Počkej na moře je román o lásce dvou mužů z šedesátých let

Počkej na moře je román o lásce dvou mužů z šedesátých let

Tisk

big pockej-na-more-sfI-503836 (2)Pokud máte chuť přečíst si opravdu dobrý román o lásce, sáhněte po knize Veroniky Opatřilové. Ta vypráví příběh dvou mužů, kteří se setkávají jednoho léta roku 1967 na ostrově Wight. Tento romantický, poetický a vášní nabitý příběh vás chytne za srdce.

Mladý univerzitní student z Göteborgu přijíždí na ostrov Wight u břehů Anglie, aby tam strávil několik měsíců studiem angličtiny. Na první pohled se ničím neliší od jiných švédských studentů, kteří se v šedesátých letech 20. století jezdí do Anglie učit cizí jazyk. Brzy po příjezdu potkává o deset let staršího profesora anglické literatury. Poznává, že skrývá stejné tajemství jako on sám, a mezi oběma muži propukne vášnivý milostný vztah, který má navzdory uvolňující se atmosféře konce šedesátých let stále nedozírné následky pro jejich životy. Ačkoliv bylo označení homo­sexuality jako trestného činu v Anglii a Walesu oficiálně zrušeno roku 1967, hrdinové se stále musí potýkat s předsudky a nepochopením svého okolí.

Suverénní próza mladé české autorky je psána poetickým jazykem, který koresponduje s melancholickou atmosférou ostrova Wight. Mořské pobřeží, věčné podzimní mlhy a deště, protagonisté zabalení do deky a popíjející čaj na terase s výhledem na mořskou hladinu. Jejich příběh nás ovšem zavede také do excentrického Londýna a mondénního Brightonu, kde vládne kosmopolitní atmosféra, hippies a kapely jako Rolling Stones, The Who nebo The Turtles. Tato vlna proletí rovněž ostrovem Wight, spolu s vypravěčem se podíváme i na slavný Isle of Wight Festival do Godshillu, srovnávaný s americkým Woodstockem. Ani to ale není dvěma hlavním hrdinům knihy nic platné. Kdyby karty byly rozdány jinak, možná by jen v ústraní prožili svoji milostnou romanci. Takto se ale jejich příběh stává stále více baladou, která si čtenáře podmaní od první stránky.

O autorce:

Spisovatelku a překladatelku Veroniku Opatřilovou (1986) nikdy nebavila škola, ale bavily ji jazyky, proto studovala španělštinu. Nakonec ji však natolik okouzlilo Švédsko, kde žila, že se stala překladatelkou ze švédštiny. Píše skoro pořád, občas fejetony, někdy povídky a hodně romány. V roce 2021 vyšla její knižní prvotina Ostrov žije, magický příběh o ostrově proměněném v divočinu. Miluje pečení a vůni kardamomu, chodí do lesa, běhá, hodně čte, vykládá tarot a snaží se pěstovat bylinky. Je feministka, queer a empat. Za nejlepší místo pro život považuje ostrov, protože kamkoliv se tam člověk podívá, uvidí moře.

Hodnocení knihy:

Kniha je brilantně napsaná, autorka má skvělý vypravěčský jazyk a umí se jedinečně nacítit. Je to romantické každým coulem, poetické. Tohle je literární skvost, i symbolika moře a atmosféra ostrova dokáží čtenáře naprosto okouzlit. Je to opravdu nádherné, dávám 100% a ráda si rovněž od autorky přečtu její prvotinu Ostrov žije. Kniha Počkej na moře má i krásnou obálku, je na ní kresba Henryho Scotta Tukeho (1858–1929), který se proslavil jako malíř romantických aktů mladých chlapců u moře. Stejně tak i příběh provází hudba 60. let, názvy písniček, úryvky textů nebo básní. Číst tuto knihu je vůbec umělecký zážitek.

Ukázka z knihy:

Možná se venku znovu rozfoukal vítr a celý karavan se třásl, vítr profukoval škvírami ve dveře a celý ten domeček praskal, natahoval se, dokud se nevznesl, dokud nás vichřice nevzala s sebou, nad útes, nad rozbouřené šedivé moře, možná jsme se vznášeli na té posteli, ve stavu beztíže.
Ty už jsi věděl, co děláš, já neměl nejmenší tušení. Ale tvoje doteky byly přesně to, co jsem potřeboval, a ty moje byly přesně tak skutečné, jak jsem chtěl, aby byly.
Možná jsme nakonec opravdu leželi vedle sebe a naše lokty se skutečně dotýkaly, tvoje rozcuchané vlasy na polštáři s bílými pruhy, měl jsi zavřené oči a usmíval ses a já se neodvažoval pohnout, abychom se nezřítili do prázdna pod námi.

big pockej-na-more-sfI-503836

Název: Počkej na moře
Autor: Veronika Opatřilová
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2022
Počet stran: 328
Hodnocení: 100%

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/pockej-na-more.aspx?referrerID=42


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Neutuchající studna imaginace vyústila v Imaginárního přítele

imaginarni pritel 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr lahůdku pro všechny fandy hororově laděných propracovaných příběhů á la Stephen King – teprve druhou knihu Američana Stephena Chboskyho s názvem Imaginární přítel. Věřte nebo ne, adorovanéh...


Literatura

YRSA mne uhranula

Detektivky 200Tak dlouho jsem přemýšlela, jak nazvat článek o dvou detektivních románech islandské spisovatelky Yrsy Sigurđardóttir Led v žilách a Žhavý hrob, až jsem svůj pocit z jejích knih vyjádřila ta...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Přehlídka La película zpřístupní španělsky mluvené filmy

lapelica plakat200Jako každoročně se také letos - v druhé půli února - mohou zájemci o španělsky mluvené filmy seznámit s tvorbou nejen španělskou, ale také zemí Jižní a Střední Ameriky (samozřejmě s výjimkou Brazílie, kde se mluví portugalsky). Přehlí...