„Vy idiote!“ rezonuje celou audioknihou

„Vy idiote!“ rezonuje celou audioknihou

Tisk

idio200Dostojevského dielo je každému aspoň okrajovo známe. Málokto sa síce odváži na 600-stranovú knihu, niektorí ukončia čítanie pred stranou 200 (čo je veľká chyba) a tí, ktorých je veľa, no v porovnaní s inou brakovou literatúrou málo, prirovnávajú jeho dielo ku geniálnemu a neskutočnému.

 

Audiokniha, ktorá je mojou prvou osobnou skúsenosťou s nahovoreným literárnym dielom, nesie názov Dostojevského románu Idiot. Hlavná postava, knieža Myškin, je dobrý človek, ktorý si nekladie v láske a v odpúšťaní ľuďom žiadne hranice. Pripomína Krista, jeho novozákonnú formu lásky a obety. Snaha pomôcť hlavnej „zápornej“ postave, Nastasii Filipovne (Jana Hlaváčová), i napriek všetkým prekážkam, je obdivuhodná. Čitateľ románu i poslucháč audioknihy určite pocituje veľký údel, ktorý si prostý a veľkodušný knieža kladie za svoju povinnosť. Láska k ľuďom, láska ku každému – to je neviditeľný podnadpis diela Idiot. Každá postava je iná a originálna, v každej môžeme nájsť kúsok zo seba. Môžeme sa ale nájsť aj v bezhraničnej dobrotivosti, ktorú všetci nazývajú idiotskou?

Ako čitateľka Dostojevského románu som mala obavy, ako sa kniha dá vtesnať do dvojhodinového rozprávania a keď som vypočula prvú časť, obavy sa zväčšovali, pretože úryvky sú naozaj krátke a v knihe nepokrývajú ani 5 strán.
Na moje veľké prekvapenie sa do deja dalo rýchlo dostať. Emocionálne zafarbenie hlasu hlavného hrdinu mi dalo dobrú počiatočnú indíciu o jeho duševnom i duchovnom stave. Musím vyzdvihnúť prácu Jana Hartla, ktorý sa s postavou skutočne stotožnil a jeho hlas odpovedal predstave L.N. Myškina dokonale.

Pri knihe sa rozhodne nedá relaxovať, je plná napätých situácií, ktoré tvoria hlavnú os príbehu. Postavy často nečakane skríknu, emócie sa stupňujú a vyžiadajú si tak sústredenie poslucháča. Som veľmi potešená, že táto veľmi moderná forma klasických románov sa nezmrštila iba v suché prerozprávanie. Rovnako ma teší, že krátkosť ukážok neuberá celkovej obsahovej náplni románovej predlohy.

idio

 

Idiot
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Celkový čas: 2 hodiny
Radioservis, 2016, 2CD
Překlad: Tereza Silbernáglová
Dramatizace: Jan Strejček
Režie: Josef Melč
Hrají: Jan Hartl (kníže Myškin), Václav Postránecký (Parfen Rogožin), Jana Hlaváčová (Nastasja Filipovna), Martin Růžek (generál Jepančin), Ludmila Vostrčilová (Lizaveta Prokofjevna), Klára Jerneková (Aglaja), Taťjana Medvecká (Adéla), Josef Somr (Lebeděv), Rudolf Hrušinský st. (generál Ivolgin), Eduard Cupák (Gavrila Gaňa Ardalionovič), Růžena Merunková (Varvara), Vladimír Ráž (Tockij), Radovan Lukavský (prolog a epilog)
Hodnotenie: 100 %
http://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_103548/Fjodor-Michajlovic-Dostojevskij-Idiot

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyšlo láskyplné andělské CD „ANDĚLSKÁ MEDITACE S PRŮVODCI PRO KAŽDÝ DEN“

Andele 200Nové andělské CD vám pomůže zvládat celý pracovní týden s úsměvem, energií a klidnou a harmonickou myslí.
Andělé mi skrze automatické psaní předali poselství a laskavá slova, která budou léčit Vaše nitro,...


Literatura

Srdce Aporveru - když ne film, alespoň kniha

 

Srdce AporveruV roce 2006 jsme měli poprvé možnost slyšet o ambiciózním českém projektu Poslední z Aporveru. Postupně jsme se dozvěděli, že půjde o fantasy film, který má být odpovědí na Letopisy Narnie a má být poctou legendárnímu Karlovi Zemanovi. Ani teď jsme vša...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Jeden svět: Festival dokumentárních filmů v Ostravě již po dvacáté!

Jeden svetZačátkem dubna u nás proběhne filmový festival, na který se opravdu těším. Není ledajaký, žádný mainstream. Je dokumentární a nese na svých bedrech obrovské poselství. Ukáže nám, že všichni na světě máme práva. Jeden svět je festival dokumentárních fil...