„Informace chce být svobodná“

„Informace chce být svobodná“

Tisk

kyberkultura200Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada a jejím autorem je Petr Mareš.

 

 

 

Celkem je kniha rozdělena do devíti velkých kapitol: Digitální revoluce, Cesta ke kyberkultuře, V hlavní roli svoboda, Prolomit systém, Digitální disidenti a kyberpolitika, Šifra mistrem komunikace, Propaganda číhá v síti, Informační exploze a V zemi za zrcadlem. V závěru je kromě epilogu také poděkování, manifest černého ostrova, poznámky, obrázky, slovník pojmů a zdroje informací. Nevím, čím to bylo přesně způsobeno, ale mě více bavilo číst o věcech, o kterých už jsem něco věděla a mohla si je jen připomenout. Zaujaly mě například kapitoly o Anonymous, WikiLeas nebo Snowdenovi a k některým tématům se ještě určitě ráda vrátím.

Kniha podle autora není technickou příručkou, jak se stát hackerem, ani nemá za cíl odhalit nové šokující události a konspirace, natož dávat přesné návod, jak rozeznat informace od dezinformací. Od toho je tu spousta jiných publikací a mediálních platforem. "Kniha má být záznamem doby a pokusem o reflexi fenoménu digitální kultury, která se ve 21. století stala nedílnou součástí našich životů a radikálně formuje lidské myšlení a globální civilizaci,“  doplňuje.

Petr Mareš v prologu uvádí, že je kniha aktualizací jeho závěrečné práce s názvem Kyberkultura a svoboda na internetu (2018) a některých esejů a recenzí, které se tématu internetu a digitalizace dotýkají. To je podle mě zároveň kamenem úrazu, protože ze stránek jde hodně znát, že se jedná o akademickou práci. Sice je kniha díky tomu dobře členěna, ale zase obsahuje spoustu témat a málokde jde do hloubky a čtení se mi kvůli tomu zdálo náročnější. Rozhodně to není titul, který byste přečetli za večer, ale můžete si jednotlivé části dávkovat postupně, nebo knihu využít jako encyklopedii. Tak to mám v plánu i já.

Petr Profen Mareš je nezávislý publicista a bloger píšící pro kulturní magazíny Fullmoon.cz, A2, magazín UNI a sever Manipulatoři.cz. Dříve psal i pro Freemusic.cz a HIS Voice. Živí se jako grafik a webdesigner na volné noze pod značkou Shangrila Factory. Aktuálně působí i jako spolupracovník GMU v Hradci Králové. Vydal rovněž několik alb elektronické hudby pod pseudonymem prof. Neutrino a věnoval se audiovizuální tvorbě v projektech CBK a BIMB. Vystudoval obor Transkulturní komunikace na Univerzitě Hradec Králové a v současnosti dokončuje studium politologie se zaměřením na Latinskou Ameriku.

kyberkultura

Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce
Informace chce být svobodná
Autor: Petr Mareš
Žánr: společenské vědy, komunikace, populárně-naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 232
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/kyberkultura-hackeri-a-digitalni-revoluce-12504/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jedno malé prasátko

jedno male prasatko 200V lednu vyšla u kalibru druhá detektivní kniha britského autora Roba Ashmana ze série Případy Rosalind Krayové. Jedno malé prasátko přináší hutný detektivní příběh, který není pro slabší povahy a na pouhých 250 stránkách dokáž...


Literatura

Věčná vzpoura v srdci bytostného konzervativce

Tomsky perexNakladatelství Leda vydalo v edici Životy knihu Věčná vzpoura v srdci konzervativce s podtitulem Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená public...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...