Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Sbírka sci-fi povídek od ženy, kterou muži neviděli

Tisk

Zena kterou muzi nevideli perexOsmnáct ponurých vizí tvoří vrchol z nepříliš obsáhlé povídkové tvorby Alice Sheldonové, spisovatelky publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree, Jr. Dotýkají se lidského vnímání a poznání, metafyziky, sexuality, předznamenávají svět, v němž je lidstvo odsouzeno k nevyhnutelnému úpadku. Jde o knihu, která je nepatrným vyrovnáním dluhu vůči jedné z nejzajímavějších představitelek fantastického žánru a současně i vůči vrcholné světové science fiction. Nelze také opomenout fakt, že hlavními hrdinkami těchto příběhů jsou často ženy.

Docela ráda jsem se zase po pár letech ponořila do literárních vod vědeckofantastického žánru. Naposledy to bylo v roce 2020, kdy u příležitosti výročí české fantastiky vyšla povídková kniha Robot 100 a také velice povedené komiksové pojetí Čapkovy divadelní hry RUR. Oba tituly má na svém kontě nakladatelství Argo. Stejný vydavatel uvedl na sklonku roku 2022 na trh povídkovou knihu Žena, kterou muži neviděli, jejíž název mě upoutal, a tak jsem po ní hned sáhla.

S tvorbou Alice Sheldonové alias Jamese Tiptree juniora jsem se sice setkala poprvé, ale musím uznat, že velmi sugestivní styl psaní mě velmi rychle dokázal vtáhnout do děje. Navíc každý příběh je úplně jiný, charaktery lidí a dalších bytostí jsou pestré a zrcadlí širokou škálu povahových vlastností. Také psychologická a filosofická rovina nutí čtenáře zamýšlet se nad nejrůznějšími etickými otázkami, které v dnešní době dostávají mnohem širší rozměr, než v letech, kdy Sheldonová psala (sbírka čerpá z vrcholného období její tvorby mezi lety 1970-1977). Velký podíl na kvalitě českého textu má nepochybně zdařilý překlad, o nějž se podělili Viktor Janiš a Richard Podaný.

V hlavní roli ženy, houževnaté a křehké zároveň

Nejvíce na mě zapůsobily povídky Dívka, která byla zapojená, Ženy, které muži nevidí a Křehkýma, šílenýma rukama. Jak už to tak ve světě sci-fi chodí, ocitají se hrdinové na takových místech a v takových situacích, které bychom sice mohli předem očekávat, ale pouze dobrý autor dokáže děj posunout až k omračujícímu finále. Právě u Alice Sheldonové se na to se můžete stoprocentně spolehnout. Potěšující rovněž je, že součástí sbírky jsou kapitoly věnované autorčinu životu a tvorbě, které méně informovanému čtenáři leccos osvětlí.

Alice Sheldonová (24. srpna 1915 – 19. května 1987), spisovatelka publikující pod mužským pseudonymem James Tiptree mladší patří nejen k nejvěhlasnějším, ale také k nejkontroverznějším tvářím fantastické literatury. Za druhé světové války vstoupila do armádního letectva a ve službě pro letecké zpravodajství dosáhla na ženu v té době výjimečně vysoké hodnosti majora. Nabyté zkušenosti využila během své poválečné práce pro CIA, následně získala doktorát z experimentální psychologie. Veškeré své vědomosti a znalosti využívala během své spisovatelské dráhy, mužský pseudonym si přitom zvolila v rámci utajení před vládou, pro kterou pracovala, a zároveň tím chtěla poukázat na sexismus převládající nejen mezi autory a redaktory vědecko-fantastické literatury dvacátého století. V roce 1987 nejdříve zabila svého smrtelně nemocného manžela a následně spáchala sebevraždu.

Zena kterou muzi nevideli

Žena, kterou muži neviděli
Originální název: Her Smoke Rose Up Forever, 2004
Autor: James Tiptree, jr.
Překlad: Viktor Janiš, Richard Podaný
Autor obálky John Picacio, grafická úprava Lukáš Tuma
Žánr: Povídky, Sci-fi
Vydáno: 2022, Argo
Edice: Fantastika (140. svazek)
Počet stran: 504

Hodnocení: 100 %

https://argo.cz/knihy/zena-kterou-muzi-nevideli/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poznejte druhý Azkaban - Věže Asperfellu

Veze Asperfellu perexBriony by si nikdy nepomyslela, že se někdy ocitne v Asperfellu. Nebyla přece ani mág, ani zločinec. Byla dcerou šlechtice, která měla věčně zablácené šaty a prsty špinavé od inkoustu, protože buď seděla s nosem zabořen...


Literatura

Medaile za ztraceného Boha – osud jednotlivce ve víru „velkých“ dějin

Medaile za ztraceneho boha200Každý z nás žije svůj příběh – jedinečný, neopakovatelný. Žijeme své „malé dějiny“. Ty „velké“ jako by šly kolem nás, nechceme si je připouštět, někdy s nimi nechceme nic mít. Jenže to, v jaké době žijeme, náš ...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Festival Jeden svět 2021: Filmy, které rozhodně nevypadnou

jeden svet 200Přesun do digitálního světa a výzvy i hrozby, které s sebou tato transformace přináší – to je téma, které akcentuje letošní ročník festivalu Jeden svět pod hláškou „Vypadáváš“. Hlavní tematická filmová kategorie se zaměřuje na technologie a...