O medvědovi, kterému nikdo nevěřil, že medvědem je!

O medvědovi, kterému nikdo nevěřil, že medvědem je!

Tisk

altByl jednou, přesně řečeno v úterý, jeden medvěd a ten stál na kraji vysokého lesa a díval se na nebe. Ve velké výšce uviděl hejno divokých hus, které táhly k jihu.

 

 

 

Těmito větami začíná vtipná, chytrá, k přemýšlení nutící převážně obrazová kniha Medvěd, který nebyl. Jak by mohl nebýt, když koukal na nebe, dokonce v úterý, asi vás napadne. Inu tak: Stalo se, že si zalezl do nory a jal se přezimovat. Jenže hned ve středu v okolí jeho brlohu začala spousta lidí s přístroji měřit, zakreslovat, počítat. Po nich dorazili další lidé, kteří pokáceli les, vytrhali kořeny, rozorali, naložili, odvezli zeminu a začali cosi stavět… Když se na jaře medvěd probudil, už nebyl uprostřed lesa. Ocitl se uprostřed továrny a nikdo mu nevěřil, že je medvěd, všichni tvrdili: Nejsi medvěd. Jsi hlupák, který by se měl oholit, a který nosí kožich.

Nešťastný medvěd putoval od mistra k vedoucímu směny, od vedoucího směny k řediteli, od ředitele ke generálnímu řediteli, od generálního ředitele k viceprezidentovi a od viceprezidenta k prezidentovi. Nikdo mu nechtěl dát za pravdu, všichni ho nutili oholit se a začít pracovat. Vždyť medvědi jsou přece jenom v zoologických zahradách a v cirkusech…

alt

Jak to s medvědem dopadlo po návštěvě v zoo a cirkuse, vám prozrazovat nebudu, to bych vám vlastně už prozradila úplně všechno. Sami si projděte se smutným chlupáčem několik míst, a pak se dozvíte, jak to s ním, co vypadá, že vůbec nebyl, dopadlo.

Krásná hříčka Franka Tashlina trošku připomíná slepičku, co běží pro vodu kohoutkovi, aby neumřel. Ale je daleko poučnější, protože až budete chodit s medvědem od člověka k člověku, pochopíte, co je beznaděj, jak se chová hlupák a kam to vede, když se hlupáků sejde víc a nikdo se k hlouposti radši nechce přiznat!

Brilantní text doplňují velmi jednoduché pérovky plné vtipu a hravých nápadů. Nad ilustracemi můžete hloubat hodiny a pořád budete objevovat nové motivy a v nich novou inspiraci k zamyšlení.

alt

Frank Tashlin se narodil v roce 1913 v německo-francouzské rodině v New Jersey (USA). Začínal jako poslíček v malém newyorském filmovém studiu, později se stal animátorem a odešel do Hollywoodu, kde pracoval pro studia Disney, Warner a Screen games. Od roku 1945 psal na objednávku scénáře komedií a gagů (Marx Brothers, Bob Hope) a později začal i režírovat. Napsal a ilsutroval čtyři knížky pro děti a byl autorem mnoha novinových stripů. Kritikou byl oceňován téměř výhradně za filmy, na kterých spolupracoval s jerrym Lewisem, ale ve filmových kruzích je stále považován za mistra komedií. Zemřel v roce 1972.

Medvěd, který nebyl
Autor: Frank Tashlin
Překladatel: Tereza Horváthová a Jiří Dvořák
Ilustrace. Frank Tashlin
Vydáno: 2012
Stran: 56
Vydalo nakladatelství: Baobab
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Baobab


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Marissa Meyer přichází s válkou Renegátů a anarchistů

42774042

Další příběh o maskovaných superhrdinech dostal název Renegáti a na svědomí ho má oblíbená autorka Marissa Meyer. Tentokrát ovšem nečekejte žádného Supermana nebo Batmana, ale vlastně puberťáky s mocí ovládat svět.

...

Literatura

Lehne království popelem?

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i bu...

Divadlo

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...

Film

Terminátor je znovu ve formě

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenova...