Mýty 11: Válka a střepy

Mýty 11: Válka a střepy

Tisk

Myty11 perexV dubnu nám nakladatelství Crew v tandemu s Netopejrem přineslo už jedenáctý díl pohádkové komiksové série Mýty. Název Válka a střepy dává dostatečně najevo, co vše nás čeká a nemine. Ale v podání osvědčeného dua Willingham a Buckingham se nám před očima rozvíjí příběh plný intrik, strategie a pečlivého plánování.

 


Duchovním otcem Mýtů je americký komiksový umělec Bill Willigham (* 1956), který si své renomé vydobyl právě sérií Mýty.  Ty se v Americe rozloučili 22. dílem v roce 2015, což znamená, že u nás jsme teprve v půlce.


Mýty 11 obsahují sešity #70-75 a  nejsou to jen hlavní eponymní příběh. Navíc tu máme klasické Kdo je kdo v Mýtově a kratší příběhy Království nebeské a Machinace. Navrch k  tomu Doslov Billa Willinghama, Skicář Marka Buckinghama a Galerii Mýtů.

Myty11 a


Nemůžu nevzpomenout nevšední poetickou obálku, kterou má na svědomí James Jean. Sama o sobě by mohla evokovat beznaděj, ale na mě působí právě naopak – mírumilovně, jako by přinášela naději a to vše ve střetu s názvem a obsahem knihy. Taky musím pochválit krásný překlad, pan Plata se vyzná, a že tady bylo práce s překládáním! Tolik textu, spousta naditých bublin, ale výsledek je přímo čarokrásný!

Myty11 b


V předešlém díle jsme se soustředili hlavně na Mucholapa, jak jeho minulost, tak i na neobyčejné věci, jež se mu podařily vykonat v Domovině. Zároveň se schylovalo k obrovskému konfliktu mezi silami Nepřítele a obyvateli Mýtova a Farmy. Jak název napovídá, válka je tady. Člověku přijde, jako by měl před sebou poslední díl. Díkybohu tomu tak není. Království nebeské představuje pěkný úvod do děje a nakoukne i do soukromí našich oblíbených postav. Ve dvou sešitech Machinace se podíváme na kobylku Popelce, neohrožené špionce Mýtova, a její tajné misi. Zde mi trochu trhal oči znak Popelky, střevíček. Pěkný detail, ale až moc nápadný. A působivá Válka a střepy je naditá plánováním na obou stranách tábora, přípravou na boj, stejně jako zápasem jako takovým.


Co říci na závěr? Na pokračování Mýty 12: Doba temna si musíme počkat až do října. Kéž by se našlo více čtenářů a Mýty vycházely častěji. Fanoušci budou dozajista souhlasit a čtenáři neznalí této komiksové série by si měli okamžitě pořídit úvodní díl!

Myty11 obalka


Mýty 11: Válka a střepy
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mark Buckingham, Andrew Pepoy, Niko Henrichon, Steve Leialoha
Obálka: Jean James
Překlad: Ľudovít Plata
Žánr: komiks, 11. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2017, brožované
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

Odkaz na web: www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kdo zavraždil tetu Meluzínu?

matkovrazedkyne perex
Gábina, sarkastická tisková mluvčí, to skvěle umí s muži, ale nedokáže si poradit s vlastní matkou. Nejraději by s ní nemluvila vůbec, ale protože potřebuje číslo na svou oblíbenou tetičku Meluzínu, musí jí zavolat....


Literatura

Jan Masaryk – Tajemství života a smrti

Jan Masaryk - perexJan Masaryk – československý diplomat, politik a syn prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod okny svého bytu v Černínském paláci. Podle některých šlo o poli...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...