Bouřlivá léta lze přežít bez újmy. Podle šamanů.

Bouřlivá léta lze přežít bez újmy. Podle šamanů.

Tisk

altPopulárně naučná kniha pro přemýšlivé teenagery Bouřlivá léta s podtitulem Přechodové rituály a posvátná moudrost dospívajících americké autorky Julie Tallard Johnsonové má mladému čtenáři pomoci zorientovat se v „období zmatků“ a ulehčit mu cestu od dítěte k dospělosti. Autorka v knize nashromáždila aktivity, rituály, učení a moudrosti nejrůznějších prapůvodních kultur celého světa, oblékla je do moderního kabátku a obohatila je o zkušenosti těch, jimž je titul určen. Výtěžek z prodeje knihy, kterou loni vydalo malé, nezávislé a nekomerčně zaměřené nakladatelství DharmaGaia, je věnován Mezinárodní kampani pro Tibet a na ochranu indiánských společenstev a jejich posvátných míst.

 

Žádná suchá fakta

Aniž by mentorovala či protivně kázala, nabízí Johnsonová návod, jak svá „bouřlivá léta“ přirozeně zvládnout, jak si poradit s kolísajícími a intenzivními emocemi, jak nalézt tu správnou duchovní cestu i sebe sama. Své rady a doporučení opírá o skutečné příběhy a citace teenagerů, což publikaci osvěžuje a dodává jí místy až beletristický ráz.

Být neukázněný a pobuřovat je v pořádku

Bouřlivá léta jsou časem toužení, ztrát a nálezů, křižovatek a rozhodování, pobuřování, neukázněnosti, ale i strachů. Autorka píše o důležitosti vztahu s přírodou, z níž se dají vysledovat odpovědi na řadu otázek, o nezdravém perfekcionismu, o euforii ze sportu, o soucitu a dobrovolnictví. Nevyhýbá se ani tématu nejrůznějších závislostí, zprostředkovává čtenáři zkušenosti jiných teenagerů a předkládá nápady, jak se z nich vymanit. Nechybí ani řádky o bezvýchodných a hrubých vtazích a o tom, jak je ukončit.

alt

Inspirace i pro rodiče a pedagogy

Kapitolu o tom, jak si poradit s hněvem, úzkostí a napětím by mnozí mladí čtenáři měli doma povinně předčítat i rodičům. Podobně inspirativní mohou být pro leckteré dospělé pasáže o způsobu, jak si pamatovat sny („sny mají smysl“) nebo například minilekce ze základů užitečné japonské akupresury šiacu. Podnětnou může být v mnohém i pro pedagogy (v závěru každé kapitoly je bohatá příloha plná nejrůznějších – i internetových – odkazů na dané téma).

Všichni v sobě neseme déšť, který se touží rozpršet

Velký prostor věnuje Johnsonová i tomu, jak je důležité probudit a „pěstovat“ své kreativní já. Předkládá čtenářům návody, jak si vyrobit tzv. medicinový váček, jak začít psát příběh, jak si založit deník, jak a proč realizovat rituály (a proč je dobré je občas lehce porušit) nebo například jak si vyrobit vlastní bubínek.

„Tato kniha popisuje mnoho způsobů, jak vytvářet mír a štěstí, některé na vlastní pěst a jiné spolu  přáteli.“ Jeho Svatost 14. dalajlama

Ukázku z knihy si můžete prohlédnout zde: http://www.dharmagaia.cz/knihy/johnsonova/Bourliva-leta_minibook.pdf

alt

 

Julie Tallard Johnsonová je psychoterapeutka a poradkyně pro dospívající a mladé dospělé. Se svou meditační praxí začala v šestnácti letech, moudrost sbírala na cestách do Austrálie nebo například na Bali. Kromě Bouřlivých let napsala ještě další tři knihy pro dospívající.

Bouřlivá léta. Přechodové rituály a posvátná moudrost pro dospívající.
Autor: Julie Tallard Johnsonová
Překlad: Lucie Hanigerová, básně přeložil Pavel Sobek
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2011
Stran: 263
Vydalo nakladatelství: DharmaGaia
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: DharmaGaia


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...


Literatura

Životní pouť pobřežní cestou

Pobrezni cesta perexTeprve před několika dny se Raynor dozvěděla, že její manžel Moth trpí nevyléčitelnou nemocí. A k tomu právě přišli o dům a s ním i o práci. Nezbývá jim skoro nic – ani čas. A tak se rozhodnou vydat na pouť dlouhou tisíc kilom...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Kafarnaum – strhující výpověď o životě těch nejchudších v libanonském slumu

kafarnaum perexU soudu proti sobě stanou dvanáctiletý Zain a jeho rodiče. Je to netypická situace – chlapec totiž žaluje své rodiče za to, že ho zplodili. Za to, že mu dali život – život v bídě a nedostatku, plný utrpení.

...