Pukne zdravé jádro ukryté pod nánosem zlata Hlubokého sněhu?

Pukne zdravé jádro ukryté pod nánosem zlata Hlubokého sněhu?

Tisk

Zlato perexKniha Dana Rhodese s mnohoznačným názvem Zlato popisuje čtrnáctidenní dovolenkový pobyt dívky s japonským jménem Miyuki v zapadlé vesnici u studeného oceánu, kdesi na Britských ostrovech. Již poněkolikáté zde tráví svou dovolenou sama, mimo hlavní turistickou sezónu, a pomalu se stává součástí místního koloritu.


Kromě lenošení se spoustou knih, které si s sebou přivezla, a procházek po okolí tráví většinu večerů v hospůdce nad pivem Brains, snaží se číst a zároveň neposlouchat, co si štamgasti povídají. To se jí obvykle příliš nedaří a tak se před ní postupně rozkrývají jejich osudy. I o Miyuki se čtenář dozvídá lecos zajímavého, například to, že je napůl Japonka, která se narodila velšské mamince a že její jméno v japonštině znamená buď „nádherné štěstí“ nebo „hluboký sníh“. To nic nemění na tom, že pan Puw jí zde říká Prdelko.

Příběh se odvíjí pozvolným tempem, den po dni, pivo za pivem, historka za historkou. To vše proloženo postřehy velkého pana Hughese o aligátorech, velkolepými plány Septika Barryho na dokonalejší zpracování lidské moči a výkalů a podivuhodným množstvím Miyučiných kýchání. Kolikrát asi člověk může kýchnout, aniž by mu někdo popřál „na zdraví“?

Miyuki je dívka, která má otevřenou mysl a neváhá dělat věci, které by leckoho jiného ani nenapadly. Také občas v rozpacích nebo v rozčilení něco plácne, ale ono to, kupodivu, padne na úrodnou půdu a tak se poklidná místní atmosféra rozvíří několika velmi zajímavými událostmi a úkazy.

Nemohu říct, že bych knihu četla jedním dechem, ale strávila jsem s ní pohodové chvíle s trochou nostalgie, špetkou humoru a kopou lidskosti.

Brožovaný výtisk knihy má poněkud kýčovitou červenou obálku s bílým srdcem a zlatým nápisem, na druhou stranu oslovuje svou jednoduchostí, je lehounký a příjemný na omak.
Jednotlivé kapitoly mají názvy dnů v týdnu, takže obsah zde postrádá na významu. Nechybí však poděkování autora jeho přátelům, nakladateli i dalším spolupracovníkům a zajímavé věnování: „Věnováno tváři manželky“.

Dan Rhodes (1972) je britský prozaik. Debutoval v roce 2000 sbírkou „101 povídek o lásce“ s názvem Antropologie. Rhodesovým tématem jsou milostné vztahy líčené s poťouchlým humorem, plné bizarních zvratů a podbarvené nostalgií a smutkem.

Zlato (Gold)

zlato

Autor: Dan Rhodes
Překlad: Zuzana Dejmková
Vydalo nakladatesltví: Argo
Vydání: první, 2014
Obálka: Michaela Pospíšilová Králová
Počet stran: 205
Hodnocení: 75%

www.argo.cz
www.kosmas.cz/knihy/190823/zlato

( 1 hlas )

Soutěžit o knihu můžete ZDE:


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pozor – někdo se dívá!

stalker 200Lars Kepler je v knižním světě už zavedenou značkou. Následovníci odkazu Stiega Larssona vydali dlouho očekávané pokračování úspěšné série, ve které hraje hlavní roli bystrý detektiv Joona Linna, a která vede v prodejních žebříčcích. Upozornění n...


Literatura

EMěstečko Pines: Kniha, která Vám vyrazí dech

200litHned v úvodu se musím přiznat k jedné věci: rozhodně nepatřím mezi fanoušky knižního napětí. Román Městečko Pines se ke mně dostal víceméně náhodou, a když jsem zjistila, že se jedná o thriller s hororovými prvky, byla jsem k němu dost skeptická. Nakonec mě...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...