Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

Seriál: Nádražní restaurace. Jedlová

nadrazi jedlova200Startujeme náš nový seriál s názvem Nádražní restaurace, ve kterém vás budeme seznamovat s tímto svébytným fenoménem občerstvovacích stanic pro hladové a žíznivé cestující. Na svých příležitostných cestách vlakem tedy zavítají naši redaktoři do nádražních restaurací, aby otestovali služby, které jsou v nich poskytovány a zprostředkovali vám atmosféru, která v nich panuje.

 

Díl první: Jedlová

Restaurace na nádraží Jedlová v Lužických horách je, stejně jako mnoho jiných nádražních restaurací, součástí nádražní budovy. Zde se nachází v jejím levém traktu a při pohledu zvenčí nevypadá nikterak lákavě. Nápis je již o polovinu písmenek chudší, v dřevěné předsíňce se kupí dřevěné špalíky a na parapetu je truhlík s oschlými větvičkami muškátů. Opřené běžky dávají tušit, že ohřát a najíst se sem přicházejí zejména sportovci a turisté.

nadrazi jedlova3

Při vstupu mě však ovanula přátelská atmosféra sice zastaralého, ale svérázného interiéru. Na policích nad pípou je spousta železničářských artefaktů – různé lampy, mašinky a olejničky. Na zdech visí obrázky a fotografie, zbyla tu ještě vánoční výzdoba. Židle u stolů jsou téměř všechny obsazené, ale místečko se najde. A již ke mně míří obsluha. To je rychlost! Při porovnání s restaurací na vrcholku Jedlové hory u rozhledny přímo kosmická, tam jsem čekala čtvrt hodiny, a nic.

 nadrazi jedlova

Objednávám si čaj s rumem a guláš s bramborem. Během tří minut mám na stole horký čaj a velký rum, do deseti minut i jídlo. Na jídelním lístku je taková „poctivá hospodská klasika“ – polévky dršťková a boršč, výpečky se zelím a knedlíky, jelito s bramborem a zelím, prejt, rajská s masovými kuličkami, srdce na smetaně, krůtí frikase s rýží, plněná kuřecí stehna, bramborové knedlíky plněné uzeným a špekové knedlíky se zelím. Také tradiční párky s hořčicí a křenem. Porce více než dostatečné. Další lidé přicházejí, objednávají si kávu, horkou čokoládu, pivo, jídlo a vše zde v pohodě a bez zádrhelů probíhá až do odjezdů vlaků.

I placení je rychlé, servírka má o všem přehled a u mě má jedničku.

nadrazi jedlova2

Hodnocení:
Vnější vzhled: málo atraktivní, působí neupraveně
Vnitřní prostředí: má atmosféru a ducha
Čistota: velmi dobrá
Pesonál: příjemný, ochotný, rychlá obsluha
Kvalita jídla a nápojů: výborná, porce velké
Celkový dojem: velmi dobrý
Poznámka: příjemné posezení, kvalitní občerstvení, dobré ceny. Jen bych doporučovala upravit prostor před vchodem a opravit nápis.

Na nádraží v Jedlové se tedy rozhodně nemusíte obávat vstoupit do restaurace a využít jejích služeb. Věřím, že budete mile překvapeni a čas do odjezdu vlaku vám příjemně uběhne.

Šťastnou cestu!

nadrazi jedlova0

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Soutěže

Zvířata nejsou bez citu

Nakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.
Portál

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!
Grada

Tapír

  • TAPÍR 4/2022
    Je léto, čas prázdnin a dovolených! A k létu patří samozřejmě zábava. A když zábava, tak proč ne s Tapírem?...
  • TAPÍR 3/2022
    Nové číslo Tapíra je na spadnutí a už brzy se budete mít možnost bavit u další várky kresleného i psaného...
  • Tapír 2/2022
    Druhé číslo Tapíra v prodeji od 3. března 2022      

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Hledat

Když se v písních stmívá

Album Martina Hejnáka Chmýří, které vlastním nákladem vydal v roce 2021, obsahuje 14 (relativně) nových či zrevitalizovaných skladeb. Jednotlivé songy nejsou příliš dlouhé, takže i přes jejich celkový počet výsledná stopáž jen o fous přesahuje 30 minut.

Čtěte také...

POEZIE ZPÁTKY K LIDEM - "pásničky"

jarni poeticky vecer 200Dva odvážlivci chystají premiéru hudebně-poeticko-divadelního pořadu s cílem "rehabilitovat" poezii ve smyslu vrátit ji zpátky k lidem. Ve středu 18.5. zazní v klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm básně a písně (nejen) o...


Literatura

České dějiny očima psa

200lit„Co bylo, to bylo…“ tak začíná celý příběh našeho malého žlutého Psa s hnědými fleky. Nejspíš obyčejný, český oříšek. Obyčejný? Určitě ne, tento Pes prošel neobyčejnými dějinami Českého národa, vždy věrně po boku člověka. A nejenom to. Tento pes je v mno...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...