Jak zvířátka naučila Matýska hezky mluvit

Jak zvířátka naučila Matýska hezky mluvit

Tisk

Logopedicka pohadka 200S logopedickými pohádkami se v poslední době jakoby roztrhl pytel. Ale nedivme se, že se různí autoři snaží vyplnit díru na trhu. Dětí s poruchami řeči valem přibývá. Odborníci se snaží najít jak objektivní důvody tohoto faktu, tak úspěšná řešení. Pohádky, písničky a říkadla neodmyslitelně patří k dětskému věku a k výuce mateřštiny, a proto se i Šárka Kavanová, herečka dětského divadla, rozhodla využít je k nácviku správné výslovnosti u dětí s poruchami výslovnosti. Pomocí poslouchání, napodobování a opakování jednotlivých samohlásek, souhlásek, slabik a slov si děti mohou postupně osvojovat správnou výslovnost a to hravou formou úměrnou jejich předškolnímu věku.

Příběh je uvěřitelný a přitažlivý i pro rodiče dětí, které rozhodně nenudí. Malý Matýsek vinou svého pyšného tatínka neumí mluvit. Ale protože žije v myslivně poblíž lesních zvířátek, postupně se naučí k radosti svých rodičů správně a hezky mluvit. Nápad propojit přirozenou lásku dětí k přírodě a ke zvířátkům s nenásilnou výukou správné výslovnosti není nový. Zvířecí zvuky se k výuce řeči používají odpradávna – vzpomeňme si na všechny ty říkánky, jazykolamy a písničky, které známe z vlastního dětství. Patří k bohatství naší mateřštiny a je jenom dobře, že je moderní formou rozvíjejí i novodobí autoři.

Pohádka je rozdělena do deseti kapitol, jejichž trvání se pohybuje mezi osmi a dvanácti minutami, takže příliš nezatíží pozornost svých posluchačů. Jednotlivé kapitoly se dají poslouchat na pokračování. Vždy začínají stejnou hudební znělkou, která dětí upozorní na zahájení dané části příběhu a plní podobnou funkci, jako znělka Večerníčku či Hajaji.

Celý příběh se velmi hezky poslouchá, je promyšlený, laskavý, hravý a radostný. Líbí se mi kultivovanost jazyka i některé neotřelé nápady autorky. Myslím si, že tohle CD potěší všechny rodiče, kteří chtějí svým dětem pomoci. Navíc je určitě vítaným pomocným materiálem i pro logopedy a učitele mateřských škol. Tomáš Kobr a Anna Suchánková se své role interpretů zhostili profesionálně, přesto na mě působili malinko strojeně (omlouvám se, jsem ze staré školy a příliš rozmazlená Karlem Högrem). Zajímalo by mě, jak by tuhle pohádku namluvila a nazpívala samotná autorka.

Logopedicka pohadka

Název: Logopedická pohádka aneb Jak zvířátka naučila Matýska hezky mluvit
Autorka: Šárka Kavanová
Interpret: Tomáš Kobr a Anna Suchánková
Režie: Yvona Žertová
Hudba: Jiří Strohner
Celkový čas nahrávky: CD1 55:13 minut, CD2 49:03
Kategorie: audiokniha
Typ: jedenáctidílná rozhlasová nahrávka Českého rozhlasu z roku 1992
Vydavatel: Český rozhlas, Radioservis, a. s., 2016
Hodnocení: 90 %

CD 1
1. Mýtina pod kaštanem 10:43
2. Proč Matýsek nemluví 09:18
3. Zlaté kapradí 11:40
4. A – E – I – O – U 11:23
5. První souhlásky 11:52
Celkový čas 55:13

CD 2
1. Rozzlobené vosy 11:00
2. Nejtěžší písmenka 11:44
3. Jitřenka 08:37
4. Ráno 08:26
5. Návrat domů 08:59
Celkový čas 49:03

Zdroj foto: Radioservis, a.s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pozor, v audio verzi vychází pokračování legendární Duny

spasitel duny 200Dlouho očekávané nové filmové zpracování kultovního sci-fi díla Duna, které konečně dorazilo do kin, má kromě knižní předlohy i audio verzi. Vydavatelství OneHotBook připravilo u příležitosti premiéry velkofilmu od studia Warner Bros ...


Literatura

3. díl komiksu Noe pokračuje v zavedeném stylu

noe 200Dlouho jsem čekal, až budu vědět, kdy vyjde poslední díl komiksu Noe v České Republice, ale bohužel datum není známo, a tak Vám zrecenzuji 3. díl. Třeba se poslední díl objeví co nevidět a díky této recenzi se snad i fanoušci komiksu dočkají zakončení.

...

Divadlo

Národní divadlo uvádí: Čarodějův učeň

carodejuv-ucen200Dne 28. února Národní divadlo uvedlo světovou premiéru celovečerního baletního představení s názvem Čarodějův učeň. Ambice tohoto baletu jsou veliké. Oslovit co nejvíce generací, včetně té náctileté. ...

Film

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém ...