Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

Smršť: thriller, který graduje jako sněhová bouře

Tisk

altMůže dům postavený z kamenů, které byly kdysi dávno součástí kaple, a z trámů, po nichž se zoufale natahovali umírající námořníci, než se nad nimi zavřelo moře, přinést někomu štěstí? Brněnské nakladatelství MOBA přišlo na trh s novým románem z pera mistra severské krimi Johana Theorina Smršť ověnčeným několika cenami a příjemně okořeněným duchařinou.

Smršť je druhou částí volné tetralogie, jejíž poslední část autor v současnosti dokončuje. Podobně jako úvodní bestseller Mlhy Ölandu (MOBA 2011, k mání už i jako e-kniha) zavede čtenáře na chladný a ponurý švédský ostrov dvou tváří – v létě dokonalé a vyhledávané prázdninové letovisko Öland se na podzim mění v ponuré a nehostinné místo bičované bouřemi, které už vzaly nejeden život. Theorin, který na ostrově prožil dětství, nezapře, že místo a mentalitu jeho obyvatel dobře zná.

Ať žijí duchové!

Je říjen a na rozlehlý statek Aludden na pobřeží se ze Stockholmu přistěhoval učitel Joakim Westin se svojí rodinou – s manželkou Katrine a s dětmi Livií a Gabrielem. Věří, že ve starém odlehlém domě najdou vytoužený klid a rodinné štěstí. Dům, který byl postaven ze dřeva ztroskotané lodi, však brzy po jejich příchodu navštíví smrt, a Joakim se tak už podruhé v krátké době musí vypořádat se ztrátou člena rodiny – není tomu ani rok, co mu za podivných okolností zemřela sestra Ethel.

Čím déle Joakim v domě zůstává, tím intenzivněji vnímá věci, kterým se dříve nevěřícně vysmíval, a přítomnost těch, kteří už nejsou mezi živými. Cosi ho neustále táhne do přilehlé stodoly – kdo neustále otevírá její vrata? Co znamenají nápisy na jedné ze stěn? Co se za ní skrývá? A co je pravdy na báchorkách, že se na statku o Vánocích scházejí mrtví?

alt

Dokonalá bouře

Román se odvíjí v poklidném a vyrovnaném tempu, nic mu to však neubírá na napínavosti, je plný retrospektiv a překvapivých zvratů, což jen dokazuje Theorinův vypravěčský um. V knize čtenář najde pasáže popisující drsné ostrovní klima a úchvatnou krajinu stejně tak jako naprosto odzbrojující momenty („Na co máš ten nůž? Budeš krájet chleba?“). Vyprávění se pomalu, ale jistě stupňuje stejně jako sněhová bouře, která se v plné síle předvede v jeho závěru.

Smršť se po zásluze dočkala i mnoha ocenění. Mimo jiné byla vyhlášena nejlepším švédským krimi románem roku 2008, získala Glass Key Award 2009 a o rok později CWA International Dagger.

Historky z podsvětí

Příběh Joakima a jeho rodiny se protíná s osudem trojice zlodějů, kteří v zimě vykrádají osiřelé ostrovní chaty, s osudem mladé policistky Tildy a jejího ženatého milence a také s osudem „starého známého“ Gerlofa – obyvatele domova důchodců, který by svým postřehem, intuicí a neomylností mohl snadno zahanbit i slečnu Marplovou a který byl hybatelem dění už v Mlhách Ölandu. Ve Smršti sice stojí více v pozadí a aktivitu přenechává spíše své praneteři Tildě, zůstává však stále nevyčerpatelnou studnicí moudra, historek a pověr, z nichž mrazí. O ty na Ölandu totiž rozhodně nemají nouzi...

Doporučení: Nechcete-li se připravit o jedno z prvních dějových překvapení, nečtěte text vzadu na přebalu knihy. Podle mého názoru toho bohužel prozrazuje víc, než by muselo...

A dobrá zpráva na závěr: Letos na podzim nás MOBA pozve na Öland potřetí, plánuje vydat Theorinovu Zkamenělou krev.

alt

Johan Theorin se narodil 9. 3. 1963 v Göteborgu. Už od dětství trávil každé léto na ostrově Öland, což mělo osudový vliv na jeho pozdější literární tvorbu. Rodina jeho matky, kterou tvořili zejména námořníci, rybáři a zemědělci, zde žila po staletí a pečovala o dědictví ostrova, tajuplná vyprávění a folklor. Toto až mystické prostředí jej inspirovalo ke vzniku řady příběhů, v nichž spojuje genius loci ostrova Öland s detektivní zápletkou. V současné době žije v Göteborgu a pracuje jako žurnalista. Mimo jiné i proto bývá často srovnáván se Stiegem Larssonem.

Smršť
Autor: Johan Theorin
Překlad: Jaroslav Bojanovský
Žánr: severská krimi
Vydáno: 2012
Počet stran: 424
Vydalo nakladatelství: MOBA
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: MOBA


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Přečtěte si příběhy z kouzelné Šumavy

bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo 200V nakladatelství Pointa vyšla další kniha Lucie Oudové zaměřená na Šumavu. Začtěte se do ní!

 

...

Literatura

Oko za oko

oko za oko200Pokud propadáte detektivním sériím, tak pro vás mám novinku, která vás jistě zaujme! Tedy knihu Carol Wyerové Oko za oko, kterou vydalo nakladatelství Kalibr v dubnu. Poznáme inspektorku Kate Youngovou a její malý účinný tým, který je povolán...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...