Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

Tisk

sedmy kamen200V listopadu vyšla v nakladatelství Bookmedia dobrodružná kniha italského autora Guida Sgardoliho Seedmý kámen. Ač je určena čtenářům od 14 let, pokud máte rádi legendy a tajemno, zaujme i vás!



Svéráz Irska

Kousek od Irska leží malý ostrůvek Levermoir, kde každý zná každého a kde se nic neutají. Žije zde jen pár set obyvatel, ale o to víc jsou spolu spjatí. Stejně jako s okolní přírodou. Náš mladý hrdina Liam začíná vyprávění opravdu nečekanou událostí, spíš šokem – popisem toho, jak před pár měsíci nečekaně zemřela jeho matka. A od té doby nebylo už nic takové, jako dřív.

Tajemství, legendy a proroctví

Liam nalézá podivný malý kámen se zářezy a najednou se začínají dít prapodivné věci. Na první pohled nevinné, ale jak se začnou hromadit a stupňovat, člověk se má pořád něčemu divit. Tento kámen je totiž součástí něčeho většího, sterého proroctví, a chce být opět spojen v jedno. A to jakýmkoliv způsobem. Proto se na ostrově začínají množit nehody, podezřelá úmrtí, rvačky, zmizení nebo další – mnohdy bizarní – nehody. Liam povolá své kamarády a společnými silami se pokusí zastavit toto šílenství a zbavit kámen jeho čarovné moci. Povede se jim to včas?

Ital píšící o Irsku

Osobité legendy Irska mě fascinují, a proto jsem neváhala a sáhla zrovna po této knize, ač je jejím autorem Ital. Ovšem vyřídilku má parádní, nechybí mu nic z irského umění vypravování. Možná právě toto může být pro některé čtenáře kamenem úrazu – protože kniha působí trochu zamotaně až chaoticky kvůli přehršli postav a než se člověk zorientuje na mapě, taky to chvíli trvá. Musím podotknout, že k mapce na začátku knihy jsem se několikrát vracela a bez ní bych byla ztracená.

Taky tak trochu tápu, kdo je cílovkou tohoto vypravování. Děti si tak tlustou knihu nepřečtou a budou se v množství jmen a míst ztrácet a pro dospělé může působit až moc dětinsky. Taky někde mi přišlo, že autor zbytečně natahuje, až mě to přestávalo bavit.

Přesto musím pochválit originální zápletku, která působí opravdu magicky a dokáže zaujmout. Pokud máte v oblibě Irsko, jeho charakteristické obyvatele s typickými vesničkami a do toho tajuplné pověsti, jste na správné adrese!

sedmy kamen

Název: Sedmý kámen
Autor: Guido Sgardoli
Žánr: světová literatura, dobrodružné, pro mládež
Originální název: The Stone: La Settima Pietra (2018)
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 528
Hodnocení: 70 %

http://www.bookmedia.cz/products/sedmy-kamen/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Autor Psí bible říká: „Zásadní je právo psa snažit se, učit se s radostí a uspět. A být pak i odměněn.“

psi bible200A taky bezpečí, jistota, láska a porozumění. Přátelství, důvěra. Poslušnost. Tak nějak si představujeme ideální vztah člověka a jeho psa. Dokud si psa opravdu nepořídíme a nezjistíme, že mnoho věcí je úplně jinak. Pokud ne úplně všechny. A my t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Piš pravdu, nic než pravdu!

altNení lepší pocit pro čtenáře, než když si po dočtení poslední věty nějaké knihy může vnitřně oddechnout se slovy „Ty vogo, to je síla!“  Přesně tohle se mi stalo po zaklapnutí Paranoidní pijavice od Jany Jiráskové


Literatura

Cikán Gabriel s černou hřívou v oblaku meruňkové vůně

Gabriel perexProč se o některých knihách hned tolik mluví, stávají se bestsellery, které závratným tempem mizí z pultů knihkupectví a regálů knihoven, jejich autoři jsou vynášeni do nebes a jiné jen tiše čekají na teplý dotek lidských dlaní, citlivě hle...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Temný rytíř povstal i na DVD

temny rytir povstal200Završení nové batmanovské trilogie s názvem Temný rytíř povstal nepochybně patří k tomu vůbec nejlepšímu, co loňský filmový rok nabídl. To, že ho Akademie na Oscarech zcela ignorovala, je věc jiná, a to teď ...