Soumrak v říši slevových karet

Soumrak v říši slevových karet

Tisk

200hajSpisovatel David Hájek po novele Cestou do pekla chci potkat anděla, na kterou jste si na našem webu mohli přečíst recenzi, vydává v říjnu druhou knihu. Ponese název Soumrak v říši slevových karet.

 

 

 

Nová kniha Davida Hájka začíná v okamžiku, kdy se hlavní hrdina, Dan Morávek, stěhuje se svou přítelkyní Mirkou a jejím malým synem Davidem z Prahy do Plzně, aby začali nový život. Po nějaké době se jejich vztah rozpadá a Dan ze svazku utíká k o mnoho let mladší dívce Ivě, která mu určí zcela jiný životní směr.

Práce v hypermarketu, samozvaný guru Wayne, lesbička Marta, se kterou musí o přízeň Ivy bojovat i za cenu podpásovek, neodbytná nymfomanická ctitelka Bára, paranoidní odpalovač ohňostrojů Tomáš a život na okraji společnosti ve squatu otřesou nejen Danovými prioritami, ale vedou i ke zjištění, že v pořádku není nejen všechno s jeho mladou láskou, ale nejspíš ani s ním samotným. Šokující odhalení ho staví do úplně nové situace, ze které hledá východisko, aby zachránil vlastní zdravý rozum.

haj

Kniha velmi volně navazuje na autorovu prvotinu Cestou do pekla chci potkat anděla. Pokud se vám líbila, zklamaní rozhodně nebudete.

Pan Hájek nám prozradil, jak se kniha psala a co bylo jeho hlavní inspirací:
Kniha se psala velice pomalu, protože nejsem příliš zdatný grafoman. Navíc prakticky nepiju alkohol, což jakoukoli uměleckou činnost do značné míry komplikuje. Nejtěžší je vždycky vymyslet příběh – přestože se v knihách prakticky opakují variace čtyř příběhů dokola. Náměty beru z každodenních situací a osudů nejen mých, ale i lidí v mém okolí – což nemusí nutně znamenat, že se tak události opravdu odehrály. Předpokládám, že Arthur C. Clarke taky nebyl osobně na Jupiteru, aby o něm podal čtivé svědectví. Někdo mnohem chytřejší než já řekl, že by člověk měl psát o tom, co zná. Toho se do jisté míry snažím držet. Pokud se od této poučky spisovatel odchýlí, může vzniknout úžasné dílo (Dracula, Lovecraftovy povídky), nebo taky z druhého konce série Stmívání. Docela by mě zajímalo, jak to má v téhle souvislosti E. L. James. Já se potácím někde na půli cesty. Přesvědčit se čtenáři mohou v říjnu.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Armáda, její minulost, současnost i budoucnost. Kniha Pavla Juříka nabízí ucelený pohled na tuto tématiku

Armada perexVojenství je součástí historie lidstva už od starověku. První myšlenky na mírové soužití státu pocházejí ze staré Číny, ale množství ozbrojených konfliktů po roce 1945 ukazuje, že válečné hrůzy nevymizely ani ve 21. století.


Literatura

Učytelskej: Boj s větrnými mlýny v českém školství

ucytelskej 200Jaroslav Konvička stylově v září vydal román Učytelskej, kde zužitkoval své zkušenosti z pedagogické praxe. V předmluvě píše, že se nejedná o autobiografický román, ale fikci vyrostenou z mnoha zrnek pravdy.

...

Divadlo

Dramaturgický plán sezóny 2023/2024 ve Švandově divadle

Svandovo divadlo200Anna Karenina, Klec bláznů, retro muzikál o božském pop-idolu, sólo pro Marií Štípkovou i nová česká hra o nevšedním spolubydlení malířky Toyen. Švandovo divadlo chystá odvážnou sezónu 2023/2024.

...

Film

Baby driver
babydriverDlouho očekávaný a ojedinělý film Baby driver přichází do kin. S chlapcem Babym ( Ansel Elgrot) můžeme vidět, jak těžké může být nést následky za své špatné rozhodnutí. Film je neotřelý a nápaditý. Mimo jiné je velmi kvalitní a propracovaný. Vš...