Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Tisk

Ticha zeme200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha profesora biologických věd Davea Goulsona. Nese název Tichá Země a zaměřuje se na to, jak odvrátit hmyzí apokalypsu.

 

 

Kniha začíná úvodem a dále je rozdělena do pěti velkých kapitol: Proč je hmyz důležitý, Hmyzu ubývá, Příčiny ubývání hmyzu, Kam směřujeme? a Co můžeme dělat? V závěru se nachází poděkování, doporučená literatura a rejstřík.

Mezi kapitolami jsou jako předěl informace o zajímavých druzích hmyzu, které mě velmi bavily a vždy jsem se na ně těšila. Netušila jsem například, že škvoři mají dva penisy a zaujal mě také tvor s názvem bedlobytka novozélandská, který obvykle sedí na stropě jeskyně a vyzařuje jemné modrozelené světlo. Tam, kde je jich velké množství, to pak vyvolává iluzi, že jste pod hvězdnou oblohou.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak se vyhnout Tiché Zemi

Velmi zajímavá mi přišla zmiňovaná čísla týkající se nejen hmyzu. Například, že jsme se ještě nedostali k tomu, abychom pojmenovali čtyři pětiny z možná pěti milionů druhů hmyzu, o jejichž existenci máme povědomí, nebo co je horší, že jednoho druhu můry kvůli herbicidů ubylo mezi lety 1968 až 2020 o 89 % a od začátku sledování na celém světě vyhynulo 571 rostlinných druhů. A v Tiché Zemi je takových dat mnohem více.

Musím přiznat, že z autorových knih se mi nejvíce líbila u nás první vydaná Divočina v zahradě. Ta mi byla totiž nejblíže tématem a zdála se mi hodně praktická. Ani tato kniha není špatná, ale měla jsem pocit, že něco už jsem od Davea Goulsona četla a někdy jako například v kapitole o Otrávené zemi na mě byl text příliš rozvláčný, a hlavně plný výzkumů, tudíž poměrně složitý na čtení.

Nicméně téma knihy je velmi důležité, člověk si uvědomí, jak je vše propojeno a hlavně, co vše přírodě páchá a jak se někdy chová hrozně. Já sama si příště rozmyslím, co na naší zahradě použiji a budu se snažit ještě více vyhýbat chemie. Rezonovat ve mně budou totiž především tato slova ze strany 130: „Důležitá, byť neviditelná skutečnost je, že naše půdy, řeky, jezera, živé ploty, zahrady a parky jsou nyní kontaminované směsí člověkem vyrobených toxinů. Někdy se říká, že lidstvo válčí s přírodou, ale slovo „válka“ znamená vzájemný konflikt. Náš chemický útok na přírodu spíš připomíná genocidu. Není tady žádný div, že divokých zvířat ubývá.“

Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další velmi úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě a Návrat čmeláků.

Ticha zeme

Tichá Země
Autor: Dave Goulson
Překlad: Lenka Adamcová
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 352
Hodnocení: 84 %

https://www.knihykazda.cz/ticha-zeme/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak se zrodily dárkové knihy od Milju

Milju perexStudentka psychologie Žaneta Krčilová založila značku Milju.Věří, že základem šťastného života jsou kvalitní vztahy a přeje si, aby lidé věnovali více času a péče právě jim. Je autorkou dárkových knih, které lze kreativně dotvářet. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sen o šicím stroji. O tom, jak švadlenka ke štěstí (ne)přišla

Sen o šicím strojiNakladatelství Cosmopolis vydalo krásný sladkobolný příběh o mladé švadleně, která se po smrti babičky, jež ji vychovala, musela sama protloukat životem a nevlídným světem. Knížka se jmenuje Sen o šicím stroji a...


Literatura

Klukovská léta Zdeňka Svěráka

200litNejnovější knížka Zdeňka Svěráka rozhodně čtenáře nezklame. Zdeněk Svěrák navazuje na tradici velkých vypravěčů malých příběhů, jako byl František Nepil, Miroslav Horníček nebo Karel Poláček. Vytvořil si svůj vlastní, pro něj charakteristický styl. Jeho ...

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

Romantický, strašidelný i vtipný kanadský film FALCON LAKE vstoupí do kin 27. 4.

falcone lake 200Stydlivý třináctiletý Bastien přijíždí s rodiči na letní dovolenou k jezeru Falcon Lake, které je opředené strašidelnými historkami. V krajině, která je občas idylická a občas přízračná, potkává o tři roky starší dívku Chloé a navazuje s ...