Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

Tisk

spacek havel perexLadislav Špaček napsal řadu populárních knížek o etiketě. Nyní však změnil styl a napsal knížku vzpomínek na bývalého prezidenta Václava Havla a na různé významné i bezvýznamné události, které se jim společně přihodily v době jeho působení na pražském hradě.

 

 

Jako jeho mluvčí jich prožil za deset let nespočet a skrze ně měl možnost zblízka poznat nejen Václava Havla, ale i řadu dalších významných českých i světových osobností. Tím je také jeho kniha velmi zajímavá. Čtenář si může udělat obrázek o světlých i stinných stránkách jak prezidentské funkce, tak funkce prezidentského štábu. 

Rozhodně stojí za to si tuto knížku přečíst. Ale čtenář by neměl očekávat špičkovou profesionální práci spisovatele. V drobných epizodách autor líčí veselé i neveselé zážitky, které na nás i na něj ledacos prozradí. Ladislav Špaček však není František Nepil či Zdeněk Svěrák, trochu mu chybí spisovatelské umění, laskavost a někdy i nadhled. A tak jsou jeho  popisy příhod leckdy nedotažené, nevyvážené, nenajde perlu v příběhu a trošku jej tak „zabije“. Přitom moc nechybělo a bylo by to „ono“. Vzpomínkám by rovněž pomohlo, kdyby se autor uměl více upozadit a dát větší prostor osobnostem, o kterých vykládá. Občas se text jeví jako sebepropagace Ladislava Špačka. Trošku mně to u našeho odborníka na etiketu překvapilo. Ladislav Špaček však tyto nedostatky nahrazuje srdcem. Lze mu věřit, že tuto knihu napsal z velké své potřeby vypovědět něco neznámého o panu prezidentovi a ještě více jej přiblížit lidem. Věděli jste například, že Václav Havel se stal náčelníkem kmene Waimiri Atroari? 

Kniha je určena všem čtenářům, kteří rádi čtou memoáry, měli rádi Václava Havla, zajímají se o společenský protokol, známé osobnosti, nebo si chtějí připomenout naši nedávnou historii a události, které ještě máme v paměti, ale už pomaloučku blednou. 

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem 

spacek havel

Autor: Ladislav Špaček 
Fotografie a obrazový doprovod: ČTK, Karel Cudlín, Jan Drhlík, Dagmar Hájková, Michal Růžička, Oldřich Škácha, Pavel Štecha, archív Ladislava Špačka 
Žánr: memoáry
Nakladatelství: Mladá fronta, a. s.  Vydání: 1.  Rok vydání: 2013 
Počet stran: 288 
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: Mladá fronta, a.s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jednohubka z české vesnice

havirovina200Iva Hadj Moussa vydala v Nakladatelství HOST další knihu, tenkrát román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu s názvem Havířovina.

...

Literatura

Román o čtyřech sestrách a tajemném pozvání k Severnímu moři

Letní sestry

Mnoho let jezdívaly čtyři sestry spolu s rodiči na letní prázdniny do Bergenu, luxusního turistického městečka v Holandsku. Když zde však jejich otec před dvaceti lety zemřel při autonehodě, už se sem nikdy nevrátily — vzpomínky byl...

Divadlo

Rozloučení s pohádkou O perníkové chaloupce se nadmíru povedlo

pernikova chaloupka200Neděle 17. února 2013 se nesla ve zlínském Městském divadle v duchu loučení. Dětští diváci a jejich rodiče měli možnost naposledy vidět oblíbenou pohádku O perníkové chaloupce aneb Jenom jako....

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...