JaS nakladatelství se představuje

JaS nakladatelství se představuje

Tisk

jas perexNa českém trhu se čtenáři setkávají s celou řadou nakladatelských značek. Některé z nich vám nyní přiblížíme v seriálu o českých nakladatelstvích – takto se nám představují, takto vidí své profily, takový je jejich záměr. Myslíme si, že vám, našim čtenářům, tyto informace pomohou v orientaci na českém knižním trhu, určitě pak budete lépe vědět, od koho jaké publikace očekávat...

 

 

JaS nakladatelství vzniklo na podzim před dvěma roky, v září 2011 finišovaly práce nad prvním titulem, který napsala Kateřina Hejlová. V bleděmodrém průsvitném přebalu evokujícím sníh vyrazil Fimbul v prvních podzimních dnech za svými čtenáři. Na tuto novelu z blízké budoucnosti navázala detektivka-nedetektivka Ivany Hutařové Jedna vražda stačí, která odstartovala sérii Matylda na stopě. Matylda Pekárková měla postupně odhalit tři zločiny, bohužel, osud nám nedopřál s Ivanou dokončit třetí knihu z prostředí Paříže – a tak se můžeme těšit jen ze dvou: té první z roku 2011 a té druhé, která vyšla o rok později a nese název Vražedný advent.

jas1

První rok přinesl čtenářům ještě prvotinu Moniky Petrlové Hafni! a jiné povídky, o níž napsala Alena Slezáková v Mf dnes: „Napsat dobrou povídku se obecně považuje za důkaz zvládnutí literárního řemesla. Monice Petrlové se to v knize Hafni!... povedlo hned dvanáctkrát.“

Čtvrtou knihou roku 2011 se staly příhody nezvedených páťáků ze Žábokudel – Jak se zbavit Mstivý Soni – od Jiřího Holuba s ilustracemi Juraje Martišky. Chvíli se zdálo, že kniha bude na „ošklivci“ pro svou nespoutanou rozvernost, ale brzy se vody uklidnily a i trošku ostražitější pedagogové ji přijali za svou.

Start nakladatelství byl takový, jaký měl být, jaký jsme chtěli – nepříliš bouřlivý, neoplývající mnoha tituly. Taková je produkce nakladatelství i nadále. Jako rodinné nakladatelství se snažíme vydávat pohodové knížky podle našeho hlavního motta: JaS…a svět má smysl… Motta, které předpokládá, že příprava knížek bude celou partu kolem ní – od autora, ilustrátora, přes redaktora, korektora, grafického úpravce až po tiskaře – bavit, že jim vzájemná spolupráce přinese radost, kterou do každé chystané knížky vtisknou, ona pak tuto radost přenese na čtenáře.

jas

Tak vznikly knížky druhého roku, kdy v dubnu 2012 vyšla v nové úpravě přepracovaná Začarovaná třída Ivony Březinové s ilustracemi Jaromíra F. Palme, pak novela Vesny Tvrtković Idioti 21. století, v létě prázdninový příběh Marie Kšajtové Dina a tajemství starých tenisek, opět s ilustracemi Jaromírovými. Na podzim se přidala již zmíněná detektivka Ivany Hutařové a rok uzavřel Cibulka v pyžamu – třináct rozhovorů z legendárního rozhlasového pořadu Tobogan a dvanáct fejetonů, v nichž Aleš Cibulka „napráskal“ (v dobrém) na své kamarády a kolegy kde co zajímavého. Spoluautorkou knihy plné informací a fotografií je režisérka Toboganu Yvona Žertová.

jas poutac

V letošním roce, třetím, zatím za svými čtenáři vyrazily horory Zuby nehty – dvacet hrůzostrašných povídek tvůrčí skupiny Hlava nehlava – a sedm neuvěřitelných příběhů Ilony Fryčové Varování. První knihu ilustroval Tomáš Tvrdý, druhou Tomáš Kříkava. Na přelomu září a října čtenáře potěšíme Alšovými pohádkami v novém vydání, v říjnu detektivkou Ivety Svobodové a v listopadu knížkou plnou klasických pohádek s ilustracemi Marcely Walterové.

Nejsme velké nakladatelství, také nikdy nebudeme soupeřit s velkými hráči na knižním poli, náš cíl je jasný: přinášet radost, pohodu a příjemné zážitky nad příběhy čtenářům, nám pak potěšení z dobře odvedené práce.

Více na: www.jasknihy.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Petr Neužil: V hlavní roli srdce

v hlavni roli srdce perexSvětová kapacita v oboru kardiologie, profesor Petr Neužil (*1962), vydává v listopadu 2022 svůj deník doplněný vlastními povídkami pod názvem V hlavní roli srdce.

 

...

Literatura

Uspěte vaše nejmenší se zvířátky

jak zviratka chodi spat 200V nakladatelství Kazda vyšlo moc krásné leporelo s názvem Jak zvířátka chodí spát od německých autorek Mariny Rachner a Anny-Kristin zur Brügge.

 

...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...