Nezvalova generace už neoslovuje

Nezvalova generace už neoslovuje

Tisk

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všechna jeho tvorba stojí za to a je mnohdy přeceňována stejně jako i jiní čeští literáti! Mimochodem, vynikajícím vědcem zabývajícím se přeceňováním české literatury je anglický profesor pan Robert B. Pynsent, jenž rád pobuřuje svými myšlenkami i názory na českou literaturu (zabývá se například samizdatovou a exilovou literaturou). Momentálně vyučuje slavistiku a bohemistiku v Londýně.

Druhý svazek básní Vítězslava Nezvala tvoří jeho tři sbírky. První je Žena v množném čísle (1936), následuje Praha s prsty deště (také 1936) a celou knihu zakončuje Absolutní hrobař (1937), za kterým následuje ještě shrnující komentář. Jak můžeme tedy vidět, pohybujeme se v druhé polovině třicátých let dvacátého století.

Nebudu vám lhát. Při čtení jsem se mnohokrát nudil a dokonce jsem i několikrát usnul. Samotné verše se mi zobrazovaly pouze jako obrazy bez nějaké hlubší vzájemné spojitosti.

Abych však jen nehanil, velice se mi líbila sbírka Praha s prsty deště, jež mi asociovala vzpomínky na Prahu, do níž se pokaždé rád navracím, a v knize jsou místa vybarvena tak, že je máte přímo před očima, a tedy tou onou spojitostí je právě naše drahá stověžatá Praha. V dalších dvou knihách bohužel se mi již tolik básní nelíbilo. Našlo se jich pár, ale ty ani zdaleka nemohly přebít můj konečný názor.

V české literatuře podle mě existují daleko lepší autoři i díla, než zde rozebíraný Nezval. Má duše vždy zaplesá, když otevřu Erbenovu Kytici, Sládkovy Básně nebo podle mě nepřekonatelné Nerudovo Hřbitovní kvítí. Je jasné, že zde zmínění autoři byli různými osobnostmi i charaktery a jejich dílo se velice odlišuje, ale zkrátka Nezval ve mně nedokáže v mnohých případech vyvolat pocity jako výše zmínění autoři.

Bohužel u mě Nezval tímto spadá do průměru literatury u nás a myslím si, že ona slavná éra se vytrácí čím dál tím více, a mou generaci, i generace následující, ve většině případů již neoslovuje a asi ani už neosloví.

basne II nezval

Básně II (Žena v množném čísle, Praha s prsty deště, Absolutní hrobař)
Vítězslav Nezval

Editor: Milan Blahynka
Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Vydal: Host
Vyšla: 2012
Hodnocení: 50/100

Zdroj foto: Nakladatelství Host


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...


Literatura

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-D...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Nejočekávanější animovaný film posledních let Chlapec a volavka právě vlétl do kin

chlapec-a-volavka0Můj soused Totoro, Princezna Mononoke nebo Cesta do fantazie se řadí mezi nejpopulárnější animované snímky na celém světě a jejich režisér Hajao Mijazaki se může pyšnit miliony fanoušků. Po deseti letech se mistr animace vrací s nejnovějším snímkem, úc...