Dokáže zachránit dítě, kterého se kdysi vzdala?

Dokáže zachránit dítě, kterého se kdysi vzdala?

Tisk

Dite ktere jsem nemela perexKdyž byla Mia mladá, nečekaně otěhotněla. Protože se o svou dceru nemohla starat, dala ji k adopci. Suzanne, adoptivní matka, vypadala laskavě, a tak se Mia o osud své dcery vůbec nebála. Vynutila si ale otevřenou adopci, aby mohla s dcerou zůstat v kontaktu.

 

V jeden teplý letní večer u Mii někdo nečekaně zazvoní. Je to Daisy, dcera, které se kdysi vzdala. Jak roky plynuly, jejich pouto sláblo... a Mia má pocit, že tuto mladou ženu vůbec nezná. Daisy jí však oznámí, že u ní chce bydlet, a tak se Mia rozhodne začlenit ji do své rodiny. Netuší však, že Daisy má tajemství, které ji přinutí znovu bojovat s minulostí. Suzanne se zatím zoufale snaží získat své milované dítě zpátky. Dokážou se tyto dvě ženy spojit a pomoct dívce, kterou obě nazývají svou dcerou?

Román o síle mateřské lásky a těžkých volbách
Autorkou knihy Dítě, které jsem neměla, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar, je spisovatelka Kate Hewitt. Ta se živila jako učitelka dramatu nebo asistentka redakce. Nakonec však zvítězilo psaní románů, kterých publikovala desítky, část pod pseudonymem. V této knižní novince se zaměřila na koncept adopce, který ji vždy fascinoval. V příběhu chtěla projevit pochopení a empatii oběma stranám – jak biologické, tak i adoptivní matce. Jak se jí to povedlo?

Dokonalé vcítění se do hrdinek
Román je psaný v ich-formě. Ve vyprávění se střídají Mia a Suzanne. I když stojí na opačné straně barikády, mají společný cíl: zajistit, aby byla Daisy v pořádku. Obě mají svůj pohled na věc, ale nedá se určit, která z nich má pravdu, protože každá má svá tvrzení podepřena relevantními argumenty. Nakonec se při čtení pravděpodobně přistihnete při tom, že je chápete obě. Jejich důvody, které je pohánějí k činům, jsou uvěřitelné a lidské, což výrazně přispívá ke kvalitě románu.

Pokud však čekáte, že se provalí nějaké temné rodinné tajemství, které příběhu dodá napětí, budete zklamaní. Ano, to, co se Daisy stalo, je nepříjemné, stejně jako celá situace, ve které se tyto dvě rodiny ocitly, ale žádné drama se nekoná. Místo toho příběh sází spíše na dokonalé vcítění se do hlavních hrdinek a autentické zprostředkování jejich emocí čtenáři.

Dite ktere jsem nemela

DÍTĚ, KTERÉ JSEM NEMĚLA
Autorka: Kate Hewitt
Originální název: The Child I Never Had
Žánr: psychologický román
Vydáno: Ikar, 2023
Počet stran: 352

Hodnocení: 75 %

www.knizniklub.cz/knihy/598393-dite-ktere-jsem-nemela.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Neviem či som si to tak vymodlila, ale aj pre mňa to bol spevácky najlepšie odspievaný koncert

ZEA200Speváčka ZEA, vlastným menom Alžbeta Ferencová, vystúpila na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne po prvýkrát. Ide o mladú speváčku, ktorá odštartovala svoju kariéru a len nedávno vydala prvý debutový album Burning light. Jej hlas je výnimočný to poznamena...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?


Literatura

Zajímalo vás někdy, co se děje pod postelí v Podpostelí?
co se děje v podpostelí 200Kniha obsahuje sedm kapitol, během nichž se seznámíte s osmi různými dětmi, které náhodou objeví tajemný svět Podpostelí. Postupně odhalíte život Matyldy, Šimona, Niny, Jonáše. Jáchyma, Světlanky, Emilky a Josefín...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Cizinec ve vlaku

Cizinec1Představte si, že jedete do práce. Stejně jako včera. Stejně jako před měsícem. Stejně jako loni. Stále stejnou cestou. Už celých deset let. Se stejnými tvářemi kolem vás. Každodenní rutina, která se opakuje beze změny. Až jednoho dn...