Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

Tisk

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.

 

 

 

V úvodu knihy Zuzana Hubeňáková doporučuje: „A pokud se zrovna trápíte snahou zorientovat se ve všech svých životních lentilkách, dejte si místo toho pár čokoládových a tuto knihu. Třeba to trochu pomůže.“ A já k tomu na začátek dodávám, že podle mě pomůže určitě, protože se jedná o příjemné oddechové čtení.

Chameleon v lentilkách je rozdělen do několika částí: Sporty a koníčky aneb Mag(net)ická přitažlivost, Řemeslo a umění aneb Zlaté české ručičky, Co na to děti aneb Na covid sekerou, Životní prvenství aneb To nevysvětlíš a Co je dobré znát aneb Lovci beze zbraní.

Zatímco někde se podle mě jednalo o obvyklá vtipná vyprávění ze života autorky, jinde bylo hodně znát, že se jednalo o fejetony pro jiná média. A to především u kapitoly zaměřené na řemesla. Nepovažuji to za nedostatek, jen to podle mě bylo znát, ale i tyto fejetony jsem si přečetla se zájmem a zasmála se u nich.

Díky některým příběhům jsem se také vzdělala, například jsem nevěděla, jak to funguje u myslivců („Po každém výstřelu musíme nejpozději do hodiny napsat zprávu naší hospodářce s informací, na co jsme stříleli, kde a jak to dopadlo.“) a překvapil mě i koníček v podobě magnet fishingu. Záviděla jsem autorce zážitky z dobrovolničení na Jizerské padesátce, zavzpomínala si díky ní na některé aspekty z covidu a obdivovala ji za některé nápady jako byl videohovor s oblíbenými hvězdami dětí.

Myslím, že každý si v knize najde něco, co ho zaujme. Zuzana Hubeňáková působí sympaticky, umí věci trefně popsat, a to je rozhodně důvod její oblíbenosti.

Přečtěte si rozhovor s autorkou: Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubeňáková (* 1980) je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se dostala díky spolupráci s Dominikem Landsmanem na Deníčku moderního páru. Úspěch a řadu pozitivních ohlasů zaznamenaly také její další knihy: Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, Žena na tahu a román Můj bratr Albatros a jiná rodinná zvěrstva. Novinkou je sbírka fejetonů a povídek s názvem Nejhezčí mezi krávami .Autorčin osobitý humor tíhne k nadsázce až absurditě a dokáže i z banálních témat vykouzlit zajímavou historku plnou neotřelých metafor. Mezi její oblíbená témata patří zejména domácnost, děti, manžel a mezilidské vztahy. Má talent vidět humorné situace i tam, kde by je jiný nehledal.

 chameleon v lentilkach

Chameleon v lentilkách
Autor: Zuzana Hubeňáková
Žánr: humor, česká beletrie
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 368
Hodnocení: 83 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/581281-chameleon-v-lentilkach.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ženská přitažlivost, aneb poezie trochu jinak

Ženská přitažlivostV aktuální tíživé době, kdy trávíme podstatně více času sami se sebou než kdykoliv předtím, je třeba využít každé příležitosti pro zklidnění duše a odreagování se od všedních starostí a strachů. K tomu může skvěle posloužit třeba i myšlenkové po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Humbook tip: Odpočiňte si u pořádné love story s Jenny Hanovou

jenny hanova200Druhou říjnovou sobotu, tedy 7. října se v Praze koná Humbook festival, zaměřený především na young adult literaturu. Návštěvníci se v rámci něj mohou osobně setkat se světovými i českými autory, redaktory, překladateli a bloggery a užít si ...


Literatura

Láska a sny ve stínu španělské diktatury

Mlcici fontany perexMadrid, 1957. Španělsko pod nadvládou generála Franca jako by ztratilo naději na lepší budoucnost. Jeho odvrácenou tvář však vidí pouze místní obyvatelé, před turisty a zahraničními obchodníky zůstává ukrytá. Jedním z nic...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

V pasáži proběhne výjimečná projekce filmu "Pasáž"

pasaz 200Máme pro vás pozvánku na promítání unikátního filmu "Pasáž" režiséra Juraje Herze, a to 8. dubna od 19:00 v 3Kino ArtPasáži.

...