Libový postapo Underground od Kotlety

Libový postapo Underground od Kotlety

Tisk

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o přežití, tak o moc.

 


Národní poklad, toť František Kotleta

Rodák z Bruntálu, řezník, dobrodruh, trestanec a vlastně cokoliv, co si ještě vymyslí. Hlavně je to však autor fantastických románů, ve kterých bojují upíři s mimozemšťany, bohové se žoldáky, superpadouši proti superhrdinům a nakonec se s ním můžete vypravit i do šíleného postapokalyptického světa. Kultovní stále zůstává jeho série Bratrstvo krve, k jejímž zásadním třem dílům Hustej nářez, Fakt hustej nářez a Mega hustej nářez přibyly prequely Vlci a Stalingrad. Zářezů má ale mnohem víc, z novější tvorby doporučuji hlavně sérii Spad.

O co go?

Nacházíme se v roce 2107 v matičce Praze, která je domovem deseti milionů lidí. Co na tom, že denně odsud asi sto lidí zmizí a půlka jich skončí na rožni? Je to šťastné město, se všemi výdobytky moderních technologií. Ale ne všichni nacházejí štěstí, někteří žijí na ulici, ve špíně, a jsou rádi, že jsou rádi. Spásu mají možná v rukou digitální čarodějky, ale opravdu přijde změna k lepšímu? Není to zas nějaký levný reklamní trik?

Praha City jako jedna z hlavních postav

Jako kovaný Moravák neoplývám vřelými city k naší metropoli, ale její vykreslení hlavním hrdinou mi přišlo víc, než úsměvné. Ostatně, posuďte sami: Praha bylo zkurvený město. Ale měl jsem ho rád. Bylo jako kulhavej pes s vyrážkou – smrdělo, rozpadalo se, fungovalo jenom občas, ale pořád v sobě mělo něco, proč jste ho nakonec se zatajeným dechem pohladili. Jasně, pak jste si museli popatlat ruce dezinfekcí, ale pořád šlo o vašeho milovanýho čokla. Taková byla i Praha na počátku zatraceného dvaadvacátého století.

Proč číst?

Kotletova Praha je syrová i surová a představuje temnou vizi budoucnosti, která by se jednoho dne mohla stát i naší realitou, co já vím. Rozhodně má co nabídnout. Nejinak je tomu i u protagonisty Petra Vachtena, bývalého policajta, který se snaží v této realitě přežít. Autor možná píše podle zaběhlých šablon, ale po nějaké době jsem si na příběhu i postavách fakt ujela a těším se, že podobně laděné, tedy ne jen ve stylu akce-násilí-sex-hlášky budou i další jeho příběhy.

Komu doporučuji?

Jméno František Kotleta nemusím snad nikomu představovat, jeho fanouškovská základna je veliká, takže myslím, že Undergound má odbyt zajištěný. Přesto, nebo právě proto, doporučuji i těm čtenářům, kteří kotletovky moc nemusí – tohle je totiž super čtivé postapo a zaručuju vám, že si pošmáknete!

underground

Název: Underground
Autor: František Kotleta
Žánr: futuristický postapo román
Nakladatelství: Epocha
Ilustrace na obálce: Adéla Miklíková
Rok vydání: 2020, brožovaná vazba
Počet stran: 312
Hodnocení: 85%

http://epocha.cz/kniha/frantisek-kotleta-underground-prvni-vydani-brozovana/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Není uspávací peřinka jako uspávací peřinka – jedna z nich je Kanafásek!

o kanafaskovi miklinova galinaKdyž se to vezme kolem a kolem, málokteré dítě chce večer do postýlky. To je prošení a smlouvání, aby se ještě nemuselo spát. Co se tím rodiče natrápí, co všechno večer co večer naslibují, aby své ratolesti udrželi pod ...


Literatura

Jan van Helsing: Kniha za milion

kniha za milion200Autor je znám svými kontraverzními názvy, postoji a senzacechtivými titulky. Umí věci vzít pořádně od podlahy a tady to vzal přímo od zlaté podlahy. Elity světa, vlastnící největší bohatství na světě, prý znají tato pravidla. Neml...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.