Pětihvězdičková Blue Star

Pětihvězdičková Blue Star

Tisk

modra hvezda200Desetidílný projekt švédského spisovatele Jana Guillou Velké století se dostává do své poloviny. Vracíme se ale zpět k letům, které jsme mohli zaznamenat již v předchozím díle Klapky na očích. Tam jsme ale válečné období prožívali naivním pohledem hlavy rodiny Lauritzenů, v Modré hvězdě hrají prim ženy.

 

 

 

Pokud máte za sebou i předchozí díly, tak držíte v paměti jistá vodítka, jak skončí i tento díl (také můžete šťastně zapomenout a být znova překvapen). Válečná vřava sžírá nejen Evropu a tentokrát se k válce dostaneme opravdu blízko. Vypravěčem tohoto dílu je Johanne, mladá krasavice připomínající hollywoodské hvězdy, ale pozadu nezůstane ani její sestra Rosa.

Kdo by řekl, že Johanne po získání doktorátu z literatury, bude vyvíjet tak odvážnou činnost jako připojit se k válečnému odboji. Pracuje pro pomocnou organizaci Modrá hvězda, která ji pomáhá řešit úkoly pro norský odboj Hjemmefronten, ale v průběhu času se dostává i do britských služeb prostřednictvím SOE (Special Operations Executive). Jak zvláštní, když si vzpomeneme, že její bratr Harald zasvětil svůj život jednotkám SS.

Při jedné sabotážní akci je však Johanne zraněná a je v péči své rodiny na letním sídle v Sandhammu. Zranění ale Johanne neodradí, ví, že každá akce může znamenat smrt a tak se vrací zpět do služby. Kapitán Blue Star má velké úspěchy!

Při jedné z akcí se také setkává se svou sestrou Rosou, která oficiálně pracuje pro ministerstvo zahraničí, ale zdá se, že se věnuje především špionáži a výzvědám pro tajné služby.

Kniha mě nutí vyrazit do knihovny a vypátrat zda za války opravdu probíhala operace Lorelai a další, které do svého příběhu autor zařadil. Je zajímavé se postupně dozvídat, kolik je autorova představivost a kolik linek vychází z historie.

Kdeže je uhlazené psaní a chování hrdinů z přechozích dílů. Páté pokračování nemá daleko k žánru thrilleru. Autor se nebál zařadit i velice brutální scény, všechno má spád a obrovské napětí. Guillou touto knihou dokazuje, že je literární chameleon.

Z předchozího dílu také víme o poklesku Lauritze Lauritzena. Bude v dalším díle odhalen? Snad se odpovědi brzo dočkáme.

Předchozí díly:

http://kultura21.cz/literatura/14203-host-klapky-na-ocich-jan-guillou

http://kultura21.cz/literatura/12955-host-brno-kniha-mezi-cervenou-a-cernou-recenze

http://kultura21.cz/literatura/11136-host-norsky-dandy-recenze

Modrá hvězda/Bla stjärnan
Autor: Jan Guillou
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %                                          

Zdroj foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/modra-hvezda-1093

modra hvezda


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nenechte si ujít Dobrovolnici

dobrovolnice perexSpisovatelka Hana Hindráková krátce po vydání její poslední knihy s názvem Karibu Keňa vydává další knihu z afrického prostředí – Dobrovolnice. V tomto článku najdete o čem bude pojednávat, ukázku i po...


Literatura

Zvláštní příběh, román z pera slovenské autorky

zvlastni pribeh200Slovenská autorka Katarína Gillerová svým nejnovějším románem nevstupuje na pole literatury poprvé. Naopak, Zvláštní příběh je podle všeho jejím dvanáctým románem a někteří tuto spisovatelku dokonce označují za „slovenskou Daniell...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Epizoda ze života sběrače železa dostupná také on-line

epizoda ze zivota sberace zeleza 200Danis Tanović, kdysi proslavený válečnou tragikomedií Země nikoho, se v dramatu Epizoda ze života sběrače železa zahleděl na romskou populaci v současné Bosně. Oka...