Pavel Soukup je Steve Carella z 87. revíru

Pavel Soukup je Steve Carella z 87. revíru

Tisk

Brokovnice 200Detektivní romány Ed McBaina, odehrávající se na smyšleném 87. revíru města Isola, jsou oblíbenou četbou už pěknou řádku let. Patří do tzv. americké drsné školy, která se vyznačuje tím, že její detektivové jsou pěkně ostřílení hoši, s ranou do zubů dlouho neotálejí a dokáží seknout pěkně i jazykem. Za zločinci se ženou jako buldoci a nemají rádi vyumělkované proslovy. McBainův detektiv Steve Carella rázně řeší nejeden případ. Dobře mu sekundují jeho kolegové, zejména Bert Kling a Meyer Meyer. Do cesty jim velmi často nástrahy kladou lepé ženy, setkávají se s úlisnými právníky, tvrdými hochy z podsvětí i prohnanými úředníky. Nemají to ve svém revíru vůbec lehké, ale vždycky přijdou věci na kloub.

V detektivce Brokovnice řeší Steve Carella s týmem podivnou smrt obchodního cestujícího Andrewa Leydena a jeho krásné ženy. Těla se našla zohavena v jejich domě a zdá se, že mohlo jít i o sebevraždu. Oběti byly zabity brokovnicí majitele bytu. Brzy je jasné, že o sebevraždu se nejedná, nenašla se nikde nábojnice, která by se v případě sebevraždy najít musela, protože mrtvý z podlahy nic sebrat nedokáže! Kdo tedy a proč vraždil? Muže, kterého v bytě našli, identifikovala jeho matka podle tetování. Měl totiž tak zohavený obličej od výstřelu, že nebyl k poznání. Ale je to skutečně Andrew Leyden? Tato mučivá myšlenka se víc a víc zavrtává do mysli detektiva Carelly, protože oběť možná není tím, kým se zdála být na začátku vyšetřování!

Dramatizaci detektivního románu vytvořil podle románu amerického autora Jan Strejček a režisér Miroslav Buriánek svěřil detektiva Carellu Pavlu Soukupovi. Ten vystihl naprosto skvěle povahu detektiva a přesně odpovídá podobě, kterou mu přiřkl Ed McBain. Skutečně, přesně tento hlas a tuto intonaci jsem v duchu slýchala, když jsem pod peřinou hltala případy z 87. revíru v městě Isola. Hloubavý, občas namíchnutý, někdy ješitný, jindy shovívavý, s břitkou vyřídilkou. Vedle Pavla Soukupa uslyšíme Martina Zahálku (Bert Kling) a Pavla Pavlovského (Meyer Meyer). Vypravěčem příběhu se stal Jiří Samek.

Nahrávka z roku 1990 nezklame milovníky dobrého rozhlasového dramatu ani fanoušky detektivek. Drží se původního příběhu a díky hereckým výkonům jej celý posouvá o stupínek výš. Zároveň ponechává posluchačům dostatečný prostor pro zapojení jejich vlastní představivosti a dedukčních schopností. Příjemný poslech na pětapadesát minut opravdu stojí za to!

Ukázka:http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/brokovnice.mp3


Evan Hunter, známý též jako Ed McBain, se narodil 15. října 1926 v New Yorku, zemřel 6. července 2005 ve Westonu, Connecticutu. Svá díla psal pod řadou pseudonymů. Uznání si vydobyl románem Džungle před tabulí z prostředí americké střední školy. Napsal scénář k filmu Alfreda Hitchcocka Ptáci (podle povídky Daphne de Maurier) a je autorem příběhů, které posloužily jako předlohy k televiznímu seriálu Columbo. Pod jménem McBain vytvořil desítky románů s detektivem Stevem Carellou ze smyšleného 87. revíru ve městě Isola. Připomeňme také jeho detektivky s advokátem Matthew Hopem, které také došly velkého čtenářského uznání. McBainovy detektivní romány vynikají faktografickým realismem, vypravěčskou lehkostí a pozorovatelským talentem, s nimiž autor vykresluje množství figurek svého velkoměstského panoptika.

Brokovnice

Název: Brokovnice
Autor: Ed McBain
Překlad: Jan Zábrana
Interpret: Pavel Soukup, Martin Zahálka, Pavel Pavlovský, Eva Wimmerová, Martina Samková a další
Žánr: rozhlasová dramatizace
Režie: Miroslav Buriánek
Stopáž: 54:38
Vydavatelství: Radioservis
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto a ukázky: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hájíčkova Rybí krev v podání Dany Černé

RybiKrev perexHájíčkovu Rybí krev jsem četla vloni – to se stala knihou roku Magnesia litery. Nabudila ve mně nostalgickou náladu, trošku mne v něčem nazlobila – celkově jsem ji hodnotila spíš příznivě. Také není radno se vymykat celonár...


Literatura

Může obyčejná dívka s netypickou zálibou pomoct českému odboji?

bezkyne perexKonec 30. let 20. století. Poslední měsíce svobodné Československé republiky. Růžena, studentka francouzštiny, si však s politikou hlavu nedělá. Když Hitler rozbije Československo a jeho armáda vkročí do Prahy, připojí se Růžena k odboji. J...

Divadlo

Veselé paničky windsorské: sólo pro Bolkovu pantomimu

vesele panicky windsorskeŘíká se, že hru Veselé paničky windsorské si u Shakespeara objednala přímo královna Alžběta. V představení Jindřich IV. se jí totiž zalíbila postava rytíře Jana Falstaffa a chtěla h...

Film

Černobílá nicota

nicota200Partnerské vztahy jsou složitou sítí toho dobrého, ale i náročného. Když jsou spolu ve vztahu dvě umělecká ega, může to být ještě o jeden level šílenější. I ve druhém snímku čtvrtečního pražského večera v kině Lucerna v rámci Severské filmové zimy zůs...