Uhrančivý tanec podsvětím

Uhrančivý tanec podsvětím

Tisk

Zoran Čirić hobo„Dýdžej“ Hobo je drsňák každým coulem, žije od mejdanu k mejdanu, svět má zalitý alkoholem a zakrytý dýmem z cigaret a jointů. Donedávna byl pouhým Zoxem a svou přezdívku Hobo používal jen v klubu, kde pouštěl hudbu. Pak to přišlo. Bratr Bokan dostal nakládačku a podrazil ho producent. Bokan byl hlavně muzikant a byl podle Zoxe ve všem lepší než on. Musel mu pomoct. Kvůli tomu použil i tátovu nelegálně drženou pistoli. Nestřílel, ještě ne. Jen s ní hrozil.

Doma to bylo prosté – máma se o všechny starala, táta vzpomínal na svou úspěšnou minulost a kluci si dělali, co chtěli. Jsou už dospělí. Tátu nebrali dávno, tedy hlavně Zox. Jeho vzorem přestal být jedné noci, kdy ho nechal s mámou v hořícím domě. Sám utekl. Od té chvíle si Zox myslí, že táta je srab a podrazák.

Jednoho dne se tenhle život od mejdanu k mejdanu, od sklenky ke sklence zhroutí. Hobo v mlžném opileckém oparu najde bratra s prostřelenou hlavou. Neví, jak dlouho je v oné místnosti, ví jen, že bratr nedýchá a cosi červeného mu zamazalo ruce. Policie tvrdí, že jde o sebevraždu. Otec to přijímá, matka se Zoxem ne. Tehdy se z něho stane jen Hobo – gorila Saši Barona. Nechce totiž, aby matka „zabalila život“, a jen mafián může přimět zkorumpovanou policii, aby potvrdila, že bratrova smrt je vraždou. To jediné matku může ochránit od žalu a chřadnutí.

Hobo se stane postrachem okolí. Je drsňákem za všech okolností, prochází se po tenkém ledě, ctí hierarchii, ale nehodlá se před nikým klanět. A jedno nebere vůbec – nenechá si vzít své přátelství s pozitivní Kinky a platonickou lásku k Darince. Když Darinka spáchá sebevraždu poté, co ji Baron potrestá za nevěru, Hobo jedná. Nehodlá se smířit s druhou sebevraždou v tak krátké době. Ale byla Bokanova smrt opravdu sebevraždou? Na to musíme přijít sami.

V románu Zorana Ćiriće najdeme všechny atributy, které patří k označení thriller – drogy, alkohol, sex, hazard, podivné obchody, surovost, konspiraci… Autor nás promyšleně vede světem, který není (naštěstí) každému přístupný. Světem, jenž přináší mnohé výhody, pokud je člověk na mafiánské straně, pokud není za nepřítele. To se však obratem může změnit a v mžiku se někdejší kápo ocitá na ošklivci. Román Hobo přísně odpovídá mafiánské literatuře, jak ji známe od amerických a italských autorů. Hlavní hrdina není vzorem ctnosti. Není lehké ho zařadit – váháme: je to citlivý kluk hrající si na drsňáka nebo jen odporný zabiják? Kyvadlo pravdy se zhoupne tu na jednu, tu na druhou stranu. Je těžké se rozhodnout, zda se stal mafiánem, aby pomstil bratra, nebo už ho nebavilo pracovat v obchodě s cédéčky a rozhodl se pro přepych v mafiánově suitě. Pokud přistoupíme na to, že je andělem pomsty, pak jeho plán přesahuje míru mstitele a spíš se blíží k hranici zločince, vyděrače a vraha. V opačném případě je to stejné…

Zoran Čirić hobo

Na knížce mi tak vadí jen jedno – dobře napsaný román, který vychází ve velmi pěkném překladu, mi kazí grafická úprava knihy. Jsem stará škola, a tak si myslím, že některé zásady by se neměly přecházet, že by se měly dodržovat. Začínat stránku koncem odstavce a končit jeho začátkem je pro mne rušící a nesnesitelné. Tyto „sirotky“ a „vdovy“ v knížkách nechci. Obdobně mne rozčilují různě dlouhá odražení odstavců. Překlepů jsem mnoho nenašla, což neznamená, že je jich sazba prosta. Spíš mne pohltil obsah a chyby jsem prostě neviděla. Ale prohřešky proti grafice mne ruší, ruší a také si myslím, že mnohé vypovídají o tom, jak moc si jejich autor váží vlastní práce.

Zoran Čirić – výrazná osobnost srbské literatury. Proslavila ho energická, živelná, umělecky přesvědčivá vyprávění o aktuálním životě, ve kterých prokazuje schopnost výtečného pozorovatele s citem pro pointy. Nevšední příběhy často umisťuje na periferie společnosti, do různých subkultur a míchá lokální kolorit s globální rock a jazz kulturou. Vydal pět románů, třináct povídkových knih a šest básnických sbírek. Žije v Niši, městě s „destruktivně-hédonistickou“ atmosférou.

HOBO
Autor: Zoran Ćirić
Překladatel: Jan Doležal
Vydáno: 2012
Stran: 250
Vydalo nakladatelství: Runa
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: Runa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Pohlreich: „Nenávidím špínu, lajdáctví, diletantství, neúctu k majitelům a surovinám.“

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich si získal pozornost díky svému osobitému přístupu při "napravování" českých pánů hospodských a jejich personálu v pořadu Ano, šéfe! Mnoho jeho hlášek už také zlidovělo. V pondělí večer odsta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Meč severu chystá pomstu

mec200Nakladatelství Host přináší milovníkům fantasy druhý díl trilogie britského autora Lukea Sculla Temné bratrstvo nazvaný Meč severu, který čtenáře opět přivádí do kraje Trin, v němž mezi sebou bojují mocní Magelordi, kteří k realizaci svých plánů neváhají ob...


Literatura

Alžběta Dvořáková: Herkules a strašidla

herku200Jestli je autorka opravdu také lektorkou češtiny pro cizince, tak potěš! Při jejích hodinách musí být náramná sranda a její žáci se jistě s češtinou seznamují tou nejsrdečnější, nejvtipnější, nejúžasnější a nejpřirozenější formou! Neboť její dětská knih...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...