Vlastimil Hela: Návrat žítkovských bohyní

Vlastimil Hela: Návrat žítkovských bohyní

Tisk

navrat zitkovskych bohyni 200Z některých knih je cítit, že autor čekal, až přijde správný čas a pak veškerý čas šel stranou. Důležité bylo psaní, které šlo samo. Dokonale zpracovaná kniha, to ovšem čtenáři Vlastimila Hely již vědí. Jeho druhá kniha o žítkovských bohyních je velmi čtivá, nenechá vás vydechnout a na každé stránce se dozvídáte mnoho nového a vzrušujícícho. Je to jako kombinace přemýšlivého textu, dokumentárního putování a velkého množství obrázků a listování v kronikách. Jste chvíli v našem moderním světě a chvíli jste tam kdysi v těch nehostinných krajích, kde příroda je tím, kdo vládne. Kde jinou než duchovní silou nelze udržet lidský život v rovnováze.

Možná text osloví vaši zvědavost ohledně historie nebo magie.

Možná text osloví vaši touhu po jednoduchosti světa, jaký kdysi byl.

Možná cokoliv jiného.

„Ticho. Posvátné vibrace přírody tu a tam posilované skromnými osamělými dřevěnými kostelíky i byzantskou vznešeností nedávno opraveného stakčínského pravoslavného chrámu Svaté trojice. Postavili ho při poválečné obnově obce, boji zcela zdevastované. Uvnitř jsem se dal do řeči s popem, knězem, který při mém příchodu promlouval ke dvojici mladých lidí. Připravoval je na svatbu. Po krátkém oťukávání odkud jsem a co tu dělám, i pochvale vskutku krásného chrámu, jsem se docela drze zeptal, jestli se u místních lidí setkává s projevy lidové magie. Zatvářil se tajemně a obratně odvedl řeč na jiné téma. Ten určitě věděl, napadlo mě, nejenom jak se odrába, zbavuje uhranutuí. Později mi řekli, že tu na východě umí každý desiatý člověk vzít na špičku nože žhavé uhlíky, hodit je do studené vody. Když se uhlíky ponoří, je uhranutí potvrzeno. Zůstanou-li na hladině, je všechno v pořádku. To doprovází překřížená stébla čiroku obecného, mohutné stébelnaté trávy, která se u nás pěstuje jako okrasná rostlina. A také vhodné k zaříkáváním.

Keď od chlopa, iď pod klobúk, keď od ženy, iď pod čepec, keď od dievky, iď pod vrkoč…

Potom si tou vodou bylo třeba potírat mimo jiné ruce i čelo, trochu ji vypít – a uhranutí zmizelo, choroba se vyléčila. Snad. V Čechách se doporučovalo mytí ve studené vodě a osušení se vlastní košilí. Otec to po práci v parném dnu dělával stejně. Že by vědomě, jako ochranu?“

Vydejme se na putování krajinami, které stále ještě umí vydat své tajemství, ponořit do něj vnímavé cestovatele a poutníky. Jak dlouho to ale ještě bude trvat? Jsme v křehkých dobách, kdy žítkovské bohyně jen tak tak zmizely ze světa a kdoví, kam se svět nyní posune. A kde skončí jejich tajemství.

A tím víc si ráda uvědomuji fakt, že třeba v knihách a vyprávění Vlastmila Hely budou žít dál, bude tu na ně vzpomínka. A přeji si, aby i za sto let těmto vzpomínkám lidé rozuměli a přistupovali k nim jako ke vzácným pokladům historie.

O autorovi:

Vlastimil Hela (1956) pochází z Bojkovic poblíž Moravských Kopanic, kde se na Žítkové narodil jeho pradědeček. Příběhy z moravsko-slovenského pomezí i tamní bohyně ho přitahovaly od mládí a jeho prvními nesmělými literárními díly byly povídky o kopaničářích. Je autorem řady regionálních historických monografií a také publikací Tajemství bohyní na Žítkové, Ty jsi moje vstupenka do nirvány, umírali i za naši svobodu, Nezapomínáme a Hey Joe! Působí jako mentální kouč a lektor, vede semináře o leadershipu, zvládání času a stresu a komunikaci se zákazníky. Využívá při tom nových poznatků z psychologie, výzkumů lidského mozku a dlouholetých osobních zkušeností. Publikuje v časopise Regenerace a je hlavním koordinátorem Kelského telegrafu.

navrat zitkovskych bohyni

Návrat žítkovských bohyní

Autor: Vlastimil Hela

Počet stran: 279

Vydavatel: Emiment

Hodnocení: 90 %

https://www.eminent.cz/kniha/654_navrat-zitkovskych-bohyni


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!


Literatura

Šetři se, Einsteine!

Setri se Einsteine 200Kniha amerického žurnalisty Joshui Foera Šetři se, Einsteine! má podtitul Jak si zapamatovat úplně cokoli a redaktory webu Amazon.com byla zařazena mezi nejlepších 20 knih roku 2011. Jedná se i...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji