Vysokoškolákům byly předány ceny za studie o iberoamerických zemích

Vysokoškolákům byly předány ceny za studie o iberoamerických zemích

Tisk

iberia perexVe Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy v Praze byla ve čtvrtek rozdána ocenění za práce vysokoškolských studentů, kteří se přihlásili do 20. ročníku Iberoamerické ceny. Přihlášena byla dvacítka studií, které se zabývaly nejrůznějšími tématy s přímým vztahem k zemím Latinské Ameriky nebo Pyrenejského poloostrova.

 

 

V soutěži, určené všem českým studentům bakalářského a magisterského studia, letos se svou prací zvítězila Barbora Kosinová z brněnské Masarykovy univerzity, druhý byl Pavel Šára z pražské Univerzity Karlovy, třetí Vít Pokorný taktéž z Univerzity Karlovy. Vítězové získali tisíc, sedm set a pět set dolarů. Čestné uznání získal Josef Macko z Masarykovy univerzity.

IBER 2

Diplom a publikace od ambasád iberoamerických zemí získalo všech dvacet soutěžících, jejichž studie se zabývaly tématy z oblasti literatury, politiky, sociologie nebo kupříkladu historického výzkumu. Jedna z prací se týkala třeba podílu Spojených států amerických na převratu v Guatemale v roce 1954, jiná se zabývala ekonomikou Kuby.

IBER 1

Dávnou historii vztahů českých a iberoamerických zemí připomněl prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář. „Absolventi jezuitských kolejí v českých zemích evangelizovali na přelomu 17. a 18. století Indiány v místokrálovstvích Nové Španělsko a Peru, učili matematiku a astronomii v portugalské Brazílii, kreslili mapy Amazonky a dnešního pohraničí mezi USA a Mexikem,“ řekl.

IBER 3

Most přibližující země

Soutěž, nad níž má záštitu ministr školství a rektor Univerzity Karlovy, každý rok organizuje jedna z ambasád iberoamerických států akreditovaných v České republice. Letos to byla Kuba. Na soutěži se dále podílejí velvyslanectví Argentiny, Brazílie, Chile, Španělska, Mexika, Peru, Portugalska a Venezuely. Tedy zemí, kde se hovoří španělsky nebo portugalsky.

Iberoamerická cena je významnou platformou, jejímž prostřednictvím mají mladí Češi studující na vysokých školách možnost proniknout hlouběji do studia kultury, historie a tradicí našich zemí. Je však také mostem přibližujícím naše země a milníkem na cestě k budoucnosti, neboť dnešní soutěžící by se mohli stát příštími odborníky na iberoamerické otázky,“ uvedl Chargé D´Affaires Kubánské republiky Félix Andres León Carballo.

IBER 4

Slavnostního vyhlášení se zúčastnil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), který ocenění předával. Dále předsedkyně meziparlamentní skupiny ČR-Kuba Marta Semelová, bývalá europoslankyně Věra Flasarová nebo předseda Česko kubánské společnosti Ludvík Šulda (všichni KSČM). Zastoupeny byly i pořádající ambasády.

V rámci slavnostního odpoledne vystoupil Komorní orchestr španělského Institutu Cervantes. Po skončení ceremonie mohli přítomní ochutnat lahodné víno, míchané koktejly i tradiční jídla a pochutiny zmíněných zemí. Nechybělo kubánské mojito ani třeba brazilská caipirinha, což je koktejl z brazilského rumu cachaca, limetek, třtinového cukru a ledu.

www.premioiberoamericano.cz 
Foto: www.portaljazyku.cz, Velvyslanectví Kubánské republiky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vztahy bez stížností bychom chtěli mít všichni. Jak na to?

vztahyPKnížka, která zaujme obálkou i názvem. Jmenuje se Vztahy bez stížností. Autorem je Will Bowen, tvůrce i dalších obdobně motivačních a seberozvojových knih Svět bez stížností a Šťastný život. Obálku pro české vydání knihy připravila známá ilustrátorka Lucie Ernestová a knížk...

Z archivu...


Literatura

Čas strávený s Vykupitelem duší není promarněný

Vykupitel perexDo kraje pod Tatrami, v blíže neurčené době 19. století, čtenáře přivádí Iveta Pačutová, jejíž prvotina Vykupitel duší spatřila světlo světa v letošním roce. 

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Nepohodlné masakry

foto k filmu perexVe čtvrtek 30. listopadu tohoto roku jsem se v Berlíně zúčastnila premiéry filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öze. Během 110 minut filmu jsem střídavě zatajovala dech, plakala a smála s...