Jaká tajemství ukrývá zámecká zahrada?

Jaká tajemství ukrývá zámecká zahrada?

Tisk

Zahrada taju perexPíše se rok 1916. Aby dvanáctiletou Kláru rodiče ochránili před válkou, pošlou ji na anglický venkov k příbuzným. Teta a strýc, kteří vždy byli přátelští, se ale najednou ke Kláře staví zády. Nechtějí se s ní bavit, nechtějí, aby pomáhala, nechtějí, aby tady vůbec byla.


Nejraději by byli, kdyby Klára zůstala v domě a nepřekážela. Dívka má ale otázky, a když jí na ně nechtějí strýc a teta odpovědět, rozhodne se, že odpovědi najde sama. Jak je možné, že jí máma nenapsala? Co teta ukrývá v zamčeném pokoji, do kterého Klára nesmí? Kdo je tajemný kluk, který se v noci objevuje na zahradě? A kdo krade exotické ovoce? Aby Klára odhalila pravdu, bude se muset postavit pravdě, kterou si nechce přiznat, i válce, na kterou se snaží zapomenout.

Historický román pro děti a mládež
Autorkou knihy Zahrada tajů, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Portál, je britská spisovatelka Ann-Marie Howell. Ta se věnuje psaní historických románů pro děti a mládež a za svou práci byla nominována na několik cen.

Citlivě napsaný příběh o přátelství, rodině a válce
Klářin příběh se odehrává na pozadí první světové války. Autorka si informace o daném období pečlivě nastudovala a dokázala je přetavit do citlivě napsaného vyprávění, v němž hraje důležitou roli především přátelství a rodina. Na první pohled by se mohlo zdát, že když se děj odehrává převážně na zámecké zahradě a v domku Klářina strýce – hlavního zahradníka, tak se v knize nebude nic moc dít. Opak je ale pravdou. Odehrává se tu spousta podivných věcí, kterým musí Klára přijít na kloub.

Na začátku jsou pouhé náznaky toho, že něco není v pořádku. Čím víc se ale Klára zajímá o to, co se kolem ní děje, tím víc ve vás bude sílit touha vědět, o co vlastně jde. Odhalení jsou originální, a tak rozhodně překvapí. Skvělé je i to, že perfektně zapadají do celkového kontextu příběhu i do atmosféry popisované doby. Vyprávění ozvláštňují zajímavosti o pěstování exotického ovoce i Klářino rozhodování, co udělat s ukrytým dopisem.

Pokud hledáte knihu pro děti, která nabízí poutavý a napínavý příběh s poselstvím a sympatickou a uvěřitelnou hlavní hrdinkou, sáhněte po Zahradě tajů. Uvidíte, že vás toto dílko příjemně překvapí.

Zahrada taju

ZAHRADA TAJŮ
Autoři: Ann-Marie Howell
Originální název: The Garden of Lost Secret
Překlad: Petra Diestrelová
Žánr: pro děti a mládež
Vydáno: Portál, 2022
Počet stran: 240

Hodnocení: 95 %

https://obchod.portal.cz/detska-literatura/zahrada-taju/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deník třicetileté puberťačky na cestách

200cabotÚdajně by mělo jít o knihu pro dospělé a podle všeho také o vyprávění příběhu jedné dospělé ženy. Ani na jedné frontě však tento aspekt nesedí.

...

Literatura

Malá kniha meditací je malá, ale šikovná

meditace perexZapomeňte na meditaci tak, jak ji znáte. Nebo si pojďte s autorkou opravit názor. Parádní kniha, která mi okamžitě připomíná všechny ty hygge styly a životní radůstky má jednu velkou výhodu. Krásné jednoduché ilustrace, suprový čtvercový...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Nikdy neříkej nikdy vzkazuje Tereza Kostková v nové komedii

Nikdy neříkej nikdyTereza Kostková, Tomáš Maštalír nebo Lenka Krobotová se už v srpnu představí v kinech v novém filmu Nikdy neříkej nikdy. Tereza Kostková hraje sympatickou a ráznou cvičitelku jógy, které nevyšlo manželství a chce se věnovat hlavně své práci a d...