Pátrání po tajemné moci Leviar

Pátrání po tajemné moci Leviar

Tisk

leviar (2)„Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomůže jim nejen síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar, se kterými lze dokázat takřka cokoli. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi. Ten má ale vlastní děsivý plán a nehodlá si ho nechat překazit…“

Přesně takto zní popis knihy ze zadní strany přebalu, který se nás, spolu s krásnou obálkou, snaží nalákat ke koupi a přečtení. Jaké nebezpečí hrozí oné říši Sylothys? Co je ona bílá tma a co by se stalo, kdyby zahalila svět? A kdo je onen Bílý král v říši, kde není králů a jaký je jeho plán? A čím přesně je titulní Leviar?

Částečné odpovědi na dvě z těchto otázek dostáváme již v prologu. Leviar je tajemná síla, kterou se snažil odhalit dávný čaroděj, pomocí experimentů s lidskou schránkou. Stalo se něco, co nepředpokládal a moc Leviaru se začala šířit na potomky přeživší jeho pokusy. Bílým králem pak byl tajemný Meronth, který kdysi zatoužil stát se králem všech království na kontinentu naplněn tajemnou mlhou a nejzkaženější temnou magií. Byl ale poražen v mocné bitvě. Zmizel však nastálo?

Děj knihy samotné nás ale posouvá o hezkých pár set let později. Leviar je něčím dávným a mýtickým a bílý král je pojmem z nějž obyvatelé říše už přestávají míti strach. Pro některé se stává už jen povídačkou, o které si vyprávějí kamarádi u piva. Právě zde v první kapitole potkáme našeho hlavního hrdinu Nydeona, který se vrací z bojového tréninku a s přáteli se dává do debaty o současných událostech. Patron Rheen, vládce Asorilu, města, kde náš příběh začíná, má v plánu nechat se korunovat na krále, přičemž nedbá ani varování, které mu přináší elf Thelian.

Jeho korunovace spouští události, které dávají do pohybu děj. Nastává nečekaná invaze satyrů a vypadá to, jakoby se temnota vracela zpátky na kontinent. Událostem na kloub chtějí přijít právě Nydeon s Thelianem, k nimž se na jejich výpravách po kontinentu připojují další rozmanité postavy. Nářečně mluvící trpaslík (pardon rantir) Yogrif, magií nadaná, byť trochu lehkovážná Skyanna, četbou starých knih vzdělaný mnich Riorin a ještě jeden němý společník. Na své cestě potkávají satyry i loupežníky, barbary, šamany i čaroděje. Navštíví čarodějnou akademie, město barbarů i smradlavý přístav.

První díl celé série je dílem rozjezdovým seznamuje nás se světem, jeho zákonitostmi a postavami, stejně jako s promyšleným magickým systémem. Kniha představuje zajímavou fantasy jednohubku na jeden, či dva dlouhé večery. Je vidět, že z mapy celého kontinentu Solythys nám autor představil jenom malinkatou část, stejně jako nám zůstalo zatajeno spoustu dalších informací o dějinách celého světa. Vše se tak dozvíme až v dalším díle celé série, při dalších dobrodružstvích Nydeona a jeho společníků. Nicméně jsem na ně zvědav a těším se na ně, to nemohu říct.

O autorovi:

Aleš Diviš se narodil a žije na jižní Moravě v blízkosti města Znojma. Navštěvoval Univerzitu Pardubice, odkud si s sebou na Moravu přivezl bakalářský titul v oboru Anglický jazyk – specializace v pedagogice. Pro učitelskou dráhu se však nakonec nerozhodl a místo toho se již řadu let živí jako grafik a retušér. Ke psaní ho přivedla jeho bujná představivost. Ačkoliv ho životem provází už od dětských let, přenést své vidiny a nápady na papír se nakonec rozhodl až téměř ve třiceti. Nejlépe se mu píše v noci, kdy v místnosti svítí pouze displej obrazovky. Kromě knih má rád videohry, ve kterých nad efekty převažuje příběh, a jeho nejoblíbenější slovo je dobrodružství. Fiktivní svět Sylothys, do kterého je zasazena knižní série Leviar, vnímá jako svůj splněný sen.

leviar

Název: Leviar: Královská mlha

Autor: Aleš Diviš

Počet stran: 320

Nakladatelství: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Moudré z nebe

Moudr z nebe200Byla jsem hodně zvědavá, co skrývá tenká modrožlutá knížka s měkkými deskami, která mi přišla nedávno poštou. Richard Skolek , mladý nadějný autor, o svém díle říká toto: „Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen do...


Literatura

Buzíčci v hlavních i vedlejších rolích

200buKniha s provokativním názvem Buzíčci od Jana Folného vyšla v den kulturního festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku - Prague Pride 2013.

...

Divadlo

Splašené nůžky – tak trochu jiná hra

200divSplašené nůžky Paula Pörtnera lákají větou „detektivní komedie, ve které, o tom, kdo je vrah, rozhodujete Vy“! Právě tento styl, jenž zapojuje do příběhu diváky, dělá z této hry druhý nejdéle uváděný titul na světě. Ostatně, není divu. Ve Slušovicích je v N...

Film

Exkluzivní retrospektiva na dafilms.cz: FILMOVÉ SNY JANA ŠVANKMAJERA

Svankmajer200Streamovací portál DAFilms uvede v dubnu exkluzivní retrospektivu Jana Švankmajera. Diváci se mohou těšit na jeho slavné celovečerní filmy i méně známé krátké filmy. Kurátoři DAFilms získali unikátní soubor filmů, díky nimž mohou diváci poznat ...