Linda Kohanov: S koněm mezi světy

Linda Kohanov: S koněm mezi světy

Tisk

S konem mezi svety 200Nejen nejkrásnější, ale také nejmoudřejší úhel pohledu na svět je ze hřbetu či z oka koně…Možná to, co se jen těžko chápe z různých knih, dobře a jasně pochopíte po boku právě tohoto obrovského zvířete. Jako by v něm byla skryta celá moudrost lidského, ale i koňského života a bytí. Ne nadarmo je kůň ceněné a mystické zvíře, tu hloubku a duchovnost v něm vidí a cítí celé generace. Vlastně se není čemu divit, že tu dnes je kniha Lindy Kohanov o tom, jak právě toto využít pro terapii. Jak tak vyléčit lidi, ale zpětně, i koně. Jak zůstat s bolestí druhého, a přitom neubližovat sobě či člověku, kterého miluje. Toto je třeba jedno z témat, které pro ukázku vyberu. Je to text ze zadní části knihy, ve které jsou emoce srovnány do takového pomyslného kruhu, od začátku, do konce, od prvních nesrovnalostí po hluboké problémy:


„Deprese

Sdělení: Důmyslná stagnace. Znamení stop naší duši.

Otázky k dotázání na emoci: Kam se poděla má energie? Kde je teď? Jaký nový směr mi dává energii?

Zintenzivnění: Ztráta sebe sama, ztráta smyslu života, sebevražedné nutkání, fyzické onemocnění

Deprese často následuje období, kdy jsme nenaslouchali smutku, strachu, zlosti nebo žalu. McLarenová zdůrazňuje, že deprese není známkou hlouposti; ve skutečnosti jde o ten nejdůležitější mechanismus přežití, kdy psychika nemá jinou možnost než bránit naší schopnost jít vpřed. Lidé, kteří nevnímají depresi a pochybují, často vklopýtají do situací, které ohrožují jejich duši, zdraví a jejich smysl života. „Ve světě, kde nás učí ignorovat emoce, sny a opravdové vášně,“ říká McLarenová, „kdy slepě vstupujeme o špatných vztahů a špatných zaměstnání, je deprese naší záchrannou brzdou.“ Deprese se ujímá vlády, když „to, co jsme udělali a kam jsme šili, neodpovídalo našim vnitřním touhám“.

A nyní pojďme hlouběji do knihy…

V úvodu jsem se tedy vrhla spíše na konec knihy, který je už jen šlehačkovou tečkou za vším tím, co vás v knize čeká. Pochopení a logické souvislosti toho, co tu je shrnuto, už budete v tu chvíli chápat sami. Text této knihy je úžasný! Čtivý, jasný, a plný informací. Moc jsem ocenila právě tu hru se slovy, autorka si jistě hrála s textem dlouho, to ostatní i v knize zmiňuje, protože tu je znát velká snaha doladit všechno do maximální dokonalosti. Pochopíte, jakým způsobem koně přemýšlení, jakým způsobem vnímají člověka… emocemi, napadlo vás to vůbec někdy, rezonance emocí je pro koně zásadní komunikační prostředek. A na tom všem vlastně stojí celá terapie koněm.

„Během zkoumání těchto dynamických jevů jsem došla k názoru, že emoce nevytváří výhradně mysl, nejsou jednoduše součástí naší představivosti. Nedávné práce Candace Pertové a jiných vědců působících v oblasti psychoneuroimunologie ukazují, že molekuly přenášející emocionální informaci (zvané neuropeptidy) nejsou generovány pouze mozkem, ale i jinými místy na celém těle, a nejvíce srdcem a útrobami. Když mají lidé „vnitřní pocit“, nemluví metaforicky. Koně, jakožto zvířata s extrémně velkými a citlivými vnitřnostmi – a stejně tak srdcem - , mají obrovský rezonanční povrch pro přijímání emočních informací a reakci na ně. Jako všichni savci mají mozkovou kůru, tedy část mozku spojenou s učením a hlubším myšlením, i když není tak rozvinutá jako u člověka. Proto koně s větší pravděpodobností kladou větší důraz na emoce než na rozum…“

Kniha je strhujícím čtením pro milovníky koní, kteří se s ní dostanou hlouběji do psychologie koně a ještě více ocení vzácnost tohoto zvířete.

Kniha je strhujícím čtením pro každého, kdo chce pracovat na svém seberozvoji, kdo má nějaké problémy se svým životem, protože tu lépe pochopí místa a pocity, které ho vedou správně, pochopí právě ty své souvislosti.

Kniha je strhujícím čtením pro každého, kdo má rád i trochu tajemná a ezoterická témata, protože čas od času se tu podíváme na magická zákoutí koní a možná v těchto chvílích ani nebudete chtít porozumět rozumem tomu, co se děje, protože by se ztratila ta křehká éterická magie… Mnoho toho je o intuici.

Kniha hodna následování

Jedna z nejzásadnějších kniha na téma koní a lidí, jsem si jista, že Linda Kohanov bude mít mnoho následovníků! A sama se na tyto další poznatky těším. Inspirovala mne k tomu, že jsem si našla tuto terapii i v České republice a zajímala se o ní hlouběji. A možná… kdybych znovu byla dítě, šla bych za tímhle snem. Propojit koně a psychologii.

I z pouhého čtenářského hlediska je to velmi dechberoucí čtení, které vám přinese mnoho hodin přemýšlení a změnu úhlu pohledu na koně, na sebe, na fungování lidských emocí. Je tolik věcí, které jsou nám zatím skryty a které patrně přesto existují!

O autorce:

Linda Kohanov je spisovatelka, lektorka, cvičitelka jezdectví a trenérka koní, která se specializuje na workshopy a psychoterapii, obojí za asistence koní. Dovedným promísením „nadpřirozena“, totiž svých věšteckých snů, s výzkumem v rámci své rozsáhlé hipoterapeutické praxe Linda Kohanov vytvořila neobyčejné dílo, které jistě zaujme jak dlouholeté jezdce, tak čtenáře zajímající se o zkoumání nejhlubších vztahů a vazeb mezi zvířetem a člověkem. V nakladatelství Synergie vyšla také její první kniha Tao koně.

Linda Kohanov dříve pracovala jako producentka rádia a hlasatelka, byla také hudební kritičkou a redaktorkou. Se svým manželem, skladatelem a hudebníkem Stevem Roachem, a svými koňmi žije nedaleko Tusconu v Arizoně. www.eponaquest.com

 

Název knihy: S koněm mezi světy

Autor: Linda Kohanov

Překlad: Alexandra Kolašínová-Hellerová

Nakladatelství: Synergie Publishing SE

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2016

Vydání: první

Počet stran: 243

ISBN: 978-80-7370-370-7

S konem mezi svety 2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sebepéče pro pečující

sebepece 200Sebepéče (a sebepochopení) je pro osobu, která je vystavena zátěži péče o potřebného, velmi důležitá.  Zásadně. Bez těchto nabitých baterek nelze darovat druhému to, co potřebuje. Pozornost, péči a hlavně laskavost. Kniha velmi citlivě vysvětluje,...


Literatura

Sběratelé zla aneb nechte vyšetřovat forenzní psycholožku

sberatele-zla 200V nakladatelství HOST vyšla velmi dobrá detektivka anglického spisovatele, herce a scenáristy Marka Griffina. Pusťte se do Sběratelů zla i vy!

 

...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...