Dýně kam se podíváš aneb hurá na zámek Nelahozeves

Dýně kam se podíváš aneb hurá na zámek Nelahozeves

Tisk

Dynovani 200Podzim je v plném proudu a s ním i sezóna dýní. Tato v Česku zatím poněkud opomíjená zelenina dorazí tuto sobotu 18. října v hojném počtu na zámek Nelahozeves. Pokud si chcete užít nevšední odpoledne, určitě se sem předposlední říjnový víkend vydejte taky.

 


Druhý ročník zámeckého Dýňování odstartuje už v devět hodin ráno a organizátoři slibují, že nudit se rozhodně nebudete. Postarají se o to například výtvarné dílničky na nádvoří zámku, divadelní představení nebo stánky s ukázkami lidových řemesel. Zámecká restaurace bude v tento den připravovat sladké i slané dýňové speciality, ale pochutnat si v ní můžete také na poctivé kávě nebo sklence dobrého vína.

Dynovani 1

Populární dětské prohlídky, během kterých se nejmenší návštěvníci zámkem mohou projít ve šlechtickém plášti nebo v renesanční čelence, jsou samozřejmostí. Součástí devadesátiminutového programu je také výtvarná dílna, v níž si děti ověří svou paměť. A nevšední proměnu zažije i zámecký park. Právě tady se totiž v sobotu můžete setkat s pohádkovými postavičkami.

Dynovani 2


Za vstup na zámecké Dýňování zaplatí dospělý 100 a dítě 60 korun. Cena zahrnuje prohlídku zámku nebo divadelní představení. Pokud na pokladně předložíte jízdenku Českých drah, získáte na vstupenky třicetiprocentní slevu. Dýně je možné zakoupit přímo na zámku, pomůcky k jejich vyřezávání a dlabání si ovšem přineste vlastní.

Dynovani 3


Více informací a podrobný program najdete na www.zameknelahozeves.cz  nebo na facebooku https://www.facebook.com/zameknelahozeves?fref=ts.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nespoutaná žena: Bohyně, Léčitelka, Rebelka

Nespoutana-zena-grafika-2

Už máte nástěnný kalendář na rok 2024? Pokud ne, nejvyšší čas nějaký vhodný vybrat. Co takhle udělat si radost kalendářem od nakladatelství Synergie s názvem Nespoutaná žena? Koupit jej můžete i blízké ...

Z archivu...


Literatura

Jan van Helsing: Kniha za milion

kniha za milion200Autor je znám svými kontraverzními názvy, postoji a senzacechtivými titulky. Umí věci vzít pořádně od podlahy a tady to vzal přímo od zlaté podlahy. Elity světa, vlastnící největší bohatství na světě, prý znají tato pravidla. Neml...

Divadlo

Městské divadlo Brno oslaví Velikonoce hudbou

Velikonocni koncert200Proslulé pěvecké hvězdy, věhlasní hudebníci, monumentální orchestr i vynikající pěvecký sbor – to vše dohromady vytváří jedinečný Velikonoční koncert, který pro diváky připravuje Městské divadlo Brno.

...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...