Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

Tisk

oci vazky 200Chcete zažít něco výjimečného? Zaslechnout zašustění křídel vážky či zahlédnout třpytící se krůpěj rosy? Postřehnout takové vjemy, k jejichž zachycení potřebuje člověk klid a čas? Přečtěte si haiku!

 

 

Haiku je japonská krátká báseň, vytvořená podle zenových principů. Lze ji vyslovit jedním dechem. Sděluje skutečnost okamžiku. Přijímá situaci takovou, jaká je. Prožívá čistou přítomnost. Je svobodná. Verše jsou někdy zdánlivě bez významu, ale když je naše mysl obejme, vynoří se jejich hluboký obsah.

Z krásného květu
vyletěl komár
jak z křoví

Knižní set Oči vážky. Krůpěj rosy. Výběr z haiku Kobajaši Issy sestavila a ilustrovala Daniela Renčová. Celé provedení již na první pohled působí velmi zenově a harmonicky. Dvě útlé knížečky, bílá a černá, vložené do černobílého obalu zrcadlí harmonii protikladů, jin a jang.

Výtvarné řešení je zajímavé, podněcuje ve čtenáři hravost, nutí jej k hledání souvislostí a tím podtrhuje skryté významy jednotlivých haiku.

Stejně, jako nám při běžném pohledu na svět zůstává mnohé skryto a potřebujeme se ztišit, abychom mohli nahlédnout pod povrch a proniknout k podstatě věci, vidíme i zde nejprve náznak v doprovodné ilustraci a teprve po přečtení básně ji vidíme celou. Navíc skrz jednotlivé stránky barva tuši lehce prosvítá a dovoluje nám postřehnout další rozměr sdělení.

Ještě starší
než želvy a jeřábi
je podzimní večer


oci vazky

Je fascinující, jak lehká ruka Daniely Renčové dokáže několika šmouhami štětcem a pár klikyháky perem hozenými na papír vystihnout požadovaný obraz a celkovou atmosféru navozenou veršem. Zdá se to tak jednoduché! Stejně tak haiku Kobajaši Issy, která jsou do knihy vybrána. Dokáží oslovit i po dvě stě padesáti letech.

Při čtení veršů a pohledu na ilustrace mě mimoděk napadalo, zda je potřeba jim rozumět, najít v nich přesné sdělení a celé to nějak rozkódovat. Někdy jsem se pár minut dívala na stejnou stránku, na těch pár slov a tahů štětcem či perem, až se mi pohled rozostřil a mysl vyprázdnila. Je nutné to opravdu pochopit? Není právě ono zastavení se tím nejdůležitějším? No jasně, haiku…, jak prosté!

Ani před chrámem
nečistých Eta se nebály
rozkvést sakury

Jakpak asi vnímá vážka svýma očima třpyt odrážejících se paprsků slunce na krůpěji rosy? Výtvarná interpretace básní Kobajaši Issy od Daniely Renčové vyvolává tyto představy a doslova vyzařuje onen klid, který nás obejme a dovolí nám spočinout v čase.

Najdete si i vy pár minut na pohodlné posezení s šálkem kvalitního čaje a meditaci nad Očima vážky a Krůpějí rosy? Alespoň to zkuste, určitě vám to udělá dobře.

Daniela Renčová (*1989), malířka, ilustrátorka a grafička. Je absolventkou Ústavu grafiky a designu v Plzni. Za toto výtvarné pojetí haiku získala ocenění Vojtěcha Preissiga od Spolku českých bibliofilů v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2012.

Kobajaši Issa (1763-1827), vlastním jménem Nobojuri Jataró, se narodil v rodině chudého rolníka v divokých horách kraje Šinano. Z jeho básní promlouvá příroda. Je v nich pokora, čistota, něha a láska.

Oči vážky. Krůpěj rosy.
Kobajaši Issa
Žánr: poezie
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Nakladatelství: Argo
Překlad:Antonín Líman
Ilustrace/foto:Daniela Renčová
Autor obálky:Daniela Renčová
Vazba knihy:vázaná s přebalem
ISBN:978-80-257-1189-7

Hodnocení: 80%

https://www.kosmas.cz/knihy/195713/oci-vazky.-krupej-rosy/
https://www.facebook.com/rencovadaniela?fref=ts


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Zkrocení slizkých duchů

altFilm Krotitelé duchů byl uveden už v roce 1984, a přestože se o podobných příbězích u nás tenkrát téměř nevědělo, vznikl v podstatě jako odpověď na tehdy už velmi různorodé filmy o hrdinech. Krotitelé duchů jsou jiní ...