Supraphon jako první titul v novém roce vydává audioknihu, která navazuje na novou minisérii české televize „BOŽENA“

Supraphon jako první titul v novém roce vydává audioknihu, která navazuje na novou minisérii české televize „BOŽENA“

Tisk

bozena 200Žena s nevídaným literárním talentem, fascinujícím zjevem a uměním získávat si lidi a naslouchat jim vstoupila do českého literárního života v jeho viditelném rozkvětu, kolem roku 1844. Mezi vlastence ji přivedl její muž Josef Němec. Mladá, krásná a chytrá Božena všechny okouzlila. Vytvořila si okruh přátel a známých z prostředí české vlastenecké společnosti, tedy adresátů jejích dopisů. Korespondence možná přispěla ke zrodu Němcové-spisovatelky. Měla silnou potřebu psát o tom, co vidí kolem sebe, v soukromých listech vytvářela téměř "reportážní" pasáže.

Producentka vydavatelství Supraphon Naďa Dvorská vybrala ze 300 zachovaných dopisů Boženy Němcové takové, jež se nejvíce dotýkají témat, objevujících se v nové televizní minisérii režisérky Lenky Wimmerové „BOŽENA“, kterou Česká televize začala vysílat od neděle 3. ledna 2021.

K hlasu Ani Geislerové, která v televizním seriálu ztvárnila starší podobu legendární spisovatelky, se v nahrávacím studiu přidal ještě hlas herce Igora Orozoviče, jenž upřesňuje okolnosti vzniku jednotlivých dopisů, připomíná osobnosti, jimž byly určené, a celkově přibližuje atmosféru doby národního obrození.

„Božena Němcová svými dopisy bohatě informovala o všem, co se jí dělo. Musela tím strávit velké množství času, podobně jako my dnes u svých profilů na sociálních sítích. Na druhou stranu všechno to psaní bylo velmi noblesní, lidé si nesdělovali věci natvrdo jako dnes. Takže jsem měla pocit, že si listuji v jejím životě,“ uvedla Aňa Geislerová při nahrávání audioknihy.

bozena1

Audioknihu „BOŽENA / Božena Němcová – Korespondence 1844—1862“ vydává Supraphon den po odvysílání prvního dílu televizní minisérie – 4. ledna 2021 na CD-MP3 a v digitálních formátech. Celková stopáž nahrávky je bezmála dvě a půl hodiny.

bozena 2

Zdroj foto: Supraphon

Více informací:
MULTILINK k audioknize: https://lnk.to/BozenaAudiokniha

TV MINISÉRIE na webu ČT: http://bit.ly/ČT-Božena

www.supraphon.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Signal festival je povinnost!

200signalPraha se chystá na festival světla – Signal. Půjde o půvabné videomappingové projekce, které přiveze dohromady 30 domácích i zahraničních umělců světového formátu. Praha bude zářit a svítit! Více nám o tom prozradili členové skupiny Telenoika a Caitl...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Stát se někým jiným je v dnešní době velmi jednoduché

Text audio 200Vydavatelství OneHotBook vydalo aktuální dílo ruského spisovatele Dmitrije Glukhovskyho s jednoduchým názvem Text. Interpretace se ujal známý herec Martin Písařík.

...

Literatura

Knižně vyšla populární Taková normální rodinka

Takova normalni rodinka200Knížku Taková normální rodinka ani jeho autorku, píšící pod pseudonymem Fan Vavřincová (vlastně se jmenovala Věra Němotová) asi není nutno většině čtenářů nijak zvlášť představovat. Autorka humoristických i detektiv...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...