Sebastian Hopfenmüller, Eva Stanglerová
Překlad: Jana Čeřenová
Žánr: dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

https://www.knihykazda.cz/jak-zachranit-vcely/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Drony nad mokřadem v Cholupicích a snímkování melioračních zařízení

Dron perexDrony nad mokřadem v Cholupicích nedávno již podruhé vzlétly, aby snímkovaly přítomnost a rozsah melioračních zařízení v místě mokřadu i okolních polí.

 

...

Literatura

Na tuto knihu o velrybách nikdy nezapomenete

Velryby 200V nakladatelství Kazda v edici Živá příroda vyšla kniha s názvem Na svou první velrybu nikdy nezapomeneš od milovníka a také popularizátora přírody Ralfa Kiefnera.

...

Divadlo

Divadlo na Vinohradech uvede slavnou detektivku Past na myši

past200Nejslavnější divadelní detektivka Agathy Christie všech dob, to je Past na myši, jejíž premiéru uvede v sobotu 15. října Divadlo na Vinohradech. V překladu Pavla Dominika a režii Jana Buriana se na jevišti objeví Aneta Krejčíková, Ondřej Kraus, Regina Rázlo...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...