Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

Tisk

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, satirik a literární kritik David Lodge.

 

Veselá i vážná komedie o úloze médií v životě umělců a známých osobností, ale také o přátelství, o životních prioritách, a o tom, jak si zachovat charakter v kultuře závisti a pomluv. Na pozadí Anglie Tonyho Blaira a princezny Diany na sklonu minulého století, Lodge probírá témata, která jsou pořád aktuální: kulturu celebrit a pomluv, moc a odpovědnost medií, podvědomý a všudypřítomný sexizmus; na osobní rovině pak přátelství, loajalitu, životní priority, a jak si zachovat charakter ve světě intrik a závisti.

V inscenaci Bez zábran, kterou režíroval Robert Russell, hrají Pavel Novotný, Zuzana Geislerová, Josef Vrána a Martina Balážová. Premiéra proběhla 11. března 2023 na jevišti Divadla Kolowrat. Mimochodem překlad a úpravu vytvořila Zuzana Geislerová, která je spoluzakladatelkou divadelního spolku Staromódního divadla.

kolowrat foto1

„Založila jsem tento divadelní spolek, protože věřím, že divadlo může být současné a zároveň tradiční, jednoduché a zároveň náročné, zábavné i vážné. Záměr Staromódního divadla je prezentovat hry současné i klasické, a přitom respektovat naše autory, naše herce, a především naše diváky,“ říká Zuzana Geislerová.

David Lodge (*1935) je známý, a nejen u nás, spíš jako autor románů (Hostující profesoři, Pěkná práce) než jako dramatik. Ve své hře Bez zábran (Home Truths, 1998), čerpal inspiraci nejen ze svých dlouholetých a občas bolestných zkušeností spisovatele, ale i ze svého povolání profesora anglické literatury.

kolowrat foto 2

Autor se nepokrytě projektuje do hlavní postavy hry, známého spisovatele, který už tolik netouží po komerčním úspěchu jako spíš po respektu kolegů a uznání v médiích. Když je jeho přítel ze studentských let, autor úspěšných televizních seriálů, zesměšněn známou novinářkou v nedělních novinách, kamarádi si vymyslí rafinovanou pomstu...

Další repríza komedie Bez zábran proběhne v úterý 13. června opět na scéně Divadla Kolowrat.

kolowrat foto3

Zdroj foto: Divadlo Kolowrat


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...


Literatura

Cikán Gabriel s černou hřívou v oblaku meruňkové vůně

Gabriel perexProč se o některých knihách hned tolik mluví, stávají se bestsellery, které závratným tempem mizí z pultů knihkupectví a regálů knihoven, jejich autoři jsou vynášeni do nebes a jiné jen tiše čekají na teplý dotek lidských dlaní, citlivě hle...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Comic-Con Prague 2022 odtajnil další hvězdné hosty: Hatie Hayridge, Tony Amendola a Cary-Hiroyuki Tagawa

comiccon 200Pořadatelé Comic-Con Prague 2022 prozradili další hvězdná jména, účast jim potvrdili herci Hatie Hayridge, Cary-Hiroyuki Tagawa nebo Tony Amendola, komiksový tvůrce James O'Barr a spisovatel Kevin J. Anderson. Třetí ročník festivalu popkultury pr...