Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

Tisk

zimni1Sestry Persefona a Sylvie drží při sobě v dobrém i zlém a spojují je jejich malá tajemství. A to i přesto, že jejich matka se k nim chová naprosto odlišně – Sylvii upřednostňuje, kdežto Persefonu naprosto přehlíží. Když Persefona, začne chodit s Benem, musí svůj vztah hned ze začátku tajit, protože její matka s ním nesouhlasí. A tak se každou noc Persefona potají krade ven, a pak se nad ránem vrací domů. Až do onoho osudného večera, kdy se nevrátí a je o pár dní později nalezena mrtvá.

I po letech je případ vedený jako nevyřešený, ačkoliv Sylvie je přesvědčena, že smrt Persefony má na svědomí její přítel Ben. Vše policii řekne, dokonce i prozradí jejich společné sesterské tajemství a také to, že se po každé schůzce s Benem vracela její sestra s modřinami po celém těle. I tak nebyl nikdy obviněn, což bere jako selhání ze strany policie. Po Persefonině smrti se jejich matka uzavírá do sebe a obě se navzájem se Silvií odcizí. Chod domácnosti a Silvinu výchovu si bere na starost teta Jill, matčina sestra. Sama Silvie se z domova odstěhuje hned jak je to možné a s matkou přeruší veškeré styky. Ovšem teď je její matka nemocná, má rakovinu a setkání s ní už nemůže déle odkládat. Musí se o ni postarat, protože teta Jill odjíždí pryč.

Návrat domů není pro Sylvii radostný, neví jak se k matce má chovat, jak s ní mluvit a jen nerada opouští svůj dosavadní život. K domu, kde se sestrou vyrůstali se pojí spousta vzpomínek a hlavně tajemství a nedořešených věcí. Sylvii ztráta sestry stále nepřebolela, nemůže ji ani sdílet s matkou. Vztah mezi nimi je napjatý, prakticky spolu nemluví a dny jim vyplňují návštěvy nemocnice, kde matka dojíždí na chemoterapii. Když v nemocnici potká Bena, který tam dělá ošetřovatele, je v naprostém šoku. Stále je přesvědčena o tom, že on je vrah, ačkoliv on ji od prvního setkání přesvědčuje o opaku. Zjistí, že ačkoliv si byly se sestrou blízké, ona před ní mnohé skrývala a o některých věcech v jejím životě neměla ani tušení. Silvií už přestává bavit matčino mlčení a zatajování, přestává ji bavit, že se jen uzavře a nic neřeší. Rozhodne se konečně přijít věcem na kloub a konečně sestřinu smrt jednou pro vždy uzavřít. Ať to stojí cokoliv.

O autorovi:

Megan Collins je absolventkou vysoké umělecké školy (MFA) v oboru tvůrčí psaní na Bostonské univerzitě. Poté vyučovala na akademii výtvarných umění v Greater Hartford a na státní univerzitě Central Connecticut State Univerzity. Hned její první kniha Zimní sestra, která vyšla začátkem roku 2019, se stala světově úspěšnou a vedla v příčkách bestsellerů takových médii jako Marie Clare a GoodReaders. Byla oceněna i za svou práci oblasti krátkých příběhů a povídek, které byly publikovány v mnoha tištěných i internetových časopisů včetně Off the Coast, Spillway, Tinderbox Poetry Journal a Rattle. V současné době pracuje na své druhé knize Za zavřenými dveřmi, jejíž vydání je naplánováno za září tohoto roku. Kromě toho všeho je Megan ještě i vedoucí redaktorkou literárního časopisu 3Elements Literary Rewiew.

Ukázka z knihy:

Očekávala jsem, že náš pokoj – Persefonin a můj – bude vypadat úplně stejně. Představovala jsem si ho jako expozici v muzeu, s nedotčenými artefakty našeho dětství – a pokud jde o mou stranu místnosti, byla to pravda. Kromě pečlivě ustlané postele, kde podle všeho spala teta Jill, zůstaly všechny moje věci přesně, až děsivě tak, jak jsem je tam nechala. Ale Persefonina strana, byla dočista vydrancovaná. Její komoda z výprodeje a postel s otrhanou dekou sice zůstaly, ale všechno ostatní bylo pryč – i ten lapač snů, dříve zavěšený nad její postelí, i šperkovnice plná velkých barevných náhrdelníků, které přestala nosit, když jí mamka dala tu zlatou mořskou hvězdici. Ve skříni zůstaly jen moje věci: školní aktovky, zapomenutá plyšová zvířátka, staré šaty a kabáty. Persefonino oblečení zmizelo, ale prázdná ramínka stále čekala na dřevěné tyči, jako kdyby tušila, že mohou být ještě k užitku. Kam se poděla její lahvička se sušenou levandulí, ke které někdy čichala po hádce s mamkou? Kde byla její pletená tmavozelená deka, do niž se každé chladné zimní ráno halila jako do róby?

Název: Zimní sestra
Autor: Megan Collins
Překlad: Hana Catalano
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 322
Vydalo nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
Hodnocení: 75 %

https://www.knihydobrovsky.cz/

zimni1

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jsou zde další inspirativní příběhy – tentokrát o sportovcích

pribehy-sampionu-pro-budouci-sportovni-hvezdy 200V nakladatelství Presco Group vydali další knihu o významných lidech – tentokrát zaměřenou na sportovce. Kniha má název PŘÍBĚHY ŠAMPIONŮ – Pro budoucí sportovní hvězdy...


Literatura

Komisař Wallander a podivný případ v Rize

PsiZRigy perexPoprvé jsem se seznámila se svérázným a urputným komisařem Kurtem Wallanderem v románu Než přijde mráz (také jsem o něm tehdy psala), kdy odhaluje s dcerou Lindou podivná úmrtí s náboženským podtextem – a při pátrání o ni t...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Nejhledanější muž - Philip Seymour Hoffman v hlavní roli špionážního dramatu. Napsal mu ji John le Carré

Nejhledanejsi muz 200Dlouho očekávaný snímek A most wanted man (Nejhledanější muž) na motivy románu Johna le Carrého (autora bestsellerů Jeden musí z kola ven a Nepohodlný) vstoupil 4. září do českých kin. Nedávno zesnulý herec, kte...