Je libo českou fantasy pohádku?

Je libo českou fantasy pohádku?

Tisk

pekelny plast 200Pekelný plášť je literární debut mladé české spisovatelky Simony Machálkové. Titul láká na fantasy, pohádkové prvky i young adult nebo humor a rozhodně potěší malé i ty větší čtenáře.

 



Jak to bylo s vydáním?

S vydáním knihy to nebylo jednoduché, protože se původně měl objevit na pultech už mnohem dříve než na konci srpna. Její předprodej doprovázela jarní kampaň na HitHitu přímo od nakladatelství Bookmedia, která se nakonec ukázala jako neúspěšná. Ale v nakladatelství se do knihy zamilovali. „Když jsme úžasný příběh o neviditelném mladíkovi, uměle vytvořené dívce a kouzelném koni začali připravovat, netušili jsme ještě, jak zásadně se změní podmínky vydávání nové literatury. Protože si ale myslíme, že je kniha opravdu skvělá, rozhodli jsme se ji dát přednost před všemi ostatními, a i přes všechno se o její vydání pokusit. Pro všechny, kteří nikdy nevyrostli z pohádek,“ psali v kampani.

O čem to je?

Příběh opravdu dává dohromady zajímavou trojici. Jeden z nich princ Arim, který se po noci strávené v hospodě stane neviditelným a pomoci mu mohou jen v pekle. Ženským elementem je pak Aeronwen, dílo dvorního čaroděje. Je stvořena tak, aby byla dokonalou kopií zesnulé královny, jejímž údělem je stát po boku krále a plnit všechna jeho přání. To se jí však nelíbí, a proto uniká z království s mluvícím koněm Carminem s jedinečnými schopnostmi. Arim, Wen a Carmin se setkávají a od té doby táhnou za jeden provaz a čeká je nejedno dobrodružství včetně cesty do pekla.

Jak se kniha četla?

Na čtení Pekelného pláště jsem byla zvědavá vzhledem k věku autorky, ale také proto, že se jedná o české fantasy. Navíc jsem tento žánr dlouho nečetla a těšila jsem se na něj. Ve výsledku jsem vůbec nebyla zklamaná.

Pekelný plášť je více než fantasy taková pohádka plná postav s nadpřirozenými schopnostmi. Mezi nimi to příjemně jiskří a funguje a zajímavě vykresleno je i peklo a jeho obyvatelé. Jednotlivé kapitoly jsou poměrně krátké a text je plný přímé řeči, takže se čtenáři nemusí obávat dlouhých popisů nebo nudných pasáží. Děj se posouvá kupředu velmi svižně a nechybí v něm ani humor a napětí. Čtení zpestřují také názorné a velmi povedené ilustrace Ondřeje Hrdiny, který stojí také za krásnou obálkou.

O autorce

Simona Michálková je spisovatelka, recenzentka knih, redaktorka webu KlubKnihomolů.cz a blogerka cestovní agentury Invia.cz. Od čtyř let žije ve Slavkově u Brna. Po absolvování Obchodní akademie v Bučovicích vystudovala obor Český jazyk a literatura na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Ve volném čase ráda cestuje, chodí do kina a do divadla nebo s rodinou navštěvuje hrady, zámky a muzea. Je rovněž velkou milovnicí knih. V oblibě má světovou i českou klasiku, YA fantasy, mysteriózní a dobrodružné příběhy plné kouzel. Ve vlastní literární tvorbě pro mládež se inspiruje pohádkami a slovanskou mytologií. Své příběhy, v nichž obvykle vystupují nadpřirozené bytosti, se snaží ozvláštnit neotřelými motivy, humorem i jemnou romantikou.

pekelny plast

Pekelný plášť
Autor: Simona Michálková
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2020
Počet stran: 336
Hodnocení: 82 %

http://www.bookmedia.cz/products/pekelny-plast/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Myslíte si, že by byl váš život lepší, kdybyste znali budoucnost? Možná se mýlíte


Nesejdes z cesty perexNahlédnout za závoj času a podívat se, co nás čeká v budoucnosti? To je velmi lákavá představa. Když Vandu její přítelkyně přemluví k návštěvě kartářky, nemá tato pragmaticky založená žena žádná očekávání. Na ta...


Literatura

Čertice Dorka děti potěší i pouč

dorka 200Oblíbená dětská spisovatelka Klára Smolíková přichází s další parádní knihou pro naše nejmilejší. Tentokrát dostala název Čertice Dorka – Nechytej mě za slovo. Vyšla u nakladatelství Pasparta.

...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Hranice Agnieszky Holland a krátký film z FAMU budou soutěžit na letošních Benátkách

Sea Salt (c) other storiesDo hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu v Benátkách byl vybrán nový film Agnieszky Holland Hranice. V další soutěžní sekci Orizzonti se představí krátký hraný snímek Mo...