Ária: Výjimečný příběh dívky, která se ocitla ve víru íránské revoluce

Ária: Výjimečný příběh dívky, která se ocitla ve víru íránské revoluce

Tisk

ÁriaObsáhlý román íránské autorky Nazanine Hozarové vypráví příběh, který je zasazen do prostředí Íránu v 50. letech a také v době islámské revoluce. Čtení je to poutavé a lidské (místy nelidské) – autorka svou knihu pojmenovala Ária podle jména hlavní hrdinky. Knihu vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Na více než čtyř stech stránkách se odehrává napínavý příběh, který začíná narozením hlavní hrdinky Árie – v roce 1953 v Teheránu. Autorka dále popisuje její dětství plné utrpení, ale i vzácných chvilek náklonnosti a přátelství s chlapcem ze sousedství. Každá postava je dobře vykreslena z hlediska jejího charakteru, autorka celkem rozvádí a přibližuje osudy mnoha postav v různých časových rovinách. Můžete si tak sestavit obrázek a nahlédnout na celou situaci a pochopit i to, proč se postavy chovají tak, jak se chovají.

Ária vyrůstá u svých nevlastních rodičů – řidiče Behrúze, který ji jako novorozenou našel a s láskou přijal, a jeho starší a nesnesitelné manželky Zahrá, jež Árii psychicky i fyzicky týrá. Dále pak Árii její osud zavede někam jinam a v průběhu íránské revoluce prožívá svou první velkou lásku. Příběh končí až v roce 1981. Autorka se věnuje i popisu historických událostí, které volně, i když nepřesně, zakomponovala do děje knihy. Je jí také vytýkána nepřesnost reálií či nelogičnost děje, přesto je však tento strhující román srovnáván s íránským Doktorem Živaho.

Autorka se snažila i přiblížit různé kultury, politické názory a náboženství, rozdíly mezi lidmi, jejich obyčejný každodenní život, bídu, rozdílné povahy. Bavilo mě to číst, navíc knihy z tohoto východního prostředí mám ráda, je to pro mě něco neznámého, zajímavého, tajuplného, svým způsobem fascinujícího. Již od začátku knihy si malou holčičku Árii oblíbíte a budete s ní soucítit. Také se mi velice líbí obálka knihy a použití barev, které krásně ladí.

Název: Ária
Autor: Nazanine Hozar
Překlad: Martina Neradová
Počet stran: 408
Vydání: 2021
Nakladatelství: Kniha Zlín/ Albatros media
Hodnocení: 90 %

Ária

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56385948/aria/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Uběhlo dvanáct let. Jak to, že kamarádčiny děti nezestárly ani o den?

Dokonale děti perexKdyž Beth veze syna na zápas, rozhodne se, že se zajde podívat na dům, který patří její bývalé nejlepší kamarádce. Neviděly se dvanáct let, ale ona si prostě nedokáže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje,...


Literatura

František Kotleta a jeho Spad: postapo z české kotliny

kotleta spad200Krvelačného Františka Kotletu netřeba představovat těm, kteří si hoví v poctivé české řezničině, akčních flácích a podobných šílenostech. V prosinci 2016 vydalo nakladatelství Epocha jeho nejnovější knihu Spad. Dočkáme se ne tak nereáln...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...