Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

Tisk

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 



Stephan Orth se po Íránu a Rusku vydal do Číny, aby zde prostřednictvím couchsurfingu, jehož podstatou je spát u někoho doma na gauči, poznal, jak tato supervelmoc funguje. A poznal to málem už při získávání víza, kde raději vše důležité zamlčel.

Na mě nejvíc udělal dojem popis čínského sledovacího systému v podobě aplikace Sezame Credit. Ten na mě působil jak z nějakého špatného sci-fi filmu a opravdu mě mrazilo a naskakovala mi husí kůže. Člověk v něm ztrácí body, pokud například neplatí včas dluhy, jde na červenou, nebo sleduje porno na internetu. A za dobré skutky jde zase body získat. „Celý život podle principu jakéhosi hodnocení bonity, mocný nástroj pro řízení lidského jednání, snížení kriminality, ale také k vynucování nepodmíněné poslučnosti vůči státu," popisuje autor na straně 40.

Fascinovaly mě také popisy různých technických vymožeností a podobných sledovacích prostředí, tak také autorových zážitků. Velmi zajímavou postavou na jeho cestě byla jedna policistka, reportérka internetové televizní show Nora nebo umělkyně Lin nesouhlasící s režimem a bojující s matkou. Všechny tyto postavy mají něco do sebe a dávají dohromady velmi zajímavou mozaiku. Názor si však musí každý čtenář udělat sám.

Couchsurfing v Číně jsem zase zhltla, ale četl se mi o něco hůře méně než předchozí Írán. Ale rozhodně se jedná o zajímavé nahlédnutí pod jednu velkou poklici.

Stephan Orth, ročník 1979, pracoval jako redaktor v dovolenkovém resortu pri redakci Spiegel Online, až se v roce 2016 osamostatnil coby nezávislý novinář. Orth žije v Hamburku, ale procestoval už 70 zemí a čtyřikrát pobýval delší čas v Číně. S couchsurfingem začal v roce 2004. Nakladatelství Kazda již vydalo dvě jeho úspěšné knihy: „Couchsurfing v Íránu“ a „Couchsurfing v Rusku“, za kterou dokonce dostal knižní cenu ITB.

couchsurfing v cine

Couchsurfing v Číně
Autor: Stephan Orth
Překlad: David Krásenský
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 277
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/couchsurfing-v-cine/

Až do 1. března můžete knihu vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/20236-couchsurfing-v-cine-soutez


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Série plná lásky: S láskou z Riviéry

s laskou z riviery200Série S láskou pokračuje! Nakladatelství Motto vydalo v březnu další díl, tento se jmenuje S láskou z Riviéry a nestojí za ním nikdo jiný, než Jules Wake, neboli slavná autorka romancí o dobrém jídle a krásných místech Julie C...


Literatura

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana