Dezerty jedna báseň

Dezerty jedna báseň

dezerty 200Knihu s tímto názvem přední světové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nedávno vydalo nakladatelství Ikar. Kuchařka obsahuje recepty na makronky, madlenky, kokosky, vaflové trubičky a mnohé další francouzské dezerty.

Česká cukrářka krok za krokem představuje základní postupy, upozorňuje na možná úskalí a zasvěcuje také do poutavé historie jednotlivých dezertů.  „Chci vám ukázat, že vše nemožné je možné. Ptáte se, zda to dokážete doma také? Samozřejmě, že ano, proto jsem se do této knihy pustila,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

Publikace obsahuje více než 50 receptů na makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, bretaňské karamelky a další sladkosti. Svůj recept si v ní najdou začátečníci i zkušení cukráři. Náročnost zpracování u každého z nich je pro přehlednost graficky značena.

„Pokud se obrátíme do minulosti, tak platí, že v jednoduchosti je síla – některé jednoduché, přesto vynikající receptury přežily až do našeho věku. A v tom je to kouzlo,“ vysvětluje Mirka van Gils Slavíková.

Historie v současnosti velmi populárních makronek například sahá až do italského kláštera z 9. století. V roce 1533 odtud mniši odešli i s receptem a cukrářem Kateřiny Medicejské do Francie. O rozšíření makronek se pak zasloužily dvě benediktýnky, které přišly do lotrinského Nancy během francouzské revoluce.

dezerty

Vydělávaly si pečením a prodejem makronek. Postupně si přisvojily makronky i ostatní země a vznikly různě upravené receptury. Francouzské makronky jsou jemné a mandlové. Španělé přidali rozinky, oříšky a med. Indové používají kešú oříšky.

Mirka van Gils Slavíková zároveň pořádá kursy v GOURMET ACADEMY
(Vodičkova 2, Praha 1), zde je jejich seznam: http://www.patissiermirka.eu/course.html

(ac)

Přinášíme jeden z receptů z knihy Dezerty jedna báseň:
Pistáciové makronky
60 kusů
Ingredience
300 g moučkového cukru
300 g mandlové mouky
90 g bílků
300 g cukru krupice
70 g vody
110 g bílků
zelená a červená potravinářská barva
Na posypání: drcené pistácie

Postup

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme. Spojíme s bílkem, přidáme zelenou barvu a jen trochu červené na vyrovnání pistáciové barvy. Musí vzniknout hustá, hladká směs. Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu. Dávku 110 g bílků šleháme a vlijeme za chodu svařený cukr, obarvíme na jemně zelenou. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí. Obě hmoty jemně spojíme. Na pečící papír nastříkáme malé (asi 3 cmv průměru) pusinky, posypeme drcenými pistáciemi, pak s plechem klepneme. Necháme jednu hodinu před pečením schnout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Pečeme asi 16 minut.
http://www.patissiermirka.eu/course.html


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada

Tapír

  • TAPÍR 4/2022
    Je léto, čas prázdnin a dovolených! A k létu patří samozřejmě zábava. A když zábava, tak proč ne s Tapírem?...
  • TAPÍR 3/2022
    Nové číslo Tapíra je na spadnutí a už brzy se budete mít možnost bavit u další várky kresleného i psaného...
  • Tapír 2/2022
    Druhé číslo Tapíra v prodeji od 3. března 2022      

Videorecenze knih

Rozhovor

Tanečník Jan Onder: „Společenské tance jsou těžké všechny, jsou ale krásné, protože je to pro dva!”

Onder kurzy 200Dnes vám přinášíme rozhovor s mladým charismatickým živlem Janem Onderem, jehož vášní je tanec. Se svou životní partnerkou Lucií Hunčárovou patří do elitní skupiny nejlepších tanečních párů u nás, často reprezentují Českou ...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Čtěte také...

Horácké divadlo Jihlava připravuje hru Merlin aneb Pustá zem v režii Petra Gábora

Merlin 200Koncem ledna příštího roku bude mít na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě premiéru hra německého dramatika a scenáristy Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Historickou fresku o rytířích krále Artuše a hledání Svatého grálu uvidí publikum jako...

Z archivu...


Literatura

Covid 19 podrobně i emotivně

PandemiePandemie koronaviru ovlivnila knižní trh nejen tím, že zavřela kamenná knihkupectví. Zároveň nabídla i poměrně dost titulů, které v současné době obávanou nemoc probírají. Zřejmě prozatím nejpodrobnější z nich je Pandemie od českých autorů Michala ...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...